Únik: Češi týrají boháče, je tam závist. Takže mlčte o Martinu Romanovi

01.02.2012 13:02

Majoritním vlastníkem Škody Plzeň se měl stát Martin Roman. S tímto odvážným tvrzením dnes vyrukovala MF Dnes a jako důkaz předložila dopis právního zástupce vrcholových manažerů z ČEZu Josefa Brože, který prosil švýcarskou prokuraturu o utajení této skutečnosti, kvůli závisti českých spoluobčanů.

Únik: Češi týrají boháče, je tam závist. Takže mlčte o Martinu Romanovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Švýcarským vyšetřovatelům se povedlo rozplést jeden z nejsložitějších případů – privatizaci Škody Plzeň. A přestože je spis stále v utajení, redakce MFDnes získala onu žádost o utajení, dopis z roku 2010, v němž švýcarský advokát Daniel Bloch jménem českého advokáta Josefa Brože žádá švýcarskou prokuraturu, aby utajila jména top manažerů v čele s Martinem Romanem, pro které Brož chystal nástroje k převzetí firmy. Na Brože byly převedeny nároky na podíl, který měl následně připadnout Romanovi. Jak z onoho dopisu vyplývá, měl se Martin Roman stát budoucím majoritním vlastníkem  jedné z největších strojírenských firem v zemi, a to s podílem 66%. Škodovku měl ovládat prostřednictvím trustů přes společnost Close Trustees, která byla za tímto účelem zřízena.

Proč to utajení? Strach z komunistů, Tykače a závist

„V České republice existuje řada příkladů, kdy prominentní průmyslníci a finančníci byli vyhnáni do exilu nepřátelsky laděným tiskem. V případě Škody je toto nebezpečí zvlášť velké, protože její zákazníci pocházejí typicky z veřejnoprávního sektoru, kdy např. městské úřady nakupují tramvaje apod. Pouhé tušení nebo domněnky, že členové top managementu skupiny Škoda by mohli být i jejími majiteli, by mohlo přimět tyto zákazníky k tomu, že by svůj vztah se Škodou přehodnotili,“ píše Brož, obávající se negativních reakcí.

Svůj text advokát ještě pohotově doplnil marxistickou vsuvkou. „Jak už bylo zmíněno, bohatství v Česku je rozděleno velmi nerovnoměrně a politika a každodenní život jsou provázeny závistí, a to způsobem, který  si lidé, jež mají to štěstí žít ve Švýcarsku, vůbec nedovedou představit,“ zastává se Brož manažerů, kteří bez pochyby nabyli svůj majetek legálně a nijak nepřispěli k nerovnoměrnému přerozdělení bohatství. Jen Roman si na opcích ČEZu vydělal sedm set milionů korun.

Dalším argumentem pro nutnost utajení, který zástupce manažerů v dopise použil, byl strach z podnikatele Pavla Tykače. Brož se totiž obával, že by vlastník Czech Coal mohl zneužít citlivé informace o Romanově vztahu ke Škodě v boji proti ČEZu, se kterým Tykačův Čzech Coal vede cenovou válku.

Martin Roman nechce tvrzení uvedené ve výše citovaném dopise nijak komentovat ani vysvětlovat. „O dění ve Škodě nejsem od února 2004 informován, a nemohu proto komentovat právní kroky, které někdo z podniku učinil v roce 2010. Znovu tak konstatuji, že jsem nikdy nebyl přímo ani nepřímo vlastníkem Škody,“ uvedl v odpovědi Roman.

Musí, nic jiného mu nezbývá

Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka Roman ani nic jiného tvrdit nemůže. „Deset let skálopevně tvrdí, že není vlastníkem Škody, tak přeci teď neotočí, to mu musí dokázat až soud.“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Randák. Podle něj není náhoda, že firma z britských Panenských ostrovů Cokeville Assets, stojící  za kauzami pražského dopravního podniku, získala zakázku za 130 milionů korun pro Škodovku, a to na poradenský servis při prodeji cenné části plzeňského holdingu. „Ty firmy jsou propojené, ostatně to vyplývá i z dokumentů, které máme k dispozici v Nadačním fondu proti korupci,“ konstatuje Randák, který po nuceném odchodu z rozvědky poodhalil zákulisí české politiky, když zorganizoval špionážní akci, jejímž produktem se staly fotografie Mirka Topolánka spolu s Martinem Romanem na  jachtě v Toskánsku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …