Rudí Dolejš s Opálkou kritizují vládu: K důchodcům jste nepřijatelně tvrdí

30.03.2012 20:29

Ekonomičtí ministři včera zveřejnili „hrubý nástřel“ úsporných opatření vlády. Ministři se však musejí ještě jednou sejít, aby se shodli na definitivní verzi, jež půjde do vlády. Levice ovšem mezitím bije na poplach. „Je to stále nepřijatelně tvrdé opatření a to zvláště k důchodcům,“ vidí prozatímní verzi komunisté Jiří Dolejš a Miroslav Opálka. ČSSD pak kritizuje to samé. KSČM se nelíbí ani opatření u daně z příjmů fyzických oosb. Navrhuje větší progresi a rovnou tři pásma.

Rudí Dolejš s Opálkou kritizují vládu: K důchodcům jste nepřijatelně tvrdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Ekonomičtí ministři koaliční Nečasovy vlády se ve čtvrtek mimo jiné dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Zjednodušeně řečeno důchody v příštích třech letech porostou jen třetinovou rychlostí ve srovnání se současností.

„Bezcitné koaliční rozhodnutí povede k dalšímu rozevírání sociálních nůžek a k chudnutí široké skupiny starobních důchodců,“ uvedl ovšem na to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

U důchodů jde konkrétně o to, že valorizace důchodů by měly vycházet z 1/3 přírůstku mezd, což zůstává na současné úrovni, ale dále jen z 1/3 výše inflace cen zboží a služeb, což znamená snížení dynamiky valorizace o 2/3 z tohoto nejdůležitějšího segmentu.

Podle plánů dále do rozpočtu máme přispět my všichni. O jedno procento se má totiž zvýšit jak DPH, tak daň z příjmů. Na tři roky se mají zvýšit i daňové odvody u nejvyšších příjmů nad 100 tisíc měsíčně. Úspory se dotknou i živnostníků.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom původně navrhoval zavést druhou sazbu dně pro bohaté ve výši 32 procent. Nakonec se však na tom ministři neshodli a lidé s vyššími příjmy by tak měli zaplatit "jen" více na pojistném. Členové vlády se shodli i na tom, že živnostníci, kteří uplatňují paušály, nebudou moci využívat slevy na dani, tedy například odečty na děti, a bonusy.

Véčkaři jsou na vážkách, Kalousek bude jednat ještě jednou

Opatření, u něhož však existují spory uvnitř koalice, zatím Nečasově vládě ke schválení ale předloženo nebude. Kalousek si totiž vynutil ještě jednu schůzku.  „Teď jsou to politické dohody a musíme z toho ještě udělat definitivní materiál. A upřesnit některé parametry. Předpokládám, že ještě příští týden se na to jednou sejde porada ekonomických ministrů a pak už je možné předložit to do vlády,“ doplnil jako vysvětlení Kalousek. 

Zatímco ale on jako šéf státní kasy ohlásil včera předběžnou shodu, jeho kolega z ministerstva dopravy za Věci veřejné Pavel Dobeš vystoupil s prohlášením zcela opačným. „Ve vzduchu ještě visí debata ohledně daňové amnestie, visí ve vzduchu ještě problematika zdanění hazardu, respektive částek, které jsou z výher. To znamená, že dokud nebude na tomto shoda, tak jsme se na ničem nedohodli,“  upozornil totiž Dobeš.

Komunisté: Kompromis u živnostníků ano, návrhy u důchodců ne

Jenže i toto „nehotové“ opatření už je pod drobnohledem komunistů a také ČSSD.

 „O návrzích vlády v oblasti příjmových opatření se sice stále ještě jedná, ale z toho, co se zatím objevilo, vidím jako poměrně rozumný kompromis u živnostníků -  tedy nesnižovat jim plošně paušály, ale počítat to od hranice obratu. Rovněž rozumné je to, že ten kdo uplatňuje paušály, nenárokuje odečty na děti, a bonusy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš. Ostatní však kritizoval.

Jako nepřijatelně tvrdý pak vidí zvláště návrh k důchodům. „Původní návrh na´zmrazení´ důchodů byl pro brutálnost dopadu odložen, ale stále se mluví o pomalejší valorizaci, Jenže to je v situaci zdražování (nejen DPH, ale i u energií) a při vyšším růstu životních nákladů důchodcovských domácností stále nepřijatelně tvrdé,“ poznamenal dále Dolejš.

Jeho kolega ze sněmovny a zároveň místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslav Opálka pak připomněl, že již příští rok bude zejména pro nízkopříjmové a zdravotně hendikepované důchodce velmi kritický.

„Plně se totiž nepokryje rychlý růst nákladů na živobytí z průběhu roku 2012. A k tomu se ještě přidá od 1. ledna 2013 nové zvýšení DPH (jak ve snížené, tak i základní sazbě o jeden procentní bod). Dynamika propadu kupní síly důchodů bude tedy výrazně pokračovat a to v porovnání s příjmy vysokopříjmových skupin občanů, kteří zůstanou téměř nedotčeni,“ řekl Opálka pro ParlamentníListy.cz.

„Je to nemorální a asociální přístup vládní koalice, která náklady za svou neschopnost řídit úspěšně hospodářský rozvoj země a za úmysl privilegovat bohaté přenáší na bedra neprivilegovaných spoluobčanů, včetně většiny seniorů. KSČM takovouto politiku odmítá a staví se plně za oprávněné požadavky důchodců a podporuje protesty důchodcovských organizací,“ uvedl také Opálka.  

Upozornil, že navíc roční růst průměrné mzdy v posledním období stačil podle něj totiž „tak akorát“ na pokrytí inflace a v některých odvětvích se dokonce mzdy či platy snížily.

Jako nedostatečné pak oba komunisté vidí to, že se vláda chystá kalibrovat zvýšení daně z příjmů fyzických osob. Ministr Kalousek navrhl koalici totiž to, aby se u této daně namísto 15 procent ze superhrubé mzdy přešlo na 16 procent. „Na tom ještě úplná dohoda není," upozornil ale včera Kalousek.

Komunisté i tady bijí na poplach. „Všechny varianty jsou tady nedostatečné,“ podotkl k tomu Dolejš. Podle něj rovná daň zvýšená z 15 procent ze superhrubé mzdy na 16 procent znamená jediné, a to, že by stále nebyla přijata progrese.

„KSČM navrhuje větší progresi. Pro podstatné oživení ekonomiky navrhujeme tři pásma. Pro lidi s příjmem nad půl milionu ročně chceme daň 25 procent. Nad milion příjmů ročně 32 procent a také navrhujeme zrušit stropy úplně. To vše by přineslo výnos zhruba deset miliard do rozpočtu a 10 miliard do pojištění. Dále navrhujeme obnovit zdanění dividend (to by přineslo dalších 5-10 miliard výnosu podle rozděleného zisku). U korporátní daně (příjmů právnických osob) navrhujeme zavést druhou sazbu pro obrat nad 10 milionů korun a to 25 procent,“ vypočetl Dolejš s tím, že u majetkových daní by nevadilo, kdyby byla zavedena také výraznější progrese. Výše uvedené by dle něj přineslo další zdroje podobné cifře jako z růstu DPH.

Již dříve se vládní strany předběžně dohodly na tom, že se má daň z přidané hodnoty v příštím roce zvýšit na 15 a 21 procent. Kromě toho se pleny a zdravotní pomůcky přesunou ze snížené do základní sazby DPH. Na této dohodě včera ministři nic nezměnili. Ani to se ale KSČM nelíbí.

„Dohoda o růstu DPH na 15 a 21 procent a přesun plen a zdravotních pomůcek do základní sazby DPH je jasně nepřijatelná. Povede k růstu cen, u krytí penzijní reformy zbytečný, pokud by byl zrušen optout. Jsme pro reformu bez vyvádění peněz ze státního systému,“ dodal k tomu Dolejš.

Drábek by měl urychleně zmizet z vlády

Názory ČSSD a to zejména k důchodcům, jsou pak podobné.

„Ačkoliv premiér Nečas i ministr Drábek slibovali ještě na podzim loňského roku, že budou důchodcům v rámci valorizace penzí kompenzovat negativní sociální dopady reforem, svůj slib nyní definitivně porušili,“ uvedl ve svém stanovisku zaslaném ParlamentnímListům.cz předseda socialistů Bohuslav Sobotka.

ČSSD totiž nesouhlasí s tím, aby byl osekán stávající platný zákon, který garantuje minimální výši valorizace důchodů, v podobě zvýšení o inflaci a třetinu růstu mezd v předcházejícím roce. „Toto zákonné minimum bylo do legislativy prosazeno v době vlády ČSSD jako garance sociální soudržnosti a výraz solidarity společnosti se spoluobčany, odkázanými na důchod jako jediný podstatný pravidelný příjem,“ upozornil lídr ČSSD.

Podle něj bezcitné koaliční rozhodnutí povede k dalšímu rozevírání sociálních nůžek a k chudnutí široké skupiny starobních důchodců. „Do bezvýchodné situace vláda dostane zejména osaměle žijící důchodce a důchodkyně, a také ty starší spoluobčany, kteří trpí závažnými dlouhodobými nemocemi a musí se vyrovnávat prudkým zdražováním zdravotní péče,“ zmínil také Sobotka.

Upozornil, že i v roce 2012 dochází i v důsledku zvyšování DPH k výraznému nárůstu inflace a zdražování celé řady základních životních potřeb, včetně potravin, léků, dodávek tepla i veřejné dopravy a nájmů. Opět tak vyzval ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka k rezignaci, neboť občanům v loňském roce prokazatelně a opakovaně lhal o kompenzacích reforem.

Kabinet musí v příštím roce ušetřit 42,4 miliardy korun

K opatřením vlády je však třeba připomenout, že Nečasův kabinet potřebuje kvůli horšícímu se stavu ekonomiky v příštím roce ušetřit 42,4 miliardy korun. O rok později pak ještě zhruba dvakrát více, tedy 84,4 miliardy. Vláda chce totiž postupně snižovat schodek státního rozpočtu až na 70 miliard korun v roce 2014. Kabinet už schválil, že ministři letos nesmí utratit 23,6 miliardy korun, aby letošní schodek nepřesáhl 105 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…