Špína se valí ven: David Rath prý krmil ČSSD a každý to věděl

23.08.2012 12:24

David Rath z vazby znovu háže špínu na ČSSD. Jeho teorii o tom, že peníze z "jeho krabice" měly jít na kampaň sociální demokracie, potvrzuje i exoranžový senátor Vladimír Dryml. Podle něj jde o veřejné tajemství.

Špína se valí ven: David Rath prý krmil ČSSD a každý to věděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Poslanec David Rath stále pobývá ve vazbě a čeká, zda za něj protikorupční bojovník Karel Janeček složí kauci 14 milionů. A vyjadřuje se k politice. V rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes uvedl, že se již brzy dozvíme, zda byly peníze, které jsou vydávány za jím přijímaný úplatek, určeny na kampaň ČSSD. 

Nepřímo také hovoří o tom, že někteří sociálnědemokratičtí politici si kupovali místa na kandidátkách a také o nečistém financování strany. O tom podle něho už začal mluvit moravkoslezský hejtman Jaroslav Palas.

Veřejné tajemství: Bylo to na kampaň

Podle Vladimíra Drymla, který nedávno z ČSSD přestoupil do SPOZ, jsou podezření více než oprávněná. "Mezi vedoucími politiky ČSSD je veřejným tajemstvím, že tyto peníze byly s největší pravděpodobností připraveny pro kampaň ČSSD. Rath o tom mluvil už v projevu, kdy říkal, že je třeba nakrmit bestii," řekl ParlamentnímListům.cz přeběhlík k obsahu "Rathovy krabice".

S tím, že Palas pootevřel Pandořinu skřínku, souhlasí. "Hejtman Palas řekl, že vedení ČSSD vyzvalo hejtmany, aby přispívali do stranické pokladny," potvrzuje Dryml s tím, že neprůhledné a korupcí zavánějící zadávání veřejných zakázek není jenom problémem Středočeského kraje.

Hašek jako Rath?

"To samé se týká třeba Haškovy jižní Moravy a zakázky týkající se nemocnice ve Znojmě," tvrdí Dryml. Ten prý odešel ze sociální demokracie právě z těchto důvodů. "Není to jen Rath, ten je jen jedním z důvodů, je to celkově podivné financování," uzavřel pro ParlamentníListy.cz s tím, že ČSSD má teď kromě prozrazení pochybného způsobu financování i další problém. Strach, že Rath začne mluvit.

Tejc Drymlovi: Jděte na policii

Oranžový poslanec Jeroným Tejc se ale jeho výpovědí neobává. Drymlova i Rathova tvrzení považuje za volání tonoucího, nebo touhu po pomstě. "Ať si pan Dryml říká, co chce, nikdo mu nevěří, snaží se ČSSD poškodit, když dnes už kandiduje za jinou stranu," řekl ParlamentnímListům.cz Tejc. "O žádném podobném veřejném tajemství nic nevím, pokud pan Dryml něco o podivném financování ví, měl by se obrátit na nejbližší služebnu policie. Já se vyšetřování nebojím," řekl redakci s tím, že věří, že je stranické financování transparentní.

Stejně se vyjádřil pro redakci i sociální demokrat František Bublan. Ten tvrdí, že "Rathovy miliony" na kampaň být mohly. Ovšem jen na tu jeho.  "Možná to chtěl na svou osobní kampaň, nemohlo jít o stranickou pokladnu. O tu se stará pan Starec, za toho bych dal ruku do ohně," uzavřel Bublan s tím, že Rath mele z posledního a začíná kopat do ČSSD. Myslí si, že mu to ulehčí. Tak to prý ale není.

ParlamentníListy.cz se snažily oslovit i Jaroslava Palase a Michala Haška. Ti však během čtvrtka nezvedali telefon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …