Tuší ti lidé vůbec "vo co go"? Znalec televizního prostředí je šokován slovy radních ČT

15.03.2015 18:52

Zasedání Rady České televize, které proběhlo ve středu, se neslo v duchu obhajoby veřejnoprávní televize ze strany naprosté většiny radních. Znalec televizního prostředí Radim Hreha v té souvislosti upozorňuje, že posláním radních je úplně něco jiného, především dbát na názorovou pestrost a korektnost. Zároveň se diví tomu, že se Jan Prokeš, který ze své praxe ovládá finty a fauly ratingových agentur, odvolává při její obhajobě na výsledky průzkumu.

Tuší ti lidé vůbec "vo co go"? Znalec televizního prostředí je šokován slovy radních ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala rada ČT. Z míst pro veřejnost se ozývaly hlasy o neobjektivitě zpravodajství spojené zejména s konfliktem na Ukrajině

Průběh středečního jednání Rady České televize nenechal v klidu mediálního analytika Radima Hrehu, který se pro ParlamentníListy.cz zpětně vyjádřil k jeho průběhu. „Jednání Rady České televize čím dál tím více evokuje podezření, že beze zbytku naplňuje iluzi jakési dřevní demokracie. Skladba jejích členů, podle všeho odpovídá intelektuálnímu rozvrstvení společnosti, kterou netvoří pouze bystří, nezávislí jedinci,“ reagujebývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha na některé výroky radních, které považuje za skutečné perly.

Nejprve se pozastavil nad zdůvodněním předsedy Rady ČT Jaroslava Dědiče, že větší četnost vystoupení Miroslava Kalouska ve veřejnoprávní televizi je způsobena tím, že s výjimkou sporadických návštěv předsedy Karla Schwarzenberga či některých jeho kolegů nikdo jiný za TOP 09 nevystupuje. „Jaroslav Dědič, bývalý redaktor České televize tím upřímně odhalil neschopnost, či lenost žurnalistů z Kavek. Na druhou stranu usměvavá poslankyně Langšádlová či ostatní Karlovi obdivovatelé jako by pro Dědiče a Českou televizi neexistovali,“ poznamenává mediální analytik.

Beniak by měl pochopit, že nemá ČT obhajovat, ale dbát o názorovou pestrost

Diví se i vyjádření radního Luboše Beniaka, že nikdo z kritiků České televize nehovoří o tom, že je dobře, když u nás existuje nezávislost žurnalistiky, když u nás existují nezávislá média, že nikdo evidentně z těchto lidí nepovažuje nezávislost médií za hodnotu, která by stála za zmínku a která stojí za obhajobu. „Česká televize při všech chybách, kterých se její pracovníci dopouštějí, hraje v českém mediálním prostoru velmi důležitou roli v tom, že je jakýmsi majákem, vytváří určitý bod, ke kterému se i ta ostatní média – i ta komerční – nějakým způsobem musí vztahovat,“ prohlásil člen Rady ČT Luboš Beniak.

„Luboš Beniak, který zřejmě patří mezi roztomilé demagogy s nevysokou orientací v problematice nezávislé žurnalistiky, má jasno. Zůstává jen doufat, že jednou pochopí, že jeho povinností ze zákona o České televizi není zpravodajství a publicistiku České televizi před škarohlídy obhajovat, nýbrž prosazovat jejich názorovou pestrost a korektnost. Otázkou je, jestli pan radní a jemu podobní v Radě tuší ´vo co go´,“ kroutí Radim Hreha hlavou nad tím, jak si nejen tento radní vysvětluje svou úlohu v orgánu, který má veřejnoprávní televizi kontrolovat.

Prokeš zná empatii ratingových agentur, přesto se dovolává jejich výsledků

„Radním, jenž přes své zkušenosti a nezpochybnitelné znalosti, nepřestává překvapovat, je Jan Prokeš. Dlouholetý člen Rady České televize, jenž ze své praxe ovládá finty a fauly ratingových agentur, který se orientuje v terminologii spin doktorů – prefabrikáty a jiné.  Radní, jenž z vlastní praxe zná bezmeznou empatii ratingových agentur v rámci hodnocení činnosti pravidelných zadavatelů veřejných zakázek, zřejmě pozbyl soudnost,“ domnívá se mediální analytik.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Vychází přitom z Prokešova prohlášení, které nemohl myslet vážně, že průzkum, který má Rada ČT k dispozici, říká zcela jasně, že víc než osmdesát procent občanů považuje Českou televizi za důvěryhodnou a objektivní. „Nicméně, radní nejspíš nebyl ve formě. Naznačuje to i jeho zkrat ve formě použití oblíbeného odsudku totalitních mravokárců hovořící o několika jednotlivcích: ´Je určitá část občanů, my to tady vidíme na některých jednotlivcích, kteří sem docházejí a vyjadřují svoji nespokojenost, ne s televizí, ale se zpravodajstvím České televize´. Takže už zase nám tady kalí vodu jen několik jednotlivců…“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha své hodnocení posledního zasedání Rady ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…