Z vlády má prý odejít další ministr. Tentokrát Kubice

03.09.2012 21:48

Pod ministrem vnitra Janem Kubicem by se prý už konečně mělo začít třást křeslo. A to nejen kvůli kauze Davida Ratha. Právě ten Kubiceho za rozpoutání své aféry viní.

Z vlády má prý odejít další ministr. Tentokrát Kubice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Poslanec David Rath obviněný z korupčního jednání znovu vypovídal v Poslanecké sněmovně. Na svoji obhajobu v dolní komoře Parlamentu uvedl, že jeho zatčení byla "Kubiceho předvolební akce".

Úsporný Rath. Stačila mu dvě slova

Při odchodu z Poslanecké sněmovny pak Rath řekl, že o vydání k trestnímu stíhání požádal on sám. Svou obhajobu poté doplnil lapidárním dvouslovím. "Kubice vyhrál," řekl prostě.

Podle sociálnědemokratického poslance Jiřího Koskuby má Rath do jisté míry pravdu. "Z jeho zatčení se díky dalším známám okolnostem vskutku stal předvolební tah," řekl ParlamentnímListům.cz. "V opačném případě by ve vězení za politiky neseděl dávno sám," dodal pro redakci poslanec. Na dotaz, zda se v souvislosti s Rathovými obviněními může o místo bát i ministr vnitra Jan Kubice, odpověděl jednoznačně.

Kubice padne?

"Křeslo pana Kubiceho by se mělo zatřást velmi silně. Důvod bychom hravě nalezli, byť jinde," řekl trochu tajemně poslanec možná tak skrytě odkazujíc k podivným okolnostem odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

Toho Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) viní ze zneužití pravomocí veřejného činitele a pomluvy. Kvůli obvinění byl proto začátkem minulého týdne s okamžitou platností zbaven funkce. Obvinění by se mělo týkat kauzy náměstka krajské zlínské policie Jaroslava Vaňka.

Obvinění z pomluvy má souviset s Lessyho loňským tvrzením, že nynější náměstek šéfa policie Zlínského kraje Jaroslav Vaněk je kryt členem tak zvaného Toflova gangu. Zneužití pravomoci veřejného činitele se pak měl dopustit, když údajně z budovy Policejního prezidia skrze jednu ze svých podřízených vynesl materiály ze spisu úřadu vnitřní kontroly, opět související s propojením Jaroslava Vaňka s členem Toflova gangu Rudolfem Setvákem.

Lessy: Byla to poprava

Sám Lessy ale podle svých vyjádření stíhání považuje za nesmyslné a hodlá se dál bránit. Pro Lidové noviny dokonce naznačil, že jde o účelovou popravu od vládní koalice: "Překvapuje mě, že sotva jsem převzal zahájení trestního stíhání, tak do 30 minut jsem dostal odůvodnění, proč končím. Bylo téměř identické. Ministr tak musel vědět, co je v záznamu o trestním stíhání." Nyní je postaven mimo službu a není tak už policistou.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…