Ten hnus je zkouška toho, co si necháme líbit. Umělecká žumpa, na blití. Okamura, Keller či Bělobrádek promluvili ke skandálnímu představení v Brně. A kníže a Foldyna toto dodali o vagině herečky…

29.05.2018 13:15

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si myslí o kontroverzní divadelní hře „Naše násilí, vaše násilí“, která dostala dotaci od města Brna, v níž nahý Ježíš znásilňuje muslimku a při níž si nahá herečka vytáhla z vaginy českou vlajku.

Ten hnus je zkouška toho, co si necháme líbit. Umělecká žumpa, na blití. Okamura, Keller či Bělobrádek promluvili ke skandálnímu představení v Brně. A kníže a Foldyna toto dodali o vagině herečky…
Foto: repro Facebook, tan
Popisek: "Principál Glaser říkal, že festival chce otevřít témata k diskuzi. Tak jsme šli diskutovat. A oni se před námi zamkli..."

Drtivá většina politiků hru jednoznačně odsuzuje  s tím, že se jedná o perverzi a hnus i hanobení našeho státního symbolu, které je trestné, a je skandální, že je toto dotováno z veřejných peněz.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

Nereagoval ani předseda ODS a poslanec Petr Fiala, který je z Brna.

„Uvedení této hry zaplatili všichni čeští daňoví poplatníci, jelikož ji sponzoruje Národní divadlo Brno, jehož zřizovatelem je město Brno, kterému vládne velká koalice hnutí ANO, KDU-ČSL, Žít Brno s podporou Pirátů, Strany Zelených a TOP09. Není to o umění, je to jen prvoplánový plivanec a zkouška, zda jako správní křesťané nastavíme tu druhou tvář. Letos v říjnu jsou komunální volby, takže máme zrovna šanci poměry nejen na brněnském magistrátu změnit. Místo, aby se finančně podporovali potřební lidé, tak se vyhazují peníze za takové představení. Nejsme muslimové a nikdo z nás nepůjde hodit bombu na herce nebo autora téhle ubohosti. Je pouze k zamyšlení výmluva pořadatelů i autora, že perverzní hra má prý upozornit na problematiku Evropy a uprchlické krize, ignorace a strachu, a zamýšlí se nad otázkami, zda lidé truchlí nad oběťmi teroristických útoků v Paříži a Bruselu, stejně jako nad zemřelými v Bagdádu nebo Kábulu,“ uvedl předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.  

„Muslimská ideologie je válečná, nenávistná a vražedná. Ano, přináší spoustu obětí, ale stejně jako v případě nacismu, primárně želíme obětí nacismu a nikoli nacistů, kteří třeba i částečně nevinně zemřeli díky své víře v nacismus. Kdo seje vítr, sklízí bouři, říká další starověké přísloví. Kdo seje islám, sklízí mrtvé. Dělat zločince z Ježíše nic nezmění na tom, že Mohamed sám skutečně znásilňoval devítiletou dívku a jeho válečníci vraždili a znásilňovali, kam přišli. Když tohle píšu, nemohu tím skutečného muslima urazit, protože to je historický fakt, který sami dnes v mnoha zemích následují. Pokoušet se tuto roli přisoudit Ježíšovi, který přinesl novou smlouvu, která oproti starému zákonu hlásá toleranci a lásku, je skutečné znásilnění, a to faktické historie,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 „Představení jsem neviděl a ani o to nestojím. Ze zpráv, které mám, je to nejn nechutné a nevkusné, ale i za hranou náboženské svobody,“ uvedl předseda KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Co jsem neviděl, nechci posuzovat. Zdá se to ale být zbytečně urážející provokace. V zájmu dotyčné herečky doufám, že to je pouze vlaječka,“ okomentoval celou věc pro ParlamenntíListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Uvedená umělkyně si může dělat se svými pohlavními orgány, co uzná z vhodné. Pokud cítí potřebu strkat si něco do vagíny, tak to je její problém. Ať si jej řeší doma. To, že si tam strká státní vlajku, svědčí pouze o vysoké míře zhovadilosti dotyčné ‚dámy‘, nic dalšího bych za tím nehledal. Je také možné, že trpí nějakou poruchou a potřebuje odbornou pomoc. Existuje teorie, že mimo jiné také prostřednictvím dekadence, zobrazování hnusu v umění a útoku na veškeré hodnoty západní civilizace lze dosáhnout jejího zničení. Tento destruktivní postup se někdy tak nazývá neomarxistická kulturní revoluce. Brněnští ‚umělci‘ však o nic takového zřejmě neusilují. Jedná se spíše o pouhé užitečné idioty. Už jenom tím, že o nich mluvíme, jim dáváme mnohem větší váhu, než ve skutečnosit mají. Že bychom však ani takové idioty neměli platit z daní našich občanů, je zřejmé. Ukazuje se také, že ve výchově někde děláme velkou chybu. Nikdy v minulosti totiž ve společnosti nevyrůstalo takové množství rozmazlených fracků,“ uvedl místopředseda ČSSD  a poslanec Jaroslav Foldyna.  

„Myslím si, že dokážu být tolerantní a vnímat i netradiční formy. Hru však považuji za vrchol nevkusu, principiální neznalost historie, znevážení symbolů české státnosti. Domnívám se, že podněcuje rasovou a náboženskou nesnášenlivost,“ uvedl  místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič.

Kdyby byl takto urážení kdokoli z dnes obletovaných ‚menšin‘…

„Nebudu hodnotit uměleckou invenci. Vše je otázka vkusu a zájmů diváka. Hru jsem neviděl a ani nechci,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Roman Kubíček.

„Jedná se bohužel o typický obraz dnešní doby. Kdyby byl takto urážení kdokoli z dnes obletovaných ‚menšin‘, tak bychom se divili reakcím. Protože je ovšem urážen jen náš Vykupitel, tak všichni mudrují o umělecké licenci. Smutné, že alespoň brněnští politici nenašli odvahu odebrat hře veřejnou podporu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Vedení Magistrátu města Brna je již dostatečně známé svými perverzními excesy z minulosti. Pokud tak nečiní za peníze daňových poplatníků, může to být jejich věc. Ale dovolit či dokonce propagovat znectění státního  symbolu, vlajky České republiky je už za hranou ne jenom dobrého vkusu. Doufám, že se obyvatele Brna vzpamatuji při blížících se volbách!“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Dotaci od města dostal celý festival, za dramaturgii zodpovídá ředitel festivalu. Na mě bohužel nevyšly lístky, takže jsem představení neviděl,“ reagoval poslanec Pirátů Tomáš Vymazal.

„Že je to s podporou peněz daňových poplatníků, je skandál jako Brno,“ reagoval poslanec ODS Václav Klaus ml.

„Netroufám si toto hodnotit, nechci být kavárnou označen za fašistu. V sociologii se probírají podobné věci v kapitole s názvem ‚sociální patologie‘,“ míní europoslanec Jan Keller.

„Jedním slovem hnus! Po zhovadilosti přiblblíků se standartou prezidenta jsem si myslel,že už se nemůže nalézt nic horšího, čím zneužít symbol našeho státu. Vidím, že jsou i horší způsoby. Nejsem věřící a víru nikomu neberu. To co tato ‚hra‘ předvádí je natolik perverzní, že se divím, že se někdo k něčemu  takovému mohl propůjčit. A nejen to. To autor a vlastně i aktéři se rozhodli tak nechutným způsobem špinit ikonu křesťanství?! V čích službách a za čí asi nemalé peníze?! Opakuji, je to perverzní hnus, který s uměním nemá nic společného. Na blití. Kdyby ve hře Mohamed znásilňoval křesťanku, bylo by to blízké realitě. Ostatně vidíme v Evropě, jak mohamedání znásilňují Evropanky. To si ale autoři hry netroufnou. Je to na blití,“ reagoval senátor Jaroslav Doubrava.

„Urážet náboženské cítění někoho může jen ubožák. Navíc považovat za umění to, že někdo vytáhne českou vlajku z vagíny, je perverze a znevážení našeho národního symbolu,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Tato divadelní hra je další provokací neomarxistických šílenců

„Na úvod řeknu, že se musím hodně krotit, abych v odpovědi nebyl příliš vulgární. Označit divadelní hru „Naše násilí, vaše násilí“ jinak než hnus hnusu je tedy to nejmírnější. Komedianty i všemi jejich zastánci a podporovateli, kteří se tu ohánějí uměleckou svobodu a svobodou projevu, opovrhuji. Měl by to udělat každý slušný člověk v této zemi. A ta ‚umělkyně‘, která si z vaginy (pro obojí by se dal použít stejný výraz) vytáhla českou vlajku, by měla být odpovědna za přestupek podle § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky. Doufám, že Policie ČR tento přestupek zadokumentuje a postoupí příslušnému správnímu orgánu k vyřízení. Když to tak vidím, je asi na čase, abych oprášil svůj návrh zákona o trestnosti hanobení prezidenta republiky a rozšířil jej i o skutek hanobení státních symbolů ČR. Zajímalo by mne, zda by si někdo z této umělecké žumpy dovolil něco podobného třeba v USA? My Češi jsme debilní národ, když takto necháme zneuctívat naše státní symboly. Kam se poděla naše hrdost a vlastenectví?“ zlobil se psolanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Tato divadelní hra je další provokací neomarxistických šílenců, kteří se nám snaží namluvit, že netolerantní, nenávistná, velice násilná a ženami opovrhující islámská ideologie je něco, co by nás mělo kulturně obohacovat. Hanobením státní vlajky v podání samozvaných umělců by se měly zabývat orgány činné v trestním řízení, jelikož toto nemá s uměním dle mého názoru nic společného, a to i přesto, že žijeme ve svobodné zemi, a proto není žádoucí cokoli, co neporušuje zákon, zakazovat. V tomto případě si ale myslím, že zákon porušen byl, jelikož i takzvané umění musí mít nějaké hranice, za které se jít nedá. Česká vlajka je jedním ze státních symbolů České republiky a způsob jejího používání stanoví zákon o užívání státních symbolů. To, co se dělo se stání vlajkou na pódiu divadla, tento zákon zcela jistě odmítá. Na takovéto pseudoumění je také nutno odmítnout vynakládání dotací a  finančních příspěvků ze státního rozpočtu. Finance daňových poplatníků je třeba využívat s péčí řádného hospodáře a rozumným způsobem, aby byly k užitku co největšího počtu občanů,“ uvedl místopředseda psolaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

„Opravdu nevím, jaký je cíl divadelní hry, která předvádí, kterak Ježíš, symbol křesťanství, kterého uznávají desítky milionů obyvatel naší planety, znásilňuje ženu jiné víry – tedy muslimku. Tohle není cesta vedoucí k výchově lidí k multikulturalismu. Naopak je to urážka všech křesťanů a opovržení našimi náboženskými tradicemi. Vím, že tvůrci divadelních inscenací občas přicházejí i se skandálními tituly a ve své kreativitě někdy balancují na pomyslné hraně etiky a slušnosti. Tohle je ale skutečně za hranou... Hodně silně za hranou. Kdyby takto tvůrci udělali inscenaci naopak – tedy že Alláh znásilňuje křesťanku, jsem si jistý, že by měli co dělat, aby uchránili sebe a své rodiny před davem rozzuřených muslimů. Je tedy zcela logické, že ani křesťanům situace není lhostejná,“ uvedl senátor Ivo Valenta.

„Hra je projevem cynismu a bezhodnotvého vidění světa. Překvapivá je dotace od města. Posiluje to názor, že takové dotace by obecně neměly existovat,“ míní europoslanec Svobodných Jiří Payne.

Podle poslankyně ČSSD Aleny Gajdůškové má umění nastavovat zrcadlo, ale i hájit obecné lidské hodnoty. Dobré umění dle ní nepotřebuje vulgaritu ani urážet ničí hluboké city a morálku. „Společnost, ať jsou to obce nebo stát, by měly pečlivě zvážit, co veřejnými penězi podporují. Dotace pro takto kontroverzní představevení je nejen za hranicí vkusu, ale naprosto skandální. Tím ale neschvaluji konání aktivistů s narušením představení,“ dodala poslankyně.

Tento hnus je zkouška toho, co si necháme líbit. Příště zvracení na hroby?

„Myslím, že není vůbec rozumné taková představení v dnešní době uvádět – jen jitří emoce a umožňují různým lidem, ať již příznivcům či odpůrcům, se lacině zviditelnit. Umění má, pokud je poctivé, vycházet i z citové stránky člověka a umělec má mít i cit pro to, kdy a co uvede a předvede. Pokud to tak neudělá, nese minimálně spoluodpovědnost za to, že nebyl pochopen či vyvolává negativní emoce… Jako tomu bylo například teď v Brně,“ myslí si poslanec ODS Pavel Blažek z Brna.

„Tento hnus je zkouška toho, co si necháme líbit, a má za úkol zmanipulovat realitu a udělat z muslimů oběti. Jde o naprosté pohrdání křesťanstvím. Divím se, že se scenáristovi nechce ze sebe zvracet. Naše kultura ztrácí veškerou úroveň. Udělat z Ježíše zločince… Nebyl to náhodou Mohamed, kdo zneužíval teprve devítiletou Aišu a měl nespočet sexuálních otrokyň? Nejtěžší kalibr na tom je, že to zaplatili daňoví poplatníci. Voliči by v komunálních volbách z tohoto měli vyvodit důsledky, když už toho není schopna radnice,“ říká poslankyně SPD Karla Maříková

„Těžká otázka. Kdokoli zpochybní ‚moderní umění‘, ‚svobodu slova‘ a ‚svobodu projevu‘ (vše již bezbřehé), bude v lepším případě označen za zpátečníka či staromilce, v horším za pravicového extremistu. Zejména politici se obávají označit to, co je prohlašováno ‚uměním‘, za ‚neumění‘, protože mediální mainstream a kulturní fronta jsou občas nemilosrdní. A bylo-li za umění prohlášeno pověšení červených trenýrek na Pražský hrad, může být prohlášeno za dekadentní umění zvracení na hroby. A pak budeme znovu říkat, že se nám to sice nelíbí, ale ‚umění je umění‘. Svět je vzhůru nohama a vymyká se nám z rukou. Nic není tabu. Ostatně, projevuje se to všude včetně nejvyšší politiky (ještě před několika lety by byl trestně stíhaný premiér nepředstavitelný, dnes je normou). Brněnské představení jsem neviděl, ale je-li při něm vytahována česká vlajka z vaginy přítomné herečky a Ježíš přitom znásilňuje muslimku, je to magořina. Myslím, že by v Brně měli kouřit méně marihuany,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

Proč ti zbabělci neudělají takové věci s Mohamedem?

„Odmítám, aby tyto zvrácenosti byly financovány z peněz daňových poplatníků, proto budu i v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje hlasovat proti udělení doatce festivalu Divadelní svět,“ uvedl poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Nechť mi všichni zastánci avantgardního divadla prominou – nejsem puritán, ale jsem ze straré školy. Je to záměrně pobuřující, nevkusné, hanobící symboly náboženství i státnosti. Myslím, že tohle uráží všechna náboženství,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec

„Detaily této hry neznám – naštěstí… Soubor, co to předvádí, se schovává za umění. A také mluví o demokracii. Myslím, že chtějí na sebe za každou cenu strhnout pozornost, protože to jinak neumí. Bylo by od nich hrdinské, kdyby se vydali do některé muslimské země předvést obdobu tohoto ‚díla‘ v muslimském provedení,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pro mě jsou tito ‚umělci‘ zbabělci. Dnes, když je odvaha urážet a kopat do čehokoliv evropského zadarmo, nemá jejich performace vůbec žádnou hodnotu. Urážením čehokoliv evropského a čehokoliv křesťanského neriskují tito zbabělci nic, kromě toho, že s nimi někdo nebude souhlasit. Nemyslím si, že by měli odvahu na to secvičit pro vyvážení svého repertoáru jiný kousek, ve kterém by oběsili prokazatelného pedofila Mohameda, demonstrativně spálili na jevišti mešitu a z rodidel vytahovali tureckou vlajku s půlměsícem. To by jim strach nedovolil, protože by věděli, že reálně riskují svůj život. Vnímám tuto akci jako takový mediální průzkum bojem, který měl zjistit, jak moc se tady u nás necháme urážet a ponižovat.

Myslím že je na každém čtenáři aby si určil, jestli jeho míry tolerance bylo, anebo nebylo dosaženo. Té mojí určitě ano. To, že byla tato primitivní nechutnost placena z peněz daňových poplatníků eurofašistickými radními z Brna, to už je jen taková smutná plesnivá třešinka na zkvašením dortu,“ říká poslanec SPD Lubomír Volný.

Oplzlosti. Vše má své mantinely

„Rozhodně nejsem puritán, ale vše má své mantinely, a to i svoboda slova, která by ale měla končit zrovna tam, kde začíná víra, navíc státem uznaná, jiného člověka. Nemyslím si, že obdobná umělecká ‚veledíla‘ by se měla zakazovat, ale rozhodně dělat takovýmto a obdobným oplzlostem veřejnou reklamu je známkou pokleslého vkusu nejen těch, co představení objednali a umožnili, ale i médií, která tomu připravovala živnou půdu a dělala reklamu, a vlastně tak přikládala pod kotel a současně se těšila na senzaci. A ta se skutečně v podobe společenského konfliktu dostavila,“ komentoval celou věc poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Tato nechutná inscenace, která si nárokuje podporu z daní všech daňových poplatníků, představuje dekadentní ‚umění‘ v tom nejprázdnějším smyslu slova. Ve snaze šokovat a tímto získat uměleckou výjimečnost si autor zřejmě neuvědomil, jak svou bezduchou tvorbou naprosto opustil úctu k mravním kořenům evropské civilizace, pošpinil všechny základní křesťanské hodnoty. Jestli chtěl autor upozornit na problematiku uprchlické krize, tak u mě se to potkává s otázkou, zda má naše tolerance ještě nějaké hranice. Pokleslé herečce tahající z intimních partií českou vlajku jen tolik, že k práci slouží i jiné části těla, třeba ruce a hlava...“ reagovala poslankyně SPD Ivana Nevludová.

 „Náš národ blbne čím dál víc,“ reagoval poslanec ANO Milan Brázdil.

„Hru jsem neviděla, ale pokud je váš popis přesný, je na to jasná odpověď. Je to nepřijatelné. Slušný člověk takové divadlo nemůže hrát ani se na to nemůže dívat,“ myslí si europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Přidávám se k názoru, že se jedná o nekvalitní, špatné umění. Nepokládám se za nějakého divadelního znalce a musím přiznat, že jsem nemile překvapena, co vše se dá označit za umění. Vytahování státního symbolu z dámského přirození je kromě nechutnosti také nulové intelektuální poselství, kterému nikdo, snad tedy kromě režiséra a pár pomatenců na jevišti, nerozumí. Jsem přesvědčena, že podobné záležitosti, určené opravdu pro pár spřízněných duší toho kterého divadla, toho kterého principála, toho kterého režiséra, by rozhodně nemělo byt placeno z veřejných zdrojů. Na takové akce by si mělo divadlo zajistit prostředky od sponzorů, přátel podobného umění a pak se mohou klidně ukájet ‚kvalitním‘ uměním tohoto typu. Nejsem zastáncem omezování svobody projevu, ale prosím, za svoje,“ uvedla poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Průzkum bojem, co si lze v této společnosti dovolit, test, jak daleko došla prohnilost kultury…

„Provokace nikdy ničemu dobrému nepomohla. Stačí jen vzpomenout na deník Charlie Hebdo a následky, jaké to vyvolalo. Jedinou cestou ke klidu je vzájemné respektování náboženství ve smyslu – my u nich, oni u nás. Toto heslo však autoři představení evidentně neuznávají. Informacím o hře jsem se vyhýbal, protože mi přišla hloupá,“ reagoval poslanec ODS Karel Krejza.

„Na tuto hru určitě v budoucnu nepůjdu a to stejné doporučuji i ostatním občanům. Protože každá koruna navíc vyhozená za takový nevkus a drzost by mohla přesvědčit autora a ředitele divadla, že hrají dobrou věc. K vyjádření problematiky střetu civilizací si jde určitě vymyslet i lepší námět, čímž se zpět dostávám ke kvalitám autora a potažmo ředitele divadla. Dle mého autor i ředitel divadla nestojí za nic,“ myslí si poslankyně SPD Jana Levová.

„I když nejsem žádný suchar ani puritán, myslím si však, že to takto celkově pojato zrovna vhodné není, a zvláště pak ještě s vlajkou jakožto státním symbolen,“ míní senátor ČSSD Vladimír Plaček.

„Považuji celou akci za průzkum bojem, co si lze v této společnosti dovolit, test, jak daleko došla prohnilost kultury a co všechno lze v dnešní době a v ČR ještě nazývat ‚uměním‘. Zneuctění státní vlajky tímto způsobem je mi odporné a mělo by být zahájeno trestní stíhání. Je překvapivé, jak to někteří bezvýznamní politici podporují. Jsem toho názoru, že celá tato akce (protože jinak se to nazvat nedá) je důkazem toho, že dotování podobných ‚experimentálních divadel‘ je nezodpovědné plýtvání státními a obecními penězi. Budu prosazovat, aby podobné experimenty byly nadále financovány výhradně  z vlastních zdrojů souborů, ze vstupného a od soukromých sponzorů. Jsem pro důkladnou revizi financování umělecké scény, protože odmítám, jako daňový poplatník, se podílet na financování podobných úchylností!“ uvedl poslanec SPD Jiří Kobza.

„Je to jen divadelní hra!“ reagoval poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Je to nehoráznost,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Hru neznám,“ reagoval poslanec Pavel Plzák z ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …