Štěkající ratlík za zenitem, zhrzená milenka. Urban to schytal za útok na Sobotku

17.06.2012 5:30

Středočeský poslanec ČSSD a dlouhodobý rival Davida Ratha Milan Urban se v pořadu Interview ČT24 se vyjádřil k přátelskému vztahu Bohuslava Sobotky a Davida Ratha. Podle něho by měl Sobotka za svůj vztah k Rathovi nést odpovědnost. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat.

Štěkající ratlík za zenitem, zhrzená milenka. Urban to schytal za útok na Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban s Bohuslavem Sobotkou se baví na sjezdu ČSSD

David Rath měl na Bohuslava Sobotku neskutečný vliv a přijde okamžik, kdy bude muset předseda strany skládat účty,“ rýpnul si do předsedy ČSSD poslanec Urban.  Kauza kolem Davida Ratha podle něj navíc olivní výsledky krajských voleb a případný neúspěch sociální demokracie: „Neúspěch ve volbách půjde také na vrub předsedy strany Bohuslava Sobotky.“

SLEDUJEME kauzu Rathova zadržení

Podle tvrzení poslance měl totiž šéf sociálních demokratů s hejtmanem Rathem velmi úzké vztahy. Urban rovněž kritizoval poměry, které prý David Rath ve Středočeském kraji nastavil. „Ta politika ČSSD ve středních Čechách znamenala průnik různých podivných lidí do funkcí v rámci strany i v rámci kraje,“ doplnil Milan Urban.

Štěkající ratlík

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ČSSD, co si o Urbanových prohlášeních myslí. Nejostřeji se proti němu vymezil senátor, stínový ministr školství a člen Rady Středočeského kraje Marcel Chládek. „S Milanem Urbanem samozřejmě nesouhlasím. Chová se jak zhrzená milenka. Pokud bude takto pokračovat, tak je to on, kdo poškozuje ČSSD,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chládek.

Senátor Vladimír Dryml však Urbana podpořil. „Plně s ním souhlasím a problém budou mít i další vysoce postavení členové ČSSD. Bez očisty strany budeme pro voliče nečitelní a nebudou nám vůbec věřit. Taky je třeba začít rychle řešit Kalouskův výrok, že na krajích se krade tak, že se ani poledne nedrží,“ reagoval Dryml.

Podle končícího šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše snad nestojí Urbanův výrok ani za komentář. „Považuji to za nesmysl a výplod zhrzeného a zneuznaného člověka, který si chce trapným způsobem se Slávkem Sobotkou vyřizovat účty. Je smutné, když politik, který je za svým zenitem, působí na lidi jako štěkající ratlík. To štěkání mu stejně nepomůže. Milan Urban by si měl raději zamést kauzy před vlastním prahem, přerušit své úzké napojení na energetické lobbisty a přestat škodit sociální demokracii,“ myslí si poslanec.

Účtovat se bude po volbách

Moravskoslezský hejtman a senátor Jaroslav Palas se s Urbanovým prohlášením více či méně ztotožnil. "Zůstává faktem, že David Rath pomohl na sjezdu ČSSD Bohuslavu Sobotkovi ke zvolení. Je věcí Bohuslava Sobotky, jaké spolupracovníky a přátele si vybírá. Bohužel dnes bude jen těžko vysvětlovat, že s Davidem Rathem nemá nic společného. Myslím, že s odchodem Davida Ratha zmizí na dalším sjezdu i část zorganizovaných hlasů pro opakované zvolení Bohuslava Sobotky předsedou ČSSD," řekl redakci Palas.

„Na podobná hodnocení členů vedení strany bude dost času koncem roku při předsjezdové diskusi. Teď se musíme soustředit na úspěch ČSSD v krajských a senátních volbách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Ten nedávno uvedl v rozhovoru pro idnes.cz, že očekávat, že aféra Rath nebude mít vliv na stranické preference by bylo příliš optimistické a že by z kauzy středočeského exhejtmana měli vyvodit odpovědnost ti, kteří ho podporovali, a ti, které podporoval on. Europoslanec Richard Falbr to ale označil za „blbý kecy“.

„Je mi líto, že Milan Urban vidí v poslední době jakési nepřátele uvnitř sociální demokracie. Doteď jsme to byli my Středočeši, kteří se snažili vidět, že pořád je něco špatného. A teď má být špatný dokonce i předseda strany. Možná by se Milan Urban už mohl konečně zamyslet sám nad sebou a nevidět nepřátele uvnitř ČSSD jak ve středních Čechách, kde je členem, tak i celostátně. Milane Urbane, našim politickým nepřítelem není ČSSD, ale náš nepřítel je tam venku. Je to ODS, jsou to všechny pravicové strany, ale i levicové strany nalevo od nás. Takže by bylo na čaše, aby se Milan Urban vzpamatoval a přestal kritizovat ČSSD,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda KVV ČSSD střední Čechy, senátor a starosta Příbrami Josef Řihák.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava věc nevidí jako Milan Urban a vliv Ratha by nepřeceňoval. „Rath nebyl ani ve vedení strany. Jinak každý budeme z pozice své funkce skládat účty svým voličům, členské základně a orgánům strany,“ dodal Votava.

"Každý předseda politické strany musí skládat účty a předseda Sobotka bude především zodpovědný za výsledek krajských voleb. Tam bude skládat účet," uvedl poslanec Miroslav Svoboda.

Škodí to ČSSD

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková se proti Urbanovi ohradila. "Je to totální nesmysl. Sociální demokracie je demokratická strana a jednotlivec má vliv daný pouze demokratickou volbou. Rath měl tento vliv ve středních Čechách, ne ve vedení strany," zdůraznila senátorka.

„Jak znám Bohuslava Sobotku, tak si nemyslím, že by byl vliv Davida Ratha na něho větší než u jiných stínových ministrů či hejtmanů,“ reagoval poslanec Antonín Seďa.

Poslanec Ivan Ohlídal řekl, že s Urbanem vůbec nesouhlasí. „Pokud něco takového řekl, tak správně nevnímá situaci v ČSSD a mě tímto svým výrokem zklamal. Nemyslím si, že by pan Rath měl na předsedu Sobotku nějaký výrazný vliv. O skládání účtů ze strany předsedy v souvislosti s Rathovou kauzou nemůže být ani řeč. Domnívám se, že toto vyjádření Milana Urbana, pokud není zkreslené, je zástupné a škodí sociální demokracii,“ zdůraznil poslanec.

Nic takového jsem neregistroval

"Nemyslím si, že by David Rath měl ´neskutečný vliv´ na předsedu strany. Po dobu svého působení ve sněmovně jsem nic takového nezaznamenal," odpověděl poslanec Václav Neubauer. Podobný názor má i poslanec Václav Zemek, který si nemyslí, že by měl Rath na Sobotku až tak velký vliv. "Určitě nepatřil do okruhu nejbližších spolupracovníků," dodal.

"Nezaregistroval jsem nadstandardní vliv Davida Ratha na Bohuslava Sobotku za dobu svého působení ve sněmovně, kde jsem první volební období," uvedl poslanec Pavel Holík.

Poslanec Jiří Koskuba reagoval tak, že je obyčejný pěšák ČSSD, proto může jen spekulovat. "Nemyslím si to, co Milan Urban. Náš pan předseda je spíš tak trochu samotář. Ostatně teď navíc není doba na vnitrostranické šťouchance. Nyní musíme vyhrát podzimní volby."

Senátor Miloš Malý s Urbanem nesouhlasí, i když si myslí, že jeho prohlášení obsahuje obecnou pravdu: "Každý jednou musí skládat účty za své činy. Někdo dřív a někdo později." Senátor Jiří Bis uvedl, že není členem nejužšího vedení ČSSD, a tak nedokáže věc posoudit a poslankyně Hana Orgoníková řekla, že se může k věci těžko vyjádřit, protože neví, jak velký vliv měl Rath na Sobotku. Podobně se vyjádřil i senátor Miroslav Krejča.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …