Šéf obchodníků o prohibici a rizicích s ní spojených

15.09.2012 8:55

Strašák metylalkoholu v destilátech obchází Česko i dnes. Proto se zdá zřejmě zcela logické, že se v případě neúspěšného pátrání po zdroji vzniku a šíření závadného a životu nebezpečného alkoholu vláda uchýlila k dočasnému vyhlášení prohibice - tedy k zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Šéf obchodníků o prohibici a rizicích s ní spojených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) v souvislosti s kritickou situací a tragickými událostmi spojenými s množícími se otravami metylalkoholem vyzval všechny své členy a obchodníky na velkoobchodním i maloobchodním trhu, včetně podnikatelů v pohostinství, aby okamžitě zastavili prodej alkoholických nápojů, kde není zřejmé, z jakého zdroje pocházejí.

Plně se tak postavil za první, středeční rozhodnutí vlády k zastavení prodeje destilátů s obsahem alkoholu vyšším než 30 procent na stáncích s občerstvením a dalších mobilních provozech na celém území Česka. Prezident svazu Zdeněk Juračka k tomu však již tehdy dodal: „Domníváme se, že tok informací o zákazu prodeje rozlévaného alkoholu je nedostatečný. S ohledem na závažnost situace by bylo namístě daleko větší zapojení policie, popř. strážníků, která by nejen kontrolovala dodržování nařízení vlády, ale rovněž informovala provozovny, ke kterým se informace nedostala.“

 

V tuto chvíli je však již situace jiná. Tvrdý alkohol nad 20% se již od pátečního večera prodávat nesmí nikde - ani v kamenných obchodech, hotelích, či restauracích, stejně tak se nesmí nikde vystavovat. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly na to, co si o situaci myslí právě prezident SOCRu Zdeněk Juračka?

Do jaké míry pokládáte toto opatření za reálné a vhodné?

Nemohu hovořit za všechny kamenné obchody, ale z logiky věci vyplývá - a my to od našich členů víme - že renomovanější či zavedené prodejny s tímto krokem nesouhlasí. Jsou totiž zásobovány z léty ověřených či certifikovaných zdrojů, kterých se aktuální problém vůbec netýká.

Dají se alespoň rámcově odhadnout škody na spotřebních daních, které mohou nastat, pokud se na několik dnů v ČR zcela omezí prodej destilátů?

Na takové analýze se již pracuje, ale důležitější než finanční ztráty je nyní dopadení viníků celého případu, kvůli jejichž ziskuchtivosti, nebo snad neznalosti, umírají lidé.

Přece jen se ale nabízí také otázka, zda obchodní zájmy nestojí výše než zájem veřejný a zájem o zdraví a životy lidí. Není tedy přece jen skutečně jediné řešení prodej destilátů do zjištění viníka omezit, aby se zabránilo dalším zbytečným úmrtím a nenávratnému poškození zdraví?

Obchodní zájmy samozřejmě v žádném případě nemohou být nad hodnotou lidského života. I my jsme proto hned po vydání prvního omezení (ve středu, pozn. red.) prostřednictvím tiskové zprávy apelovali na své členy, a všechny obchodníky, aby byli maximálně obezřetní při prodeji alkoholu a plně respektovali nařízení vlády. Zároveň jsme doporučili, aby se při rozhodování o příslušných opatřeních zvažovalo i to, jak souběžně zabránit „přelití“ poptávky k jinému, možná ještě hůře kontrolovatelnějšímu zdroji pro nákup.

Neobáváte se toho, že někteří - zejména malí podnikatelé v pohostinství a prodeji, podezřelý alkohol sice nyní stáhnou, ale časem, aby neprodělali, ho opět vrátí na pulty či k prodeji v restauraci? Přece jen, pro některé ta případná finanční ztráta z nakoupeného bezcenného až dokonce nebezpečného zboží může být motivací k takovémuto chování.

To riziko zde samozřejmě je, ale nepředpokládáme, že by tak obchodníci z důvodu finanční motivace činili. Pouze hlupák by šel vědomě do rizika, že může podat hostům smrtící alkohol, který by měl pro jeho podnik a pro něj osobně likvidační důsledky. Stávající opatření musí být především rychlá a účinná, zjištění viníka absolutně jisté a trest takový, který by odradil od opakování podobné výroby či následné distribuci. Jinými slovy, takovýto podvod se nesmí za žádanou cenu vyplatit.

Nezaregistroval jste dosud nějaké reakce ze zahraničí na celou tuto nepříjemnou aféru? Nemůže to Česko nějak více poškodit? Pokud vím, zahraniční média už o celé kauze informovala a vývoj pozorně sledují…

Jisté je, že naši kolegové v sousedních zemích logicky zpozorněli a monitorují situaci na svém trhu či zkoumají některé dřívější případy. Něco takového se může stát asi kdekoli, zvláště nakupuji-li v nějakém méně frekventovaném prostředí či za nestandardních podmínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …