Tomio Okamura ostře: Promiňte, paní Parkanová. Ale zaplaťte to

26.06.2012 8:11

Neschopnost neomlouvá. Pokud se prokáže, že za Vlasty Parkanové ČR přišla nákupem letadel CASA o 650 milionů, ať to zaplatí, myslí si kandidát na senátora a podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura. Zemi řídí lidé, kteří na to profesně, ani lidsky nemají, tomu je třeba učinit přítrž, řekl pro ParlamentníListy.cz. Z nových jmen na prezidentské kandidáty oceňuje Ladislava Jakla. Vladimír Dlouhý mu pro jeho minulost nesedí.

Tomio Okamura ostře: Promiňte, paní Parkanová. Ale zaplaťte to
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

„Pokud budu zvolen do Senátu, budu hledat podporu pro svůj návrh na zavedení trestní a hmotné zodpovědnosti všech politiků a veřejných činitelů, kteří mají vliv na jakékoliv rozdělování veřejných peněz,“ reagoval Tomio Okamura na první dobrou na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak hodnotí kauzu Vlasty Parkanové a údajně předraženého nákupu letadel CASA.

Parkanová? Důkaz, kdo se cpe na ministra

Podle Okamury i kauza exministryně Parkanové ukazuje, že posledních dvacet let je Česká republika ve fázi, kdy se na místa ministrů „cpou lidé, kteří na to profesně, ani občansky nemají“. „To znamená, že naši zemi vedou lidé, kteří v životě neřídili ani středně velkou firmu. Lidé, kteří v privátní sféře nevydělali ani nějaké větší peníze,“ míní podnikatel.

„A to znamená, že většinou naši zemi řídí lidé, kteří kdyby se ucházeli na volném pracovním trhu o místo v nějaké firmě, tak je většina firem ani nezaměstná, protože neumí ani dobře psát na počítači, ani neumí dobře jazyky, není za nimi žádná praxe ve vedoucích pozicích...,“ nešetří kritikou Okamura.

Okamžite se musí udělat přítrž...

„Musí se okamžitě udělat přítrž tomu, aby takoví lidé na ministerstva cpali a brali funkce z milosti za naše peníze. To je neskutečná drzost. Že něco takového bere funkce ministrů, náměstků ministrů, ředitelů odborů na ministerstvech jenom proto, že ti lidé mají tu správnou stranickou knížku,“ dodává podnikatel a dnes už i politik rozhořčeně.

„Jakou měl třeba pan Tvrdík kvalifikaci, aby byl ministrem obrany, nebo posléze prezidentem ČSA? „To jsme pak viděli, jak to tam dopadalo,“ přidal Okamura příklad.

Ministr je odpovědný! Pracujme se zákony

Takže ministr prostě je zodpovědný za svoje ministerstvo. A politici se nám tady tváří, že jsou snad jinou kategorií lidí, vymlouvají se, že nevěděli, neznali.... „No to by vás z podniku vyrazili ´ajn cvaj´, kdybyste jim řekl, já nevěděl,“ je přesvědčen Okamura.

„My prostě musíme důsledně vyžadovat a máme tady trestné čin porušení při správě cizího majetku. A není možné, aby se paní Parkanová a jiní vymlouvali, že to či ono nevěděli, nemuseli. Jenže já mám pocit, že v České republice se s tímto trestným činem vůbec nepracuje,“ řeší Okamura dál, proč věci nejsou, jak by podle něj být měly.

Mají své dobře placené poradce? Mají!

„A tím jsme zpátky na začátku. Pokud politiky nepřinutíme, aby měli trestní a hmotnou odpovědnost za špatná rozhodnutí, tak se prostě neposuneme. A jestli někdo říká, že Parkanová nerozhodovala, že to celá vláda, tak proč ne? Obžalujme celou vládu,“ míní podnikatel kategoricky.

A přidává argument: „Nakonec každý z ministrů má své placené poradce a náměstky a víme už, že jsou velmi dobře placení z našich peněz. Tak jestli jiný ministr zvedl ruku pro špatný návrh jiného ministra, tak od čeho jim jejich poradce platíme? Takže stejně je to chyba i jiných ministrů, že mají na svých ministerstvech špatné týmy, které jim připravují podklady pro hlasování ve vládě.“

Pokud chybila, ať zaplatí

Podle Okamury je jasné, že jestliže se prokáže, že za ministrování paní Parkanové přišla Česká republika o 658 milionů korun, „tak promiňte paní Parkanová, ale vy a další odpovědní byste je měli zaplatit. A neschopnost při hospodaření s penězi deseti milionů občanů neomlouvá,“ dodal Okamura rezolutně.

Jakla beru, ale Dlouhý...

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak hodnotí dvě nová jména z minulého týdne, která se objevila na seznamu kandidátů v boji o prezidentské křeslo. „Ladislav Jakl je muž s dobrou minulostí, neotřelými názory a umí se postavit i mainstreamu. Je to osobnost, se kterou nemusím vždy souhlasit, ale jeho názor nepřehlédnu a rád si ho vyslechnu,“ myslí si o tajemníkovi prezidenta Václava Kaluse Okamura.

To Vladimír Dlouhý je podle něj jiný. „Mnohým je to jistě sympatický pán, ale jeho názory jsem v posledních letech neslyšel a jeho životní příběh svědčí alespoň zvenčí jen o celoživotní touze udělat dobrou kariéru, a to za jakéhokoli režimu,“ vrtí záporně hlavou kandidát na senátora.

„Jak říká Polívka: Nevadí že vstoupil, vadí, že přes noc se z kariérního komunisty stal kovaný pravičák,“ shrnul Okamura s poukazem na předlistopadové členství Vladimíra Dlouhého v KSČ a dodal: „Záhadou mi je, jaké názory má pan Dlouhý dnes.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …