Resort Hegera informuje špatně, říká Diag Human. Právník ale kroutí hlavou

30.07.2012 13:45

Někdejší obchodník s krevní plazmou Diag Human zaslal ParlamentnímListům.cz vyjádření, v němž zcela zpochybňuje to, jak si stát vyložil jejich poslední aktivity. Diag totiž stáhl u soudu v USA zpět žádost na exekuci majetku českého státu. Jenže firma nyní říká, že to je hlavně proto, že hodlá řízení s českým státem urychlit.

Resort Hegera informuje špatně, říká Diag Human. Právník ale kroutí hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Podle Diag Human je mylná argumentace státu, jenž si poslední kroky firmy vysvětlil tak, že Diag vnímá svoji právní pozici v USA jako špatnou. A z toho důvodu také od soudu v USA prý stáhl svou žádost na exekuci majetku českého státu.

"Právě a jedině s ohledem na mnohem rychlejší průběh řízení v evropských jurisdikcích byla stažena takzvaná žaloba o vykonatelnost rozhodčího nálezu v USA. Všechny kroky Mezinárodního právního týmu Diag Human jsou proto nyní ve všech jurisdikcích, včetně Švýcarska a USA, vedeny snahou urychlit řízení," uvedl dnes k tomu advokát Diag Human Jan Kalvoda v prohlášení.  

Co se stalo? ParlamentníListy.cz v pátek odpoledne totiž infomovaly o tom, že Diag stahuje své požadavky z USA. "V USA Diag Human sám vzal svou žádost na návrh exekuce zpět. Pravé důvody jsou zřejmě v tom, že si Diag Human sám spočítal, že to nemůže právně ustát, že jejich právní pozice je slabší a nemá to cenu," prohlásil pro ParlamentníListy.cz  v ten den ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

"Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," dodal pak k tomu i 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Bylo to nejspíše kvůi Balboovi

Podle Kotrise Diag žádost stáhnul nejspíše s ohledem na vývoj kauzy v USA, a to kvůli Michaelu Balboovi, jenž byl ještě loni veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE. Balboa sedí totiž zřejmě stále ve vězení. Loni v prosinci byl v USA obviněn z podvodu a spiknutí a následně kvůli šetření na něj byla uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

Jenže Diag Human ve svém nejnovějším  tiskovém prohlášení celou věc vysvětluje jinak. Aktivity učinil v USA prý ze zcela jiného důvodu. Navíc podle něj české ministerstvo mnoho věcí lidem utajuje.

„Společnost Diag Human vnímá již tradičně nepřesné výroky zástupců Ministerstva zdravotnictví o vývoji exekučních sporů v zatím šesti zahraničních jurisdikcích s pobavením. Ministerstvo již řadu měsíců opomíná informovat vládu i veřejnost o všem, co se nehodí – například o tom, že švýcarské a lucemburské banky zmrazily již více než dvacet miliard korun zahraničních vkladů České republiky, případně vkladů, na které český stát vznáší nárok,“ uvádí firma, která chce vymoci u zahraničních soudů na základě Konečného rozhodčího nálezu náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun.

S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy totiž spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Celé prohlášení společnosti Diag Human SE ZDE

Zapomněli informovat o výroku rakouského Nejvyššího soudu!

Firma navíc zdůrazňuje jednu podstatnou věc. „Ministerstvo zdravotnictví zapomnělo informovat vládu i veřejnost o nedávném výroku rakouského Nejvyššího soudu, který, stejně jako apelační soud lucemburský, s definitivní platností dal zahraničním soudům pravomoc rozhodnout o vykonatelnosti Konečného rozhodčího nálezu ze srpna 2008,“ píše Diag Human.

„Ano, to rozhodnutí Nejvyššího rakouského soudu opravdu existuje. Jenže to nám přišlo v pátek večer a zatím to nemáme úředně přeložené," uvádí pak celou věc na pravou míru právník resortu Kotris.

"Jak jsem se ale bavil s našimi právníky v Rakousku, tak je jen to rozhodnutí procesního charakteru a od toho Nejvyššího soudu jde zpět k nižší instanci. To znamená, že se bude znovu rozhodovat o meritu věci, neboť se to rozhodnutí v náš prospěch zrušilo. Předtím soud jen řekl, že nemá dost kompetencí, aby toto rozhodl,“ vysvětlil Kotris dále s tím, že to je však pro Česko spíše dobrá zpráva, neboť je v tom rozhodnutí kromě jiného s velkou pravděpodobností napsáno i to, ať se soud více zabývá argumenty České republiky.

Kotris: Na těchto účtech nejsou žádné peníze českého státu

Podle Kotrise je však důležitá jiná věc – že totiž Diag nyní upozorňuje na věci, které jsou již několik měsíců staré.  

„Rozhodnutí o zmrazení účtu v Lucembursku je z listopadu minulého roku, takže to není žádná novinka. My jsme ale proti tomu ani nijak nebrojili, neboť na těchto účtech nejsou žádné peníze českého státu. Co se týče Švýcarska, asi tam naráží na Mosteckou - uhelnou, což nejsou účty České republiky, ale Appianu takže to nejsou české peníze,“ dodal k tomu Kotris. Vše uzavřel konstatováním, že Česko nic v této věci nezdržuje. Je to spíše naopak.

 „Naopak, dvakrát tolik termínů o prodloužení pokládá Diag Human. Oni  prosili soud o prodloužení termínů už čtyřikrát,“ dodal na vysvětlenou Kotris.

Spory mezi firmou a státem ale v dalších pěti zemích dál pokračují. Soudní tahanice nejsou přitom pro Diag Human ani úřad ministra Leoše Hegera (TOP 09) nijak levné. Jak třeba zjistil server Aktuálně.cz, ministerstvo zdravotnictví vyšel rok sporů, kdy Česko brání svůj majetek v zahraničí, na více než 15 milionů korun.

Diag Human SE se prý přihlásila o peníze MUS

Co se týče zmínky o Mostecké uhelné společnosti, letos v březnu deník Mladá fronta Dnes uvedl, že Česká republika se ještě nedokázala přihlásit o miliardy korun, které Švýcaři zablokovali na kontech obžalovaných exmanažerů Mostecké uhelné, ale už to udělal někdo jiný. "S největší pravděpodobností bývalý obchodník s krevní plazmou Diag Human SE," napsal tehdy deník.

Peníze zmrazené už léta na kontech "uhlobaronů", celkem 12 miliard korun, byly letos v únoru obstaveny ještě jednou, tentokrát v civilním řízení, vyplývá z dokumentu švýcarského trestního soudu, který Mladá fronta Dnes získala. O zablokování peněz rozhodl podle dokumentu švýcarský civilní soud na základě zatím nepravomocného Konečného rozhodčího nálezu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …