Tak je to zase jinak: Nová ,,kauza Brady", tedy vyznamenání Věry Špinarové, se vyvíjí. Promluvil Hrad

26.10.2017 11:32

Syn Věry Špinarové prý odmítl převzít od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. S touto zprávou ve čtvrtek dopoledne přišla média. Jenže podle Hradu je všechno jinak. Syn zesnulé zpěvačky vyznamenání odmítl už před měsícem a Špinarová tak na seznamu oceněných vůbec není.

Tak je to zase jinak: Nová ,,kauza Brady", tedy vyznamenání Věry Špinarové, se vyvíjí. Promluvil Hrad
Foto: spinarova.cz
Popisek: Zpěvačka Věra Špinarová

Česká televize ve čtvrtek informovala o tom, že syn zesnulé zpěvačky Věry Špinarové Adam Pavlík odmítl z rukou prezidenta Zemana 28. října na Hradě převzít státní vyznamenání pro jeho matku. Jenže otázky, kdo tedy metál převezme, které mohly začít vyvstávat, jsou zbytečné.

Žádné státní ocenění kvůli odmítnutí svého syna Věra Špinarová in memoriam neobdrží a podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka tak nedochází k žádným změnám během pečlivě chystaného slavnostního ceremoniálu.

Jiří Ovčáček redakci řekl, že prezident Zeman měl v plánu Špinarovou vyznamenat proto, že k tomu obdržel desítky žádostí od občanů. Bylo prý ovšem zapotřebí kontaktovat rodinu a syn zpěvačky zhruba před měsícem toto vyznamenání odmítl. Proto žádná „mediale“ udělena nebude.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš úspěšně sestavil vládu, která dostane důvěru?

82%
hlasovalo: 25405 lidí

„Pan prezident již před několika měsíci obdržel desítky a desítky občanských návrhů na to, aby udělil státní vyznamenání paní Věře Špinarové. Vzhledem k vysokému počtu návrhů od občanů se pan prezident rozhodl, že návrhu vyhoví,“ popisuje Ovčáček pro PL celou anabázi.

Jenže pak nastala potíž. „Aby mohlo být vyznamenání uděleno, bylo zapotřebí kontaktovat rodinné příslušníky paní Špinarové. Konkrétně jejího syna pana Pavlíka, který reagoval tak, že si všechno musí promyslet a ptal se, na čí podnět by ocenění bylo uděleno. Odpovědí bylo, že jde o návrhy občanů. Nakonec se pan Pavlík ozval s tím, že vyznamenání nepřevezme. Vím to již dělší dobu, zhruba měsíc, ale z etických důvodů jsme to nechtěli zveřejňovat,“ konstatoval hradní mluvčí.

Upřesnil, že kvůli Pavlíkovu odmítnutí ani prezident rozhodnutí o vyznamenání Špinarové nevydal, její jméno tedy z tohoto důvodu nikdy nefigurovalo na seznamu vyznamenaných a na průběhu slavnostního ceremoniálu, který se v sobotu odehraje ve Vladislavském sále Pražského hradu, není důvod cokoli měnit.

Zpěvačka Věra Špinarová zemřela letos v březnu v pětašedesáti letech poté, co ji na koncertu postihla zástava srdce. Na hudební scéně působila od konce šedesátých let. O možnosti, že by zpěvačka in memoriam získala státní vyznamenání, mluvil prezident Miloš Zeman při své návštěvě Moravskoslezského kraje počátkem září. Uvedl, že Špinarová je na vyznamenání navržena, nikoli přímo, že jej dostane. Patrně už tehdy se jednalo s jejím synem Adamem Pavlíkem.

Ten pro Českou televizi kromě potvrzení, že vyznamenání odmítl, dodal, že jeho matka prý nedělala kariéru kvůli nějakým cenám a sama by prý na Hrad pro ocenění také nešla. Jako jeden z důvodů, proč na Hrad odmítl jít, Pavlík uvedl skutečnost, že vyznamenání předává prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …