Rathovy tajemné dopisy z vězení. Rozlepené, ale bez odpovědi

01.07.2012 18:28

Bývalý středočeský hejtman David Rath marně čeká už pár týdnů ve vězeňské cele odpověď od svých stranických kolegů, na které se z vazby obrátil dopisem. Není divu, pár měsíců před krajskými volbami mají všichni v ČSSD strach, že je jeho korupční kauza poškodí. A vinu na tom nese právě jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších politiků jejich strany. Proto mu adresáti – Jaroslav Foldyna nebo Jeroným Tejc – nejspíš ani neodpoví.

Rathovy tajemné dopisy z vězení. Rozlepené, ale bez odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Každému napsal něco jiného, obvykle reagoval na nějaké naše kroky, které souvisely s jeho případem,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz poslanec ze severních Čech Jaroslav Foldyna. Odpovídat na Rathův dopis nehodlá stejně jako šéf klubu poslanců ČSSD Jeroným Tejc, který také patří k těm „šťastlivcům“, na které si bývalý středočeský hejtman ve vězení vzpomněl.

Dopis totiž nedostali všichni poslanci ČSSD. „Na mne se tedy neobrátil,“ říká poslankyně ČSSD Milada Emmerová a nijak se netají tím, že by na ni sebesrdceryvnější psaní z vazby nezapůsobilo. Těžko může Davidu Rathovi zapomenout, že se tak dral do křesla ministra zdravotnictví, až ji z něj tehdejší premiér Jiří Paroubek odvolal, aby mohl na její místo instalovat dravého a mocichtivého politika.

O sedmi milionech v dopise nebyla zmínka

„Proč napsal zrovna mně?“ přemýšlí poslance ČSSD Jaroslav Foldyna, když nebyl žádný kamarád s někdejší pravou rukou expředsedy Jiřího Paroubka, s jehož lidmi sváděl na Ústecku léta marné bitvy a kteří ho nepustili do křesla hejtmana, i když sociální demokracii jako lídr vyhrál v kraji volby. Důvodem byl podle něj možná fakt, že po Rathově zatčení se sedmi miliony korun v krabici od vína vyzýval, aby vedení středočeské sociální demokracie, které podporovalo Ratha, rezignovalo a aby se ve středních Čechách připravily nové kandidátky do podzimních krajských voleb. „V dopise Rath tvrdil, že se ničeho nedopustil, že na něj byla účelově nasazena policejní technika. Hájil se prostě podobně jako v Poslanecké sněmovně před tím, než hlasovala o jeho vydání k trestnímu stíhání, nebylo tam nic nového. O penězích, které u něj policie našla, se ani nezmínil,“ popisuje ParlamentnímListům.cz obsah dopisu Foldyna. „Abych řekl pravdu, nevěnoval jsem tomu velkou pozornost, ale můj názor na celou kauzu to určitě nezvrátilo,“ přiznává s tím, že dopis, který mu prý přišel asi před třemi nedělemi, už nemá. Bere to prý tak, že člověk ve vězení má spoustu času na přemýšlení i na psaní dopisů na všechny strany, a tak nemá v úmyslu na něj ani odpovídat.

Aféra ho ale mrzí. „Nemělo se to stát, je to po 22 letech demokracie obrovská rána, na důvěryhodnosti ztratil nejen Rath a jeho středočeská organizace, ale celá ČSSD,“ konstatuje Foldyna. A po všech kauzách jako Promopro, Opencard, Bém a Janoušek nebo Vlasta Parkanová podle jeho názoru už obyčejní lidé těžko mohou věřit elitám, které jsou u moci.

„Nevím, jak dlouho dopis z vězení putoval,“ nepamatuje si Foldyna přesně na lhůtu, kdy Rath dopis psal a kdy dorazil přes vězeňskou cenzuru až do Poslanecké sněmovny parlamentu. Ale bylo to určitě déle, než kdyby jej posílal z Hostivic.

Tejc: Nebyl to dopis, na který by Rath čekal odpověď

„Já jsem dostal dopis od Davida Ratha z vězení krátce poté, kdy se ocitl ve vazbě,“ upřesnil korespondenci od bývalého středočeského pro ParlamentníListy.cz hejtmana předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Obdržel jej prý ještě před tím, než Rath vystoupil ve sněmovně. Rath chtěl zřejmě ještě dopředu ovlivnit postoj sociálních demokratů ke svému vydání policii.

Z médií nebo od svých advokátů, kteří s ním byli ve styku, již v té době určitě věděl, že se k němu jeho strana postavila ihned, co se dozvěděla o všech důkazech, obrátila zády. O obsahu dopisu nechtěl Tejc nic bližšího říci, protože byl prý osobní. „Zatím jsem Davidu Rathovi neodpověděl, ale nebyl to dopis, na který by čekal odpověď,“ dodal Tejc.

Jasnou odpovědí Davidu Rathovi od jeho spolustraníků bylo však zvednutí rukou, kterými ho spolu s poslanci dalších parlamentních stran zbavili poslanecké imunity a vydali policii k trestnímu stíhání, na jehož konci mu hrozí několik let vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …