Vekslácký kapitalismus. Měli žigulíka a holý zadek, teď ovládají miliardy, nadává moravský zpěvák Segrado

24.02.2014 9:23

JINÝMA OČIMA Zemi jsem předali bývalým svazákům a žijeme v kapitalismu, který je cinknutý veksláky. I tak vidí realitu umělec František Segrado, který kdysi mezi prvními ve Vsetíně zapaloval svíčky při sametové revoluci. Do povědomí veřejnosti vešel i vystupováním v lyrikálu „Kudykam“ ve Státní opeře a spoluprací s Michalem Horáčkem a Petrem Hapkou. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil také to, proč příliš nevěří nové vládě Bohuslava Sobotky.

Vekslácký kapitalismus. Měli žigulíka a holý zadek, teď ovládají miliardy, nadává moravský zpěvák Segrado
Foto: Daniela Černá
Popisek: František Segrado

Anketa

Který z českých politiků se nejlépe vyjadřoval k situaci na Ukrajině?

1%
90%
hlasovalo: 5136 lidí

Jak hodnotíte současnou situaci ve státě a novou vládu premiéra Sobotky?    

Jsem přesvědčený o tom, že jsme předali Českou republiku svazákům, bývalým svazákům. Je úplně jedno, ve které jsou straně. Sobotka i Nečas, všechno jsou svazáci. A to byl takový nepodařený B tým komunistické strany. Předali jsme také svět úředníkům. V roce 1900 měl slovo Edison, Ford, u nás Tonet, Baťa, chlapi, kteří něco dokázali. Za nimi byl kus práce. Od revoluce jsou buď nespokojeni levičáci, nebo ti druzí. Teď musí být nasraní všichni, úplně napříč, protože vidí, že stát funguje jako černá díra, kde mizí peníze, nápady i talenty. Sobotka, který nebyl ani den v práci, pinká miliardami jak Berdych míčky. Lítají miliardy, přitom tito lidé neví, co to je vydělat si peníze vlastníma rukama nebo hlavou.

Tvrdím, že žádný úředník neumí z mouky udělat rohlíky a dokud to bude tak, že ti, kdo dělají rohlíky, nemají nic, tak nikdo šťastný nebude, nejen ten pekař. Je to špatný svět. Navíc nesnáším zaklínadlo: „Přeci jde o peníze z Evropské unie.“ Je jedno odkud peníze tečou, nemají se zneužívat a zbytečně vyhazovat. Obce si díky dotacím staví aquaparky a cyklostezky a přitom chybějí peníze na zásadní věci. Když už jsou stezky postavené, tak se po nich i někdo projede, ale mě by zajímalo, jestli by na takovou věc každý z cyklistů přidal třeba dvě stovky ze svého, platíme to všichni. Dotace bych úplně zrušil, případně přidělil nějakou částku na opravdu potřebné věci.

Zmínil jste, že v politice nemáme lidi, za kterými stojí konkrétní práce. Každopádně jsou i politici, jejichž základní argumentace je právě to, že za ně hovoří činy, viz Andrej Babiš. Co si o něm myslíte?

Nezabýval jsem se jím více jak pět minut. Vypadá to, že nějakých výsledků dosahuje, ale nevím, jestli způsob získání jeho potravního impéria byl úplně košer. Já to nevím. Za předpokladu, že své majetky nabyl čistě, tak je kabrňák.

Vede Vás k podezření, že něco v podnikání Agrofertu nebylo v pořádku, nějaká konkrétní věc?

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

To ne, ale učil jsem se v Ostravě a tam působí například pan Bakala. Jak je možné, že to, co dříve patřilo deseti uhlobaronům, dnes patří dvěma chasníkům, kteří v době revoluce měli žigulíka a holý zadek. Mám pocit, že tenhle náš kapitalismus je trošičku cinknutý veksláky. 

Takže se po revoluci udělala spousta chyb?

Udělala, ale řídit stát efektivně se ani později nepodařilo. Lidé zazvonili klíči a mysleli si, že se ti, kteří řídí fabriky, změní v anděly. Nakonec zničili fabriky a zastavili výrobu, která byla i prestižní. Například družstvo Lipta mělo devět provozoven, 720 zaměstnanců a dnes už skoro neexistuje, zůstalo asi dvacet lidí. Všechno je rozprodané, protože původní papaláši všechno rozkradli.

Problém tedy vidíte v tom, že na řídících postech zůstali vlastně komunisté a táhne se to až dosud?

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

My jsme zachytávali v revoluci poslední dopisy z ÚV KSČ. Ti nešťastníci na sekretariátech tenkrát čekali, jestli mají na nás vzít cepy, a báli se, že se bude věšet. Přes jednoho komunistu se nám podařilo zachytit dopisy, ve kterých stálo: „Práskněte se stranickými knížkami a zkuste se co nejvíce infiltrovat do Občanského fóra. Jděte jim vstříc a nabídněte jim své schopnosti a uvědomte si, že v této fázi je nejdůležitější udržet ekonomickou moc.“ A to se stalo. To je realita, kterou dnes žijeme. Hledají se viníci, jenže problém není ve stranách, ale v lidech. Prakticky žádná strana také nemá nové obličeje.    

Jak se díváte na konstatování, že za komunistů bylo lépe?

Tohle je teď docela panující názor. Mám výborný nápad, jen nevím, jak ho realizovat. Možná by stačilo zvolit na okrese jedno městečko, kde by se udělal týden „toho líp“. Sežeňte partu recesistů, já zazpívám koncert, aby se na to vydělalo. Zavřeme na týden obchody a necháme jednu sámošku a uděláme to přesně podle dřívějšího mustru. V regále, kde jsou sýry, bude Eidam a trojúhelníčky. Najdeme tu mýdlo Diplomat, Astra a mýdlo s jelenem. Kdyby to tak bylo, lidé by zhltli zuby. Baba by vešla do sámošky a křáplo by ji hned. Ušla by dvacet metrů po prodejně a jeblo by to s ní. Já bych takový úkol zadal do školy. Tehdejší stát, to byl nenormální absurdistán, který vedl do pekel. Teď máme normální stát, kde je ale neobyčejný bordel. Jestli říkají, že bylo líp, tak jak komu. Když to říká chlapík, který kradl naftu v JZD, tak mu věřím, protože dneska mu to nikdo nedovolí.

Máte někoho z doby bývalého režimu, s kým byste si chtěl vyřídit účty?

Vždycky jsem chtěl dát po hubě komunistickému básníkovi Florianovi. Míval jsem takový sen, že se s ním potkám a jednu mu ubalím a řeknu mu, že mu to posílají valašští básníci. 

Poslankyně Marta Semelová nedávno zapochybovala o nevině Milady Horákové. Jak Vy se díváte na její kontroverzní výrok?

Nestojí to za kritiku slušnému člověku. Jediné, co mohu říct, je opovržení, absolutní opovržení. To není na kritiku, stížnost ani na žalobu. Jedině Bohnice by takové výroky mohly ospravedlnit. Tahle země by asi do čela potřebovala psychiatra. Cyril Höschl, to je můj adept na prezidenta. 

Máte nějakou politickou stranu nebo osobnost, které věříte?

I v ODS je určitě řada schopných a čistých lidí. Mně se líbí program Svobodných, to jsou mladí lidé.

Jste umělec, člověk, který se celý život pohybuje v kultuře. Jsme kulturní národ?

V tomhle národě existuje paranoia. Každý vám odpoví, že sleduje „dvojku“, čte Márqueze, chodí do divadla, na vernisáže a chce původní tvorbu. Ve skutečnosti jdou všichni na Babovřesky, Slunce, seno a pár facek a čtou AHA!. V národě vládne „schíza".

František Segrado se narodil 8.1. 1955 ve Vsetíně. Textař, zpěvák, výtvarník a hráč na fujaru František Segrado hostoval i v Čechomoru, v roce 2002 nazpíval tři písničky na album Michala Horáčka a Jardy Svobody „Tak to chodí“. O dva roky později byl pozván i na další CD dvojice Hapka&Horáček „Strážce plamene“. Jako zpěvák účinkoval v televizních pořadech a ve Státní opeře v Praze, kde hrál a zazpíval po boku hvězd jako je Nina Divíšková, Vojtěch Dyk nebo Lucie Bílá. Podílel se na projektu Michala Horáčka Český kalendář ve Švandově divadle, který se připravoval 5 let a vzniklé dvojalbum s dvaatřiceti písněmi bylo vydáno na podzim 2013. V současné době působí ve Zlínském divadle ve hře „Největší z pierotů“ a pokračuje v turné po celé republice s pořadem Michala Horáčka s názvem „Mezi námi“. Současně začíná pracovat na svém sólovém albu, které by mělo vyjít na podzim.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…