V Česku bude teroristický útok, šokoval Miloš Zeman. Studenti po prezidentovi šlehali zlými poznámkami, ale on...

08.12.2015 14:18

Syrskou krizi možná ukončí memorandum podepsané v Praze. I toto přání vyjádřil prezident Miloš Zeman na debatě se studenty Podkrušnohorského gymnázia v Bílině, které navštívil při příležitosti své cesty po Ústeckém kraji. Prezident studentům v reakci na dotazy vysvětlil i důvod, proč si opravil svůj názor na neandrtálce, když byla řeč o „řvoucím stádu“. Zazněla i tato prognóza hlavy českého státu o vztahu Velké Británie k Bruselu: „Myslím, že z Evropské unie nevystoupí.“

V Česku bude teroristický útok, šokoval Miloš Zeman. Studenti po prezidentovi šlehali zlými poznámkami, ale on...
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zemana na besedě se studenty v Ústeckém kraji

„Měli byste se připravit na obtíže, které vás v životě čekají, což je koneckonců i účel gymnázia,“ zmínil na začátek svého úvodního proslovu ke studentům prezident Miloš Zeman. Vyslovil i svůj názor na rizika některých povolání: „Kdyby se mezi vámi vyskytl nějaký sebevrah, který by se chtěl věnovat politice, i když mě pan ředitel informoval, že většina z vás jde na technické obory nebo ekonomické obory, někteří dokonce na medicínu, tak bych vám chtěl říci, že politika je zvláštní řemeslo s vysokou mírou rizika, něco mezi kaskadérem a pyrotechnikem. Má ale jednu zvláštnost, že do politiky jdou také, ne jenom, ale také lidé, kteří mají svůj sen, někdo tomu říká vize,“ vysvětloval Zeman. Poradil studentům, jak poznat, kteří polici mají své cíle a kteří ne. Zmínil, že český sen by se měl odehrávat v evropském rámci a prozradil také svůj vlastní sen, což je skandinávský model sociálního státu. Doporučil slovy Járy Cimrmana, abychom se nestali průkopníky slepých uliček, za což by považoval hledání vlastního, originálního českého modelu. „Tahle země potřebuje lidi, kteří sice vystudovali třeba i v zahraničí, ale pak pomáhají jejímu vlastnímu rozvoji tak, aby se Česká republika třeba i za generaci, protože sen má být dlouhodobý, stala z hlediska svého společenského modelu novou skandinávskou zemí,“ ukončil úvodní slovo.

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

Z řad studentů: Jste opravdu takový pokrytec? Proč říkáte lidem řvoucí stádo?

Debata se studenty začala zostra: „Jste opravdu takový pokrytec?“ Student vysvětlil svůj zásadní nesouhlas se známým výrokem o „řvoucím stádu“. A také se ptal: „Jak je možné, že kancléř Mynář zorganizuje zájezd lidem, kteří přijedou s transparenty, pak si prohlédnou jinak nepřístupné prostory Hradu a ještě dostanou občerstvení?“ Prezident reagoval: „Vidím, že čtete noviny a vycházíte z informací, které vám poskytují, protože na Albertově jste patrně nebyl. Začnu první otázkou o řvoucím stádu.“ Pak vysvětlil, že za „řvoucí stádo“ označil lidi proto, že neměli argumenty a otázky. „Pouze řvali a pískali v přítomnosti tří dalších prezidentů. Člověk musí respektovat odlišný názor a já jsem vyzval na Albertově k toleranci, dialogu, respektování odlišných názorů,“ upozornil Zeman. Současně připomenul, že také zmínil, že lidé, kteří „řvou, se domnívají, že jsou neandrtálci.“ Pak upřesnil: „Nějaký pracovník výzkumného ústavu mi vysvětlil, že neandrtálci se ve skutečnosti řevem nedorozumívali, takže jsem si opravil názor na neandrtálce,“ konstatoval prezident. „Pokud se bude řvát místo argumentů, tak se dostáváte neobyčejně blízko k jevu, který nazýváme fašismus,“ doplnil s odkazem na davovou psychózu a řev bez argumentů. Fakticky poznamenal, že podobných exkurzí na Hradě bylo jen za poslední rok 150 a zúčastnilo se jich 2500 lidí na vlastní žádost, i to, že nešlo o žádné utajené prostory, ale místa, kam jsou běžně zváni lidé, kteří o to požádají.

Zeman: „Když se zeptáte. Kdo po Asadovi? Nastane hluboké mlčení.“

Další studentka přednesla svůj názor o tom, že barva pleti by neměla mít vliv na zacházení s občany, a tázala se na problematiku pozitivní diskriminace. V reakci pak zmínil prezident, že za nepřizpůsobivé považuje ty, kteří odmítnou nabízenou práci, aniž by k tomu měli vážné například zdravotní důvody. Pak už se studenti zajímali o syrskou krizi. Prezident vysvětloval genezi názorů na konflikt a mimo jiné zhodnotil: „Když se zeptáte. Kdo po Asadovi? Nastane hluboké mlčení. Mimochodem v Iráku se stalo něco podobného, Američané tam hledali zbraně hromadného ničení, nenašli je, jak víte, a irácká armáda se rozpadla po útocích Islámského státu, takže jediní, kdo proti IS v Iráku skutečně bojují jsou pešmergové, tedy kurdští bojovníci. Prohlásil i to, že jediným řešením je mírové jednání, které v současné době probíhá v Ženevě. „Je určitá naděje, že možná, zdůrazňuji možná, bude po několika měsících uzavřeno podpisem příslušných dohod v Praze. Už teď se tomu říká Pražské memorandum, ale nechci předbíhat, třeba se tak nestane,“ ukončil odpověď na další z otázek prezident.

Zbytečné vítězství Le Penové. A Britové? „Z EU nakonec nevystoupí,“ myslí si Zeman

Výsledky voleb ve Francii a Polsku nebo postoj Velké Británie k Evropské unii. Také o nich byla řeč v reakci na následující otázku z publika. V odpovědi zhodnotil Zeman změny v chování Polska a jejich postoj k povinným přerozdělovacím kvótám: „Pokud jde o paní Le Penovou, ta má jednu nevýhodu. Sice vyhraje volby, ale občas, ne vždy, ale občas nemá koaličního partnera. Takže vítězství je tak trochu zbytečné, protože se všichni spojí proti ní. Pokud jde o Davida Camerona, on nenavrhuje vystoupení z Evropské unie, ale reformu Evropské unie; a teprve, pokud by se tato reforma nepovedla, navrhuje vystoupení. Jeho základní problém je, že Skotsko je ostře proevropské. Kdyby se Britové v referendu rozhodli pro vystoupení z Evropské unie, pak by riskovali, že Skotsko vyhlásí nezávislost,“ popsal prezident s tím, že Británie asi těžko bude mít zájem o oslabení svého vlivu na mezinárodní scéně. „Proto si myslím, že nakonec z EU nevystoupí,“ doplnil.

Zeman a Sobotka se názorově míjí. „No a co,“ říká hlava státu

Zeman studentům svěřil i to, že ho lidé žádají, aby odvolal premiéra; a osvětlil, že to není v jeho kompetenci. „Tvrdím, že migrační krize je organizovaná invaze, premiér si to nemyslí. No a co? Proč bychom se měli navlékat do názorové uniformy. Pouze zastávám názor, že tohle by si měli vyříkat politici mezi sebou a neměli by po sobě zbytečně střílet v médiích,“ zhodnotil Zeman. „Přál bych si, aby premiér měl pravdu, aby migrační vlna nesouvisela s terorismem,“ podotkl s tím, že podle něj bude realita jiná. Studenti se také ptali hlavy státu, zda měla být zakázána komunistická strana i na mínění o prolomení těžebních limitů.

Podle prezidenta se uskuteční teroristický útok i v Česku. Dřív ale přijdou na řadu větší státy

A otázka na závěr: „Udělají islámští teroristé i nějaký atentát tady v České republice?“ „Kdybych to věděl, tak se stanu šéfem české zpravodajské služby a dostanu několik vyznamenání. Mohu ale vycházet z analogie a ta je hrozivá. Islámští teroristé už spáchali atentáty v Londýně, Madridu, v Paříži dokonce dvakrát, Bruselu, Kodani a jejich modus operandi je už na základě těchto příkladů poměrně snadno vysledovatelný. Snaží se šířit strach,“ vysvětloval Zeman. „Sám se domnívám, že boj proti terorismu musí být radikálnější a účinnější včetně vyhošťování podezřelých osob ze země. Nicméně, dříve nebo později proběhne nějaký teroristický útok i v České republice. Podle toho modu operandi zřejmě v Praze, ale skoro bych si tipnul, že ještě před tím také v Londýně, Berlíně a možná i v některých dalších zemích, které jsou pro teroristy zajímavější než malá Česká republika, protože v těchto zemích vyvolají větší paniku.“

V textu byly použity fotografie, které na Twitter umístil Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …