Švindlování jen tak trochu? Případ senátora ČSSD řeší vyšší místa

29.02.2012 7:12

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně se v těchto dnech zabývá zapeklitým případem obvinění přerovského primátora a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a dalších bývalých či současných radních a úředníků Přerova kvůli sporným zakázkám. Poté, co olomoucká krajská státní zástupkyně Marie Kodytková jejich stíhání zastavila, objevila se řada kritických hlasů vůči tomuto rozhodnutí. Nejvyšší státní zastupitelství by se mělo případem zabývat do konce letošního dubna.

Švindlování jen tak trochu? Případ senátora ČSSD řeší vyšší místa
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Podle mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství v Brně je přezkum rozhodnutí krajských státních zástupců povinný. „Přezkum se provádí obligatorně, neboť to vyplývá z pokynu obecné povahy nejvyššího státního zástupce, který upravuje postup orgánů státního zastupitelství v trestním řízení,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Helena Markusová. Postup olomoucké krajské státní zástupkyně Marie Kodytkové v případě takzvané přerovské kauzy se bude podle mluvčí posuzovat ještě dva měsíce. „Termín vyřízení je konec dubna 2012,“ doplnila Morkusová.

Rekapitulace událostí

A jak se vlastně případ octnul až na stole Nejvyššího státního zastupitelství v Brně? Protikorupční policie navrhla letos v lednu obžalovat celkem třináct představitelů města včetně primátora Jiřího Lajtocha. Spolu s ním byli obvinění také dva úředníci magistrátu a deset bývalých radních, z nichž velká část stále zasedá ve vedení Přerova.

Policie tuto skupinu lidí vinila ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby při přestavbě přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Kriminalisté se o případ začali zajímat více než před rokem, protože zakázky stály přerovskou radnici nakonec mnohem víc, než bylo původně v plánu. Jen cena u domova pro seniory se navýšila o 30 milionů korun na celkových 167 milionů. Policisté v obvinění také řešili možné napojení politiků na stavební firmu, která zakázky realizovala.

O tom, že obvinění nakonec nepůjdou před soud, rozhodlo olomoucké krajské státní zastupitelství. To případ převzalo od vsetínských žalobců, kteří se kauzou zabývali půl roku. Do Vsetína byl případ přeložen z Přerova kvůli možné podjatosti.

Nepodařilo se prokázat trestný čin

„Dala jsem Vsetínu v rámci výkonu dohledu pokyn, aby u některých obviněných zastavil trestní stíhání s tím, že se nejedná o trestný čin, ale pouze o formální porušení zákona o veřejných zakázkách. Okresní státní zastupitelství to odmítlo učinit, a tak jsem jim případ odňala. Na to jsou interní pravidla," vysvětlila ParlamentnímListům.cz krajská státní zástupkyně Marie Kodytková, která trestní stíhání obviněných nedávno zastavila. Vsetínský státní zástupce je ale jiného názoru.

„Měli jsme zastavit stíhání osmi ze 13 lidí, což jsme odmítli s tím, že to považujeme za odporující zákonu. Kraj má za této situace dvě možnosti. Buď uznat, že se zmýlil, což neudělal, anebo si to převzít,“  řekl vsetínský žalobce Petr Bareš s tím, že podle něj byl důvod stíhat všechny obviněné.

Krajská státní zástupkyně si je však jistá, že skutky, které byly popsány v usnesení policie o zahájení trestního stíhání, nebyly trestnými činy. Policie obviněné podle ní nestíhala pro navýšení ceny při přestavbě domova důchodců a zimního stadionu, ale pro porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, kdy měli zhotovitele nechat provést veškeré dodatečné stavební práce. To se ale prokázat nepodařilo.

Opozice: Stále řada pochybností

S tímto postojem ale nesouhlasí přerovská opozice. Ta rozhodnutí olomoucké žalobkyně považuje za účelové, nespravedlivé a připomínající kauzu Jiřího Čunka. Opozičním politikům se nelíbí také to, jakým způsobem byly podezřelé zakázky vysvětleny, což prý stále vyvolává řadu pochybností.

„Různé popisy oněch skutků, o nichž jsem se dozvěděl, a které jako opoziční zastupitel nemám šanci nijak ověřit, ve mně vyvolávají řadu nezodpovězených otázek. Například dosud není jasné, zda bylo skutečně městem vyhlášeno výběrové řízení na stavební práce u domova pro seniory až poté, co byly realizovány, a jestli pak toto výběrové řízení vyhrála táž firma, která práce předtím i vykonala. Zajímalo by mě také, zda na tyto skutky poukázal Nejvyšší kontrolní úřad při svém šetření na městě v roce 2009,“ řekl redakci svůj postoj Richard Šlechta z opozičního uskupení Společně pro Přerov. Jeho kolega z partaje Vladimír Puchalský k tomu dodává: „Věříme, že Nejvyšší státní zastupitelství usnesení Marie Kodytkové zruší. Její rozhodnutí bylo aktem nespravedlnosti,“ uzavřel Puchalský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …