Reportáž ČT, které se vzepřel Drábek, má dohru. Matka postižené dcery vypráví

31.07.2014 14:52

PŘÍBĚH Směrem k exministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09) létalo v minulosti hodně stížností a výčitek. Současná ministryně Michaela Marksová (ČSSD) po svém uvedení do funkce proto slíbila, že udělá maximum, aby stav, kdy se nemocní zázračně uzdravovali (ovšem jen úředně), napravila. I na ni se však už nyní objevují stížnosti a ukazuje se, jak těžké a složité řízení tohoto rezortu je.

Reportáž ČT, které se vzepřel Drábek, má dohru. Matka postižené dcery vypráví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Paní Evě Hůlkové z Prahy 10 je 61 let, je v částečném invalidním důchodu. V domácnosti žije se svou 33letou dcerou Nikolou, která pobírá plný invalidní důchod. Jak se však paní Hůlková ParlamentnímListům.cz svěřila, jejich sociální situace je zoufalá.

„Každý nadával na Drábka, ale nám ublížila daleko víc ministryně Marksová. Zatímco za Jaromíra Drábka pobírala moje dcera, která trpí paranoidní schizofrenií příspěvek na péči 8000 korun, po 1. lednu tohoto roku nám byl ten příspěvek snížen na polovinu, tedy na 4000 korun a nyní od srpna dokonce na 800 korun. To je pro nás zoufalá situace. Obávám se, že se nás nakonec budou snažit přesvědčit o tom, že je snad dcera zdravá a žádný příspěvek nepotřebuje. Přitom jí tyhle změny zdravotní stav po psychické stránce významně zhoršily,“ popsala redakci Eva Hůlková.

Odvolání i žaloba - pomůže něco z toho k nápravě?

Proti snížení příspěvku na péči se Eva Hůlková s dcerou odvolaly k lékařské posudkové komisi, která důvody jejich odvolání má přezkoumat, jsou pozvány již za několik dnů – na 11. srpna.

„Rozhodla jsem se též, po poradě s právníkem, že podáme za toto rozhodnutí žalobu na ministerstvo práce a sociálních věcí i na pražskou správu sociálního zabezpečení, jmenovitě na lékaře, který o snížení příspěvku rozhodl. Žalujeme je pro psychickou újmu, kterou dcera v důsledku toho utrpěla, k Obvodnímu soudu Prahy 10,“ pokračovala dále Hůlková.

Obě ženy žijí v současné době v nájemním bytě v Praze 10. Byt je v domě s italským vlastníkem, podle slov Evy Hůlkové, v nevyhovujícím stavu, protože majitel domu odmítá do bytu investovat jakékoli prostředky. „I tak se usilovně snaží nás vystěhovat, poněvadž jsem nepřistoupila na jednostranné zvýšení nájemného z jejich strany a platím stále tedy 2800 korun. K tomu nám měsíčně spolknou další náklady na bydlení ještě 2100 za energie. Jelikož já pobírám částečný invalidní důchod ve výši 4641 korun hrubého a dávku hmotné nouze ve výši 380 korun, dá se asi lehkým součtem zjistit, že rozmařile určitě nežijeme – naopak. Každou korunu musíme pečlivě zvažovat, poněvadž jen léky, které dcera musí užívat pravidelně, vychází měsíčně zhruba na 600 korun. Jelikož jejich pobíráním začala mít i kožní problémy, navyšuje se to ještě o částku za různé masti,“ popsala ParlamentnímListům.cz tíživou finanční situaci domácnosti Hůlková. Vysvětlila i to, proč uvádí, že pobírá invalidní důchod jako hrubý příjem. „Ono je to možná směšné, ale zdůrazňuju tím, že z té sumy mě každý měsíc je odečtena ještě částka 26 korun za to, že mi je důchod odeslán složenkou,“ podotkla Hůlková.

Pár tisícovek na měsíc znamená obracet každou korunu

Doplnila, že ještě za ministra Drábka pobírala též příspěvek na bydlení, i když pouze ve výši 51 korun. K tomu všemu je tedy ještě nutno uvést příspěvek na mobilitu dcery Nikoly, který činí 400 korun a její plný invalidní důchod něco málo přes 6000 korun. Na ‚vyskakování‘ to není. I proto přiznává paní Hůlková, že při nákupech hledá, kde se dá nakoupit nejvýhodněji, kde mají nějaké potraviny v akci, aby ušetřila. Jako výhodu vnímá i to, že některé suroviny má možnost dostat ze zahrádky.

V posledních měsících jí však opět dělala daleko víc starostí dcera a její psychický stav. „Poté, co se dozvěděla, že budeme mít méně peněz, brala to jako zradu, že jsme ji všichni zklamali – ona totiž ve všem na mne spoléhá, má problémy komunikovat s jinými lidmi. Nespala, dívala se jen do zdi, zhroutila se. Netuším ani, jak se mi ji podaří před tu komisi přivést. Paradoxní přitom je, že o to, abych s ní u té komise mohla být, se musí speciálně žádat, jinak mi bylo řečeno, že to není možné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Hůlková.

U dcery Nikoly bylo duševní onemocnění paranoidní schizofrenie (p. Hůlková souhlasila s tím, aby nemoc, kvůli které dcera pobírá invalidní důchod, byla uvedena, pozn. red.) diagnostikováno před 6 lety. Ovšem už rok před tím občas mívala záchvaty agresivity, odcházela z domova. S medikací je její stav nyní lepší, i když úzkostné stavy přešly až do roviny, kdy se bojí přejít sama silnici, vycházet z domu, potíže má i s jakoukoli cizí osobou, když k nim přijde – včetně poštovní doručovatelky, zvlášť, když se střídají.

Sociálně právní perzekuce?

Jak Eva Hůlková přiznává, pokoušela se v minulosti s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou osobně sejít. Zatím se to však nikdy nepodařilo. „Bylo mně vždy řečeno, že je paní ministryně vytížená a na ministerstvu není přítomná. Přitom to byla ona, kdo tvrdil: Utvoříme přátelské prostředí zdravotně postiženým. Ona by si měla uvědomit, že je na tom ministerstvu pro nás, že díky lidem se tam dostala a z jejich daní pobírá plat – a ne jezdit všude možně a lidem, kteří potřebují pomoci a zastání, se vyhýbat,“ domnívá se Hůlková.V souvislosti s aktuálním stavem pak dokonce mluví o tom, že dochází ze strany ministerstva vůči její rodině, ale i směrem k ostatním, kteří se bojí mluvit a vystupovat veřejně, k sociálně právní perzekuci. „Řada těch, kteří jsou na svých místech proto, aby naše zájmy hájili, to nedělají – přitom tam jsou jen díky občanům. Proto se tak angažuju v tom, aby bylo schváleno obecné referendum, v kterém by občané měli moc odvolávat ty, co pro jejich potřeby nic nedělají,“ říká pro ParlamentníLIsty.cz Eva Hůlková.

Změní něco svolaná demonstrace?

Nutno dodat, že poté, co poslala na MPSV i písemný podnět, přišla jí odpověď, která se ministryně práce a sociálních věcí zastává. „Do probíhajícího odvolacího řízení nemůže paní ministryně ani samo ministerstvo zasahovat. V této situaci proto nemůže paní ministryně vyhovět vaší žádosti o osobní schůzku,“ reagoval Dušan Gajdošík, ředitel odboru posudkové služby směrem k Evě Hůlkové. Ta přiznává, že ji však odpověď tohoto typu neuspokojila. I proto se rozhodla, že spolu s dalšími několika aktivisty svolá před MPSV na 6. srpna mezi 15. a 16. hodinou petiční shromáždění za zdravotně postižené a všechny lidi, kteří jsou nespokojeni se sociálním systémem v České republice.

„Ráda bych i kandidovala v komunálních volbách za Úsvit a měla na starosti právě sociální záležitosti. Myslím, že z osobní zkušenosti a praxe o této problematice vím snad opravdu víc než dost. Mrzí mne, že se řada lidí s podobnými potížemi bojí bránit, vystoupit proti té mašinérii. Říkají mi – co když nám pak seberou ještě i to poslední, co máme. Já jim na to odpovídám, že poslední, co mají, je lidská důstojnost, a tu se jim v mnoha případech pokouší vzít úřady prokazatelně. Tu by si ale vzít nechat neměli,“ konstatovala ještě Hůlková. Zastala se pak překvapivě ještě bývalého ministra Jaromíra Drábka s tím, že se na něj svádí mnohé hrůzy z rezortu sociálních věcí, ale pravda je prý někde jinde. „Hlavní vina by se měla hledat na těch posudkových lékařích. Ti rozhodují a rozhodli mnohokrát špatně,“ zakončila Hůlková.

Závěrem je třeba doplnit, že Eva Hůlková je zdatnou aktivistkou již řadu let. Její tvář nechyběla snad na žádné demonstraci, která se v posledních letech uskutečnila – včetně těch, které inicioval Zdeněk Ponert, Josef Hörl (alias Pepa z Depa) nebo Slávek Popelka s Holešovskou výzvou.   

  • Další příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…