Soud, při němž tuhne krev. Za mříže kvůli svědectvím, která nikdy nikdo neslyšel?

21.04.2021 7:41 | Kauza

ParlamentníListy.cz se věnují případu prodeje údajně padělaných obrazů, ve kterém senát předsedkyně Ivy Říhové z Krajského soudu v Praze odsoudil tři obžalované k nepodmíněným trestům odnětí svobody na osm, sedm a šest let, vysokým peněžitým trestům a náhradě škody. Obžalovaní se proti rozsudku odvolali, přičemž postupně se v případu vynořují další nestandardní skutečnosti.

Soud, při němž tuhne krev. Za mříže kvůli svědectvím, která nikdy nikdo neslyšel?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stání odvolacího soudu

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Již v květnu 2020 se mediálně provalil problém rozporů mezi soudem vyhotovenou protokolací z hlavního líčení a zvukovými záznamy z jednotlivých dnů hlavního líčení, když z dostupných informací se jednalo o natolik rozsáhlé rozpory, v důsledku kterých byl následně Krajský soud nucen po více než roce od vyhlášení rozsudku vyhotovit kompletní novou doslovnou protokolaci ze všech dnů hlavního líčení.

Jedná se o krok v justici velmi nestandardní, avšak tímto počinem již nedošlo k nápravě stavu, když na původní nesprávnou protokolaci se přímo odvolává předsedkyně senátu v celkem 107 bodech odůvodnění odsuzujícího rozsudku.

Pochybnosti přitom vykazuje už samotné vyhlášení tohoto rozsudku.

To bylo po závěrečné řeči státního zástupce, který místo trestu navrhnul obžalované v plném rozsahu zprostit, až třikrát odročeno, když k vyhlášení následně došlo až 26 dní po závěrečných řečech, a ještě v samotný den vyhlášení byl rozsudek odročen z 08:45 na 09:45 s odůvodněním, že senát se ještě radí.

Na písemné vyhotovení rozsudku se čekalo více než půl roku. Po jeho obdržení byli obžalovaní nuceni konstatovat, že samotný výrok rozsudku tak, jak byl dne 26. 8. 2019 vyhlášen, není ve shodě s obsahem písemného vyhotovení jeho výrokové části.

V důsledku těchto rozporů došlo kupříkladu k navýšení škody u obžalované Fröhlichové o 49 milionů korun proti škodě, která byla obžalované soudem vyhlášena ve výroku rozsudku. Výše škod pro některé poškozené byly vzájemně popřehazovány. Obžalovanému Trokanovi byl v písemném vyhotovení zabaven obraz malíře Josefa Šímy, kterého propadnutí původně nebylo soudem v ústním výroku rozsudku oznámeno, škoda za dílo Václava Špály byla soudem v písemném vyhotovení výroku rozsudku změněna z vyhlášených pěti milionů na 2,6 milionu korun, přičemž není vůbec zřejmé, jakým způsobem krajský soud k takovéto sumě dospěl.

Mnohem závažnější skutečností však je, že ve smyslu, jakým byl pozměněn písemný výrok rozsudku proti jeho vyhlášení dle zvukového záznamu, byl údajně Krajským soudem upraven také protokol z hlavního líčení ze dne vyhlášení rozsudku.

A to tak, aby odpovídal písemnému vyhotovení, nikoliv zvukovému záznamu. Jinými slovy řečeno: předsedkyně senátu zřejmě řekla něco jiného, než jak byla její slova zaznamenána písemně.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Ještě zajímavější vývoj situace prý nastal, když obžalovaní tyto rozpory uplatnili jako jednu z odvolacích námitek vůči rozsudku. Soudkyně Říhová místo odeslání odvolacích námitek v souladu s trestním řádem k projednání odvolacímu soudu, tyto sama přečetla, a následně vydala usnesení, kterým část těchto vad začala sama na základě odvolacích námitek obžalovaných opravovat.

Ani při této opravě však nedošlo k opravě všech rozporů mezi výrokem rozsudku tak, jak byl vyhlášen, a jeho písemným vyhotovením, vůči čemuž obžalovaní podali stížnost. Ta byla posléze Vrchním soudem v Praze shledána jako opodstatněná.

Pochybnosti vzbuzuje postup Krajského soudu i v tom směru, kdy obhajobou byly ve stejný den podány Krajskému soudu dvě stížnosti do dvou usnesení. Je to již zmiňovaná stížnost o opravě výroku rozsudku a stížnost o vyhotovení doslovné protokolace.

Ani soudem dodatečně vyhotovená doslovná protokolace totiž v některých zásadních pasážích neodpovídala zvukovým záznamům.

Anketa

Souhlasíte s vypovězením 18 ruských diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích?

10%
90%
hlasovalo: 11505 lidí
Předsedkyně senátu Iva Říhová odvolacímu soudu poslala pouze jednu z těchto stížností, a to stížnost o opravě výroku rozsudku, zatímco ve stejný den podanou stížnost proti usnesení o vyhotovení doslovné protokolace, která obsahovala výčet všech 107 bodů, ve kterých rozsudek Krajského soudu vychází z původní nesprávné protokolace, předsedkyně senátu téměř půl roku zadržovala. Nakonec ji k vrchnímu soudu poslala až po opakovaných urgencích obhajoby předsedovi Krajského soudu s žádostmi o sjednání nápravy.

Tato půl roku zadržovaná stížnost bude projednávaná senátem Radka Hartmanna na Vrchním soudě v Praze.

Pochybení soudkyně Říhové při vyhotovování protokolace o hlavním líčení bylo shledáno opodstatněným také ministerstvem spravedlnosti. Z podkladů, jež má redakce k dispozici, vyplývá, že v průběhu řízení došlo k pochybením v protokolaci i při vyhotovování rozsudku.

Předsedkyně Říhová podle našich informací spolu se stížností obžalovaných poslala k projednání odvolacímu soudu také odvolání obžalovaných, ačkoliv odvolacímu soudu neposlala samotný rozsudek. Až poté, co odvolání obžalovaných poslala na Vrchní soud, si vyžádala od všech obžalovaných vrácení rozsudku, aby v něm mohla opravit vady, které jí byly nařízeny k opravě Vrchním soudem na základě stížnosti obhajoby. Jedná se o postup zcela nestandardní.

V příštím textu přinesou ParlamentníListy.cz zřetelné rozpory mezi zvukovým a psaným záznamem výpovědí některých svědků.

Naše zjištění jsme rovněž zaslali na Krajský soud v Praze se žádostí o vysvětlení.

Podle slov předsedy senátu Krajského soudu v Praze Jiřího Wažika, který je současně tiskovým mluvčím trestního úseku, však soudkyně Říhová „za svým rozhodnutím pochopitelně i v dílčích částech stojí“ a žádné rozpory, jimž se věnujeme, nespatřuje.

Celou reakci, kterou ParlamentníListy.cz obdržely, přineseme v následujícím materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …