Ve Vítkově bylo horko. Stáli proti sobě Romové s extremisty

03.08.2013 17:26

Ve Vítkově na Opavsku se v sobotu odpoledne odehrály demonstrace dvou nesmiřitelných táborů. Občané za účasti pravicových extremistů demonstrovali na náměstí a pak se vydali na průvod městem. Horké chvilky nastaly poblíž parku, kde právě pořádali svůj happening místní Romové.

Ve Vítkově bylo horko. Stáli proti sobě Romové s extremisty
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

Téměř tři sta lidí se sešlo na náměstí, aby vyjádřili nesouhlas s rostoucí kriminalitou. Část z nich, přibližně dvě stě protestujících, se poté vydala na pochod městem. Část z nich podle serveru iDNES.cz patřila k radikální pravici.

Demonstraci na náměstí svolala skupina „Čeští lvi“, považovaná za extremistickou. Organizátoři při projevech připomněli například kauzu útoků na dům obývaný Romy, který se odehrál právě v tomto městě. „Za útok na neobydlený dům ve Vítkově, kde neoprávněně bydleli nějací lidé, padly mnohem vyšší tresty než za diletální mačetový útok v Novém Boru. Kde je spravedlnost?“ zaznělo na náměstí.

Pochod nesl název „Naše město, naše ulice“ a byl podle serveru zaměřen jednoznačně proti Romům. Byl ukončen v půl páté zpět na náměstí. Problém nastal ve chvíli, kdy se průvod dostal do blízkosti parku, kde probíhal romský happening.

Romové svůj happening zahájili v parku již v poledne. „Chceme pracovat, ale pravicová vláda nám práci bere. Nejsme žádní nemakačenkové,“ uvedl na něm Štefan Tišer, romský aktivista a předseda Stran rovných příležitostí. „Naše generace pracovala, protože práce byla. Mladí už tuto příležitost nemají,“ dodal.

Policisté mezi obě skupiny postavili zátarasy a své kolegy na koních, což popudilo některé radikály v průvodu. Část z nich se pokusila zátarasy obejít a dostat se d parku. Policisté jim v tom však zabánili. Pochod byl ukončen  v půl páté, po jeho skončení se však několik desítek extremistů vydalo zpět k parku, kde stále probíhala romská slavnost. Policisté jim přehradili cestu a dva z nich byli za výkřiků „Policejní stát“ odvedeni.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …