VZP si bere nemocné na Vysočině jako rukojmí

13.06.2012 18:06

Radši oslepněte, hlavně, že ušetříme – tak ironicky vidí dnes situaci obyvatelé Vysočiny, kteří nutně potřebují odoperovat šedý zákal v oku. VZP totiž stanovila maximální počet operací na rok a někteří lidé, kterým hrozí dokonce i slepota, si na zákrok musejí počkat.

VZP si bere nemocné na Vysočině jako rukojmí
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

 


Nemocnice na Vysočině proto musely odříct i operace lidem, kteří měli jít za několik dnů či týdnů na zákrok. Špitály by totiž nedostaly operace zaplaceno. Pacienti jsou v šoku.

„VZP tady žila jak turecký paša, stavěla si paláce, vypláceli si milionové odměny všem manažerům v Česku, vytunelovali to a zničili, a teď tu budou šetřit na nemocných, kteří péči potřebují? Vždyť moje babička, která měla jít příští týden v Jihlavě na operaci, může oslepnout. Řekli ji, že na řadu se dostane nejdříve v říjnu,“ postěžovala si pro ParlamentniListy.cz Monika Chválková.

 

Hrozí, že lidé, kteří budou na zákrok čekat, mohou přijít o zrak. Šedý zákal se totiž postupně zhoršuje, až se stává neoperabilním.

Teď například jen v Jihlavě museli už odříct 160 objednaných pacientů, kteří měli těsně před operací. Už tady ledna odoperovali přes 360 lidí. V havlíčkobrodské nemocnici zatím naplánované operace neruší, koncem roku však zřejmě budou muset pacienty přeobjednat až na rok 2013.

VZP snížila limit a nastavila maximální počet operací za pololetí na 287. Lékaři tak provedli 76 operací, které zatím nemá kdo zaplatit. Pokud pojišťovna limity pro počet operací nezvýší, tak by se mohla čekací doba pro pacienty prodloužit až na tři čtvrtě roku.

„Je to vrchol, berou si pacienty jako rukojmí. Tohle nemá obdoby, vždyť je to ostuda této země. Tady se tak šetří, až to jde na úkor zdraví a třeba i životů lidí. Ale pořád to nikde není vidět, že by peněz do rozpočtu přibývalo,“ míní vnučka odmítnuté pacientky.

„Pojišťovna nám stanovila limit na první pololetí až 29. února, což je pro naplánování zákroků pozdě. Tato situace nám zkomplikovala nastavený systém a dále i to, že někteří lékaři a personál bude nevytížený,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

VZP však míní, že se to zdravotnická zařízení dozvěděla včas.

„Počty operací se nemocnice dozvěděla poměrně brzo na začátku roku. Myslíme si, že mohli okamžitě reagovat na situaci. Navíc není důvod k obavám,“ dodal ředitel krajské pobočky pojišťovny Jiří Kořínek.

Někteří pacienti proto prý zkusí štěstí jinde, například i v jiných krajích nebo na soukromých klinikách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…