Rusové jsou větší hajzlové než Američani. Rázná slova českých umělců k Rusku, americkému konvoji i jeho odpůrcům

31.03.2015 20:00

ANKETA Americký konvoj projel bez problémů Českem. Vojáky přišlo pozdravit mnoho lidí, naopak odpůrců byla jen hrstka. „Ti protestující snad spadli z Marsu. Vždyť vojáci NATO naším územím projíždí zcela běžně, ale když se to veřejně oznámilo, tak se najednou vyrojilo pár placených špiónů, či patologických blbů,“ uvedl na konto protestujících pro ParlamentníListy.cz písničkář Jaroslav Hutka. Rozjel se i hudebník Ondřej Soukup. „Rusové mají fantastický skladatele, spisovatele, divadelníky, i některé filmy, ale politicky to jsou nepředstavitelní hajzlové. Nedá se jim věřit,“ nastínil nejen k tématu konvoje, ale i možné základny NATO v ČR Soukup. A promluvil i populární herec Jiří Lábus...

Rusové jsou větší hajzlové než Američani. Rázná slova českých umělců k Rusku, americkému konvoji i jeho odpůrcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Hutka

Američtí vojáci, kteří v rámci přesunu z Pobaltí projeli přes Českou republiku a během pondělí přijeli do kasáren v Praze-Ruzyni, kde zůstanou do středy, jsou prý nadšení z kladného přivítání v Česku. Odpůrců během své cesty Českem totiž zaznamenali jen pár. Způsob, jakým Češi přivítali konvoj, pochválil v pondělí v pořadu České televize Události, komentáře i americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro.

„Máte zde malé skupiny, které možná jsou financovány z jiných zemí, a jsou hlasité ve svých protestech,“ poznamenal Schapiro směrem k odpůrcům konvoje. Ubezpečil ovšem, že na stole prozatím nejsou nějaké plány na dlouhodobější přítomnost vojáků v ČR.

Jenže ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k tomu ve stejném pořadu ČT připustil, že pokud bude Česko bezprostředně ohroženo, bude prý naše vláda pracovat na stálé přítomnosti spojenecké armády. „Tady už dnes v újezdech cvičí stovky vojáků, což většina lidí ani neví, ale ten průjezd je trochu něco jiného. Ten má být vidět,“ konstatoval k tomu Stropnický.

Předchůdce v jeho funkci Alexandr Vondra v ČT reagoval poznámkou, že by pro Česko bylo dobré, kdyby na jeho území existovala nějaká struktura NATO, o což prý pravicové vlády kdysi usilovaly. „Ta infrastruktura by se měla přesunout blíže do střední a východní Evropy. Tady ta akce má jedinou chybu, že tu ti vojáci budou jen čtyři dny," posteskl si Vondra.

  • Další fotogalerie ZDE

Oni snad spadli z Marsu

Co si o stálé přítomnosti vojsk a o samotném průjezdu amerického konvoje myslí čeští umělci a osobnosti působící v českém showbyznysu?

„Mně samozřejmě průjezd těchto vojáků vůbec nevadí, protože to jsou naši spojenci v NATO, což je pro mě organizace, která nám dává jistotu, že sem opětovně nevpadne komunistická moc, a že budeme v bezpečí," začal odpovídat na dotazy ParlamentníchListů.cz český folkový hudebník, skladatel a písničkář Jaroslav Hutka, jenž v roce 1978 opustil Československo a žil až do listopadu 1989 v emigraci v Nizozemsku.

"Ti američtí vojáci ale velmi dobře vědí, že průjezd udělali jako propagandistickou cestu, aby si jako lakmus vyzkoušeli, jak tyto země, jimiž projížděli, a o nichž EU pochybuje, vůbec chápou situaci. Je dobré, že si to takto vyzkoušeli a zjistili, že reakce lidí u nás je pozitivní, že Češi vesměs chápou, že jsou USA naši spojenci,“ uvedl dále Hutka.

Prý mu ale v této věci připadá, že někteří Češi spadli z Marsu. „Je až směšné, že naši spojenci tady u nás budí takový rozruch. Oni totiž ti vojáci jindy naším územím projíždí zcela běžně, ale když se to veřejně oznámilo, tak se najednou vyrojilo pár placených špiónů nebo patologických blbů, co se postavilo proti tomu. Přijde mi to, jako bychom se nyní probudili. Aliance má totiž vojáky, kteří mají své povinnosti. Nám ale jako by přišlo, že nemůžeme být nikdy napadení a některým z nás došel opak až v okamžiku, kdy ruská vojska přejela tanky své hranice a zabrala území, které jim nepatří."

Nad poznámkami zvláště levicových aktivistů, že ruský prezident Putin průjezd vezme jako provokaci a tak na něj zereaguje, se ovšem Hutka pousmál. „Oni si kladou otázku, jak bude Putin na to vše reagovat? Vždyť už reagoval! Vjel tanky a obsadil přece území Ukrajiny, stejný postupem destabilizoval Moldavsko a Gruzii, kde také podporuje páté kolony a také tam vojensky zasahuje,“ připomněl.

Cvičí i u nás. Jen se o tom nemluví...

Vojenské americké základny v ČR mu prý vůbec navadí. „Už před časem, kdy začala o tomto tématu veřejná debata, tak jsem se divil, že tady ti Američané své základny ještě nemají. Vždyť jsou to spojenci a jejich základny musejí být po celém území rozhozeny! Navíc vojáci mají také své vojenské plány. Když jsme natáčeli Příběhy železné opony v oblasti vojenského újezdu Libavá, tak tam měli vojáci NATO normální cvičení. Viděl jsem tam anglické a francouzské vojáky... Když už jsme v NATO, tak tam se totiž vojenské území používá společně. Kdyby si tady u nás Američané rozložili své stálé základny, tak to se mi zdá jako úplně normální vec. O tom bych vůbec nepřemýšlel. Vždyť jde o naši bezpečnost,“ pronesl.

Nad poznámkou, že komunističtí politici v médiích připomínají průzkumy veřejného mínění, podle nichž u nás Češi vojáky USA nejen nechtějí, ale dokonce jsou prý i proti tomu, aby přes ČR nějaký konvoj vůbec projel, se jen pousmál.

Jsou snad ti komunisté placeni z Ruska?

„To jste snad čekali, že komunisté budou říkat něco jiného? Člověk to musí brát tak, že to prostě říkají komunisté! Mě ta jejich rétorika moc nezajímá. Zajímá mne ale jedno: jaké je jejich propojení na Rusko. Zda zůstávají českými komunisty, anebo je to jen pátá kolona ruských velmocenských zájmů,“ dodal ironicky Hutka.

Herec Jiří Lábus se nad zmínkou o americké hrozbě jen pousmál. „Tak to určitě ze strany USA nehrozí. Je samozřejmé, že hrozba míří spíše z Ruska. Znáte snad Rusko, ne? Kam vlezou, tak tam sto let tráva neroste! Já jsem rád, že ten konvoj tady přejel. Díky bohu,“ řekl rázně herec ParlamentnímListům.cz.

Nad aktivitami odpůrců konvoje i on pozvedává obočí. „Včera to řekl bezvadně bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář, že to jsou lidi, kteří jsou buď zaplaceni, nebo to jsou nepříčetní lidé, které on nechápe. Co vám k tomu mám říci? Z Ruska hrozí všechno všem. Z tohoto důvodu by tak bylo dobré, kdyby na našem území americká vojska měla základnu. Je to rozhodně lepší, než kdyby tady u nás měla vojenskou základnu ruská vojska,“ dodal Lábus.

Soukup: Vždyť je to normální akt přesunu kusu armády!

Hudební skladatel, baskytarista a také někdejší porotce SuperStar Ondřej Soukup se rozhovořil trošku více. Přitom neskrýval rozpaky nad tím, že jej ParlamentníListy.cz v této věci oslovily.

„Skupina vojáků se přemísťuje na druhé místo přes naše území a já nevím, zda bychom to měli chápat jako nějakou symboliku. Podle mě je to ale úplně jedno. Je to totiž zcela normální akt přesunu kusu armády. Kdo tady žil před rokem 1989 a vnímá jen trošku onu hrůzu - jak morální, tak ekonomickou a devastační i lidskou -, která se tady odehrávala, tak vůbec nemůže proti tomu protestovat. Leč v lidstvu se vyskytuje vždy určité procento magorů, kteří budou proti všemu. Ovšem proto, že žijeme v demokracii, tak je přece nezavřeme a necháme je, ať si volně protestují. Když tak blázince jsou připravené,“ poznamenal napřed velmi rázně Soukup.

Co se týče základny vojáků NATO v ČR, tak o tom prý nikdy nepřemýšlel. „Vzhledem k tomu, že Rusko je takové, jaké je, je to expanzivní země, která vedla vždy expanzivní politiku od dob Ivana Hrozného přes Kateřinu Velikou, tak se s faktem hrozby z jejich strany musí počítat. Proto by bylo dobré, kdyby u nás byly základny amerických vojáků. Bohužel, s Východem se dá jednat jenom z pozice síly. Nic jiného neexistuje. Východ se musí bát a pak dá pokoj. Pokud mám ale odpovědět přímo na dotaz, zda mně osobně by základny NATO v ČR nevadily, tak bych na to odvětil takto: vzhledem k tomu, že svět začíná být čím dál více problematický, tak by mi nevadily.“

Hudebník ale trošku zaváhal nad zmínkou o možné protireakci ze strany ruského prezidenta Vladimíra Putina v kontextu s průjezdem konvoje.

Mají fantastický umělce, ale jinak...

„Já jsem k tomu četl v ParlamentníchListech.cz úvahu jakéhosi vojenského analytika, který řekl, že útok z Ruska je pouhá fikce a že to je jen oblíbené strašení politiků a občas, že to jsou ještě novinářská témata. Ten analytik pak čistě z vojenského hlediska srovnal počet tanků a počet letadel a já nevím čeho všeho ze strany NATO a Ruska a pak k tomu podotkl, že už z toho titulu to je úplný nesmysl. Otázal se pak, kudy by ti Rusové táhli - zda by táhli jižní nebo severní cestou. Já mám modrou knížku, na vojně jsem nebyl a tak tomu jeho vysvětlení nerozumím a nevím, co je na něm pravdy. Ať je to, jak je to, jedno je jisté: Rusové vždy lhali, vždy podváděli a vždy byli expanzivní. Mají fantastický skladatele, fantastický spisovatele, fantastický divadelníky, občas točí fantastický filmy, ale politicky to jsou nepředstavitelní hajzlové. Jsou větší hajzlové, nežli Američani, protože Američané mají přece jenom demokracii a mají zpětnou vazbu. Jsou kontrolovatelní. Na Rusy asi fakt platí jen polodiktatura, co tam mají. Nevěřme nikomu odtamtud,“ řekl dále ostře Soukup.

Všichni rozpoutávají války

K připomínce, že odpůrci konvoje často zmiňují, že to jsou hlavně Američané, kteří po světě rozdmychávají válečnou vřavu, pak přitakal, že fakt je mu znám.

„Ano, všichni rozpoutávají války. Člověk jako takový není optimálně naprogramován. Je jen otázkou, jak kdo a koho a kam nechá dojít. To je všechno. Není to tak, že bych jásal z amerického způsobu života. Ale je to o tom, že všichni, kdo kdy uvěřili Rusům, tak se jim to nevyplatilo. Rusům se nedá věřit a kdo jim věří, tak je naivní. Ať je to politik, nebo ať to jsou ti šílenci, co běhají nyní po Česku s transparenty,“ dodal Soukup a přidal i poznámku, že názory „nějakého hudebníka nebo skladatele“ na politiku přece nemohou nikoho zajímat. „Jen proto, že jsem slušně vychován, tak jsem vám na vaše dotazy odvětil,“ doplnil s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…