Starostka Janáčková chce chytit zloděje. Nabízí odměnu

14.06.2012 10:30

S kuriózním řešením krádeží poklopů kanálových vpustí přišla radnice jednoho z ostravských městských obvodů - Mariánské Hory a Hulváky - v čele se starostkou Lianou Janáčkovou (nezařazená). Nabídla odměnu za informace vedoucí ke zloději.

Starostka Janáčková chce chytit zloděje. Nabízí odměnu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Rada městského obvodu schválila finanční dar ve výši deset tisíc korun jako odměnu tomu občanovi, který poskytne Policii ČR relevantní informace vedoucí k odhalení pachatele či pachatelů krádeží kanalizačních poklopů,“ uvedla starostka Liana Janáčková, která pro ParlamentniListy.cz přiznala, že je autorkou tohoto nápadu.


Radním ostravského obvodu došla trpělivost


„Jedná se o momentální nápad, kdy jsme se radili nad tímto problémem, i jakási bezradnost, co s tím udělat. Proto jsme se obrátili na naše občany a vyzvali je k pomoci,“ argumentovala Janáčková s tím, že radním už došla trpělivost.


V tomto ostravském obvodě stejně jako loni i letos řádí ve velkém neznámí vandalové, kteří už mají na svědomí krádeže desítek poklopů. Celkovou škodu vyčíslili radní jen za prvních pět měsíců letošního roku na 340 860 korun. „Jen v prvním červnovém týdnu zmizely čtyři kusy poklopů na jedné z nejfrekventovanějších ulic,“ potvrdila vedoucí odboru výstavby, vodního hospodářství a zemědělství Dagmar Pulchartová s tím, že vandaly bohužel nic nezastaví. V současné době čeká podle jejich slov na opravu a výměnu na území obvodu dalších osmnáct odcizených poklopů.


Obnova kanálových poklopů je výrazný zásah do rozpočtu


„Považuji tento typ vandalismu za velmi nebezpečný nejen pro řidiče, ale především pro chodce, kterým hrozí při neopatrnosti vážná zranění. Rada už nechtěla nečinně přihlížet další devastaci majetku, jehož obnova znamená výrazný zásah do rozpočtu,“ řekla ParlamentnimListům.cz starostka s tím, že obyvatelé považují tuto výzvu za velmi dobrý nápad a ohlasy na toto rozhodnutí jsou zatím vesměs velice pozitivní.


„Letos jsme už ke konci května nechali opravit, nebo jsme pořídili sedmdesát kusů poklopů. Železné poklopy byly nahrazeny pryžovými mřížemi, které jsou vyráběny podle platných norem ČSN,“ uvedla Dagmar Pulchartová s tím, že cena pryžového poklopu se odvíjí od velikosti, typu rámu a případného poškození rámu a podkladní vrstvy vozovky, či chodníku.


„Cena se pohybuje v rozmezí od 5 do 15 tisíc korun. Není to však jednoduché. Každý poklop se musí vyrobit zvlášť, protože se často jedná o atypické rozměry. V městském obvodu se nachází přibližně 15 druhů kanálových poklopů dešťové kanalizace. Ale ty kanálové poklopy, které ještě nebyly zcizeny, měnit nebudeme,“ řekla pro ParlamentniListy.cz Pulchartová

Pryžové poklopy nejde dát všude


V obvodu Mariánské Hory a Hulváky jsou podle starostky Liany Janáčkové umístěny celkem tři sběrny druhotných surovin. „Naši pracovníci provádějí náhodné kontroly sběren, ale kanálové poklopy při nich nebyly nalezeny,“ uvedla pro ParlamentniListy.cz starostka.

„Problém s krádežemi poklopů zajímá také občany. Radnice dostává podněty a také dotazy, proč nepoužíváme poklopy plastové. Tyto poklopy ale nevyhovují provozu na pozemních komunikacích. Plastové poklopy lze použít pouze tam, kde komunikace nevyžadují zatížení vozidly. Jejich cena je srovnatelná (činí přibližně 7 tisíc korun a více) s cenou pryžových poklopů s ocelovou výztuží. Plastové poklopy ale nejsou také ideálním řešením, protože s pryží, která obaluje kovovou konstrukci, si zloději poradí,“ sdělila na dotaz ParlamentnichListů.cz Pulchartová.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…