Véčkům se ÚOKFK "vymklo" z rukou. Drastichová křičí kvůli Chaloupkovi

13.06.2012 20:46

V úterý vydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. Přestože poslanec v dubnu vyjádřil svým hlasem důvěru vládě, obořili se jeho straničtí kolegové, hlasující proti, proti postupu policie. Paradoxně to bylo právě předsednictvo VV, které instalovalo do funkce nové vedení protikorupční policie.

Véčkům se ÚOKFK "vymklo" z rukou. Drastichová křičí kvůli Chaloupkovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John a Karolína Peake

V úterním vydání pořadu Události komentáře se Chaloupkovy obhajoby zhostila první místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová, a to se vší vervou, když veřejně obvinila vedení Útvaru na odhalování korupce a finanční kriminality z účelovosti a ze „ zakázkového krejčovství“. Drastichová uvedla, že podle ní jedná útvar na politickou zakázku v případě stíhání Otto Chaloupky. Moderátor nevěřil svým uším a pro jistotu zopakoval otázku.“ ÚOKFK podle vás dostal od politické strany zakázku, aby zařízli Otto Chaloupku?“ „Podle toho, co jsem si přečetla ve spisu si myslím, že to bylo na politickou zakázku.“ zopakovala Drastichová.

Názor Drastichové sdílí částečně také Radek John, který před časem v Českém rozhlase obhajoval nevydání Chaloupky na mandátovém a imunitním výboru. John zpochybnil práci ÚOKFK „My jsme skutečně nemohli hlasovat pro vydání, protože to považujeme za velmi podivné a ta kvalifikace je taková, že za toto nebude souzen,“ uvedl pro ČRo John.

Paradoxně to byl právě předseda Věcí veřejných Radek John, který se na postu ministra vnitra výraznou měrou zapříčinil o odvolání tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů a umožnil vstup do funkce Petru Lessymu. Lessy záhy po svém zvolení vyprovodil z postu šéfa protikorupční policie Libora Vrbu a dosadil do vedení Tomáše Martince. Ten v souvislosti s případem Otto Chaloupky poslal na začátku června dokonce dopis předsedkyni Poslanecké sněmovny MIroslavě Němcové (ODS), v němž si stěžoval na práci poslanců mandátového a imunitního výboru. Martinec ve středu na kritická slova Drastichové reagoval. „ Absolutně odmítám jakékoli obvinění z účelovosti. ÚOKFK nepracuje na žádnou politickou zakázku,“ uvedl prostřednictvím tiskového mluvčího pro ParlamentníListy.cz Martinec. Drastichová nicméně uvedla, že by celou věc mělo prošetřit ministerstvo spravedlnosti.

Anketa

Věříte Chaloupkově verzi:

10%
90%
hlasovalo: 360 lidí

Nechtěl jsem to doma vysvětlovat

Policie chce Chaloupku stíhat kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka. Toho poslanec údajně nutil, aby mu dával část peněz, které od Sněmovny dostával jako asistent poslance. Vařejka si nicméně důležitou schůzku v hodonínské kavárně z podzimu minulého roku nahrál,“ „Deset si necháváte, pětadvacet vám fakturuju já nebo přes nějakou jinou firmu Vy si zdaňujete deset tisíc, já si zdaním dvacet pět tisíc," říkal například Chaloupka svému tehdejšímu asistentovi podle nahrávky.

Poměrem 94 pro ze 154 přítomných k trestnímu stíhaní vydaný poslanec Chaloupka se v úterý sněmovně hájil, že kampaň hradil bez vědomí své manželky z rodinného rozpočtu a převod ze soukromého účtu by mu způsobil nutné zdlouhavé vysvětlování, pročež se domluvil s asistentem Vratislavem Vařejkou na splátkách v hotovosti. 

Bude pátou žena?

Během volebního období Nečasovy vlády bylo k trestnímu stíhání vydáno už několik poslanců, převážně z Věcí veřejných. Jaroslav Škárka, Vít Bárta a Otto Chaloupka. Stanislav Huml vydán nakonec nebyl. Největší ohlas však vyvolalo vydání obviněného poslance Davida Ratha. Ve středu policie překvapivě požádala sněmovnu o vydání místopředsedkyně dolní komory Vlasty Parkanové TOP09.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …