Situaci ve světě nelze přirovnat ke studené válce. Je horší. Profesor Krejčí o Ukrajině, USA a Rusku

08.11.2014 20:50

Vítěz je poražený, říká politolog Oskar Krejčí, který v sobotu hovořil na Vratimovském semináři ve Frýdku – Místku o situaci na Ukrajině a jejím zahraničním kontextu a dopadech. Vysvětlil také, proč podle něj zklamal prezident Spojených státu amerických Barack Obama: „Základ naděje, které jsme vkládali do Obamy, byl v tom, že USA pochopí, že nemohou hrát hegemona ve světě, že na to nemají morální právo, ale ani materiální prostředky. Hra na hegemona uvrhla svět do chaosu a Spojené státy do 18bilionového dluhu.“

Situaci ve světě nelze přirovnat ke studené válce. Je horší. Profesor Krejčí o Ukrajině, USA a Rusku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

„Je to pro nás všechny velmi bolestné téma. Ukrajina je vlastně místem druhé války mezi Slovany po skončení studené války, druhé války v Evropě. Ukrajina se stala symbolem velkých proměn, ztracených šancí, velkých nebezpečí, které charakterizují 21. století.“ I těmito slovy zahájil svou řeč profesor Oskar Krejčí na Vratimovském semináři ve Frýdku-Místku. Nejvíce zarážející je podle Krejčího to, že celý krvavý střet v podobě občanské války na Ukrajině byl velmi dobře předvídatelný. „Už deset let jsou dané konstanty, se kterými musel každý počítat. Mám na mysli sociální rozdělení na Ukrajině, to, že je zemí, kde transformace od socialismu ke kapitalismu dopadla nejhůře. Do dneška není HDP ani na úrovni z dob Sovětského svazu,“ podotkl Krejčí, který také připomenul, že došlo k úbytku obyvatelstva, odstrašujícímu rozdělení společnosti nebo sociální diferenciaci. Svou roli hrají také náboženské rozpory i etnické štěpení, které má geografické vyjádření. „Nemuselo by jít o velkou tragédii, kdyby rozdíly nebyly zpolitizované a ideologizované. Etnické rozdělení můžeme spojit s tím, že příslušníci těchto dvou etnik, přesněji řečeno jejich radikální politické reprezentace, sdílejí zcela opačné zahraničně–politické priority. Tato fakta jsou 10 let známá. Přesto se někdo rozhodl připravit asociační dohodu tak, aby vyvolal ozbrojený střet na Ukrajině,“ uvedl Krejčí.

Západ postrádá jakoukoli empatii a schopnost porozumět zájmu kohokoli jiného

Podle politologa se nedá aktuální situace ve světě přirovnat ke studené válce. „Jsou tu dva důležité rozdíly a oba jsou znamením zhoršení situace,“ uvedl Krejčí, který upozorňuje na to, že ve druhé části studené války se uměli Washington a Moskva vzájemně číst a tak bylo možné uzavírat i odzbrojovací dohody o omezení strategických zbraní. „Když se podíváte na současný Západ, vidíte, že postrádá jakoukoli empatii, jakoukoli schopnost porozumět zájmu kohokoli jiného. Ta euforie a závrať z úspěchu po vítězství ve studené válce přivedla Washington k tomu, že se naučil pohrdat i prostým studiem potřeb a zájmů těch, kteří nejsou přímo podřízení Washingtonu. To je velice nebezpečná tendence,“ upozornil Krejčí. Zároveň připomenul, že Kreml má 1500 strategických jaderných náloží a jeho arzenál se výrazně zkvalitnil. „Posouvání hranic NATO povede ke znervóznění Moskvy a vytvoření procesu, který je téměř nezastavitelný, procesu narůstání vzájemné nedůvěry,“ upozornil politolog.

Hegemon dospěl k názoru, že mezinárodní právo je to, co on je schopen prosadit silou

Další zhoršení situace ve srovnání s obdobím studené války vidí Krejčí v posunu k právnímu nihilismu. Politolog upozornil na to, že po skončení II. sv. války jsme si zvykli na určitou představu o mezinárodním právu. „Základem mezinárodního práva je suverenita státu. Tento princip v době studené války nebyl plně respektován, ale samotný fakt chápání této struktury mezinárodního práva umožňoval, že diplomaté měli základní principy, na kterých se mohli dohadovat a propaganda měla určité rámce. Když se rozvíjely nějaké teoretické diskuse, všichni jsme respektovali prioritu suverenity státu. Pak tu najednou byla euforie z dosažené hegemonie ze strany USA a hegemon dospěl k názoru, že mezinárodní právo je to, co on je schopen prosadit silou,“ vysvětlil Krejčí. „Rozpad mezinárodního práva přivedl svět k výraznému nihilismu, narůstání nervozity a chaosu. Ať se nám to líbí nebo ne, ať jsme sebekritičtější k politice Moskvy, musíme říct, že začátek tohoto rozpadu mezinárodního práva, začátek odchodu od principů, které umožňovaly dialog, je v době bombardování srbských pozic USA v polovině 90. let. Vina je na naší straně,“ popsal Krejčí. „Kritizovat Moskvu je možné za cokoli, hledat nápravu chyb ale musíme u našich vlastních politiků,“ dodal.

Obamova politika? Ztracená příležitost

Krejčí se pak věnoval reflexi situace ve Spojených státech. „Většina z nás prožila velké zklamání z nadějí, které jsme vkládali do Baracka Obamy. Byl to politik, který se nebál postavit se na náměstí a volat proti intervenci v Iráku,“ podotkl politolog. „Podívejte se ale na těch 6 let vlády. Je to ztracená příležitost. Základ naděje, které jsme vkládali do Obamy, byl v tom, že USA pochopí, že nemohou hrát hegemona ve světě, že na to nemají morální právo, ale ani materiální prostředky. Hra na hegemona uvrhla svět do chaosu a Spojené státy do 18bilionového dluhu. V této situaci Obama představoval vizi přechodu k multilaterálnímu vidění světa. Když dnes čtete jeho projevy, zase jsou tam formulace: „My jsme předurčeni vést svět, My jsme ti první,““ popsal situaci Krejčí s tím, že Obamova politika se začíná podobat stylu George Bushe a Billa Clintona.

USA je destabilizujícím faktorem

Krejčí pak zdůraznil, že nadužívání násilí v podstatě naznačuje, že republikáni už nemají s čím přijít. „Přinejmenším v oblasti rétoriky a vojenských výdajů můžeme očekávat radikalizaci. Upřímně se ale přiznávám, že si nedovedu představit, s čím radikálnějším by mohla přijít budoucí republikánská administrativa, než to, co představuje, to zdokonalení barevných revolucí. Nabízí se jen velká válka. Svět se ale strašně mění,“ naznačil politolog.

„USA se stávají problémovou ekonomickou mocností a jsou destabilizujícím faktorem. Nedokážeme si vysvětlit, proč Obamova administrativa přivedla celý pás mezi 20. a 40. rovnoběžkou severní šířky do chaosu. Jediné, co se nabízí jako racionální vysvětlení, je snaha získat čas pro návrat výroby do Spojených států,“ dodal Krejčí a také upozornil na to, že v číslech reálné ekonomiky už USA předstihla Čína.

Boj o Ukrajinu? Vítěz je poražený

Krejčí upozornil také na degeneraci civilizace, která zatajuje některé informace. „Chybí nám schopnost věcné reflexe skutečných problémů,“ podotkl politolog. V závěru proslovu se opět vrátil k situaci přímo na Ukrajině. „Problém je v tom, že ten, kdo vyhrál, vlastně prohrál. To, že jsme vyhráli, bude znamenat, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond bude platit Rusku plyn pro Ukrajinu. A to jsme jen na začátku. Neexistuje makroekonomický údaj týkající se Ukrajiny, který by symbolizoval lepší zítřky bez ohledu na občanskou válku. Když k tomu přidáte ještě občanskou válku, propadáte se do beznaděje,“ vysvětlil Krejčí. „Jinými slovy, znovu opakuji. Vítěz je poražený. Co nejvíc mate lidi jako jsem já, je skutečnost, že tohle bylo jasné minulý rok, když se začínalo s přípravou asociační dohody. Proč k tomu politické elity sáhly, je téměř nesrozumitelné. Jediné, co se nabízí, je to, že někdo skutečně věří tomu, že chaos je cestou k upevnění hegemonistické pozice Spojených států a nebo větší mírou do rozhodování zasahuje lidská hloupost. Jinak se faktory, které se dostaly do pohybu v souvislosti s Ukrajinou, v souvislosti s destabilizací situace ve světě, nedají vysvětlit. Alespoň já to vysvětlit nedokážu,“ dodal.

Česká levice rezignovala na celou řadu svých ideálů

Politolog vnímá aktuální dobu jako velmi rizikový časový úsek: „Když se díváme na události na Ukrajině i ve světě počátku 21. století, musíme si jednoznačně říct, že dochází k tektonickým zlomům,“ uvedl také Krejčí. „Říkám to proto, že česká levice rezignovala na celou řadu svých ideálů, ztratila odvahu, ztratila vůli k vítězství. Při všech těchto faktorech, které musíme brát v úvahu, jsou dvě věci, které zůstávají posvátným krédem, které levici definují a definovat budou: práce a mír. Tato témata se stávají stále živějšími, musíme vydržet,“ uzavřel svůj proslov.

Profesor Oskar Krejčí patří k tradičním účastníkům Vratimovského odborného semináře, na kterém přednášejí každoročně předních ekonomové, sociologové, politologové a veřejně známé osobnosti či politici. O levicové názory byl letos mezi veřejností v historii semináře rekordní zájem. Do sálu kulturního domu ve Frýdku – Místku přišlo asi 450 lidí. Letošní téma znělo: Kam směřuje současný svět?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …