Zabíjení sociálního demokrata: Mrazivý příběh z Chomutova. Peníze, milionové kšefty a zničené osudy desítek lidí

07.05.2018 11:48

Představte si, že jste v jakékoli straně přes dvacet let. Zažijete její vrcholy i pády. Pamatujete si na „schůze“ v parku, protože kancelář tehdy byla pouze vysněný cíl. Letáky a další materiály si vyrábíte doma na jehličkové tiskárně – za své. Obíháte všechny kolem, těšíte se ze společného úspěchu. Jednou přijde, jindy ne. Vyhýbají se vám skandály, nekradete, nestíhá vás policie. A najednou se znelíbíte někomu, kdo chce moc, peníze, vliv.

Zabíjení sociálního demokrata: Mrazivý příběh z Chomutova. Peníze, milionové kšefty a zničené osudy desítek lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. máj s ČSSD na Střeleckém ostrově. Předseda Jan Hamáček rozdával růže, moderoval Jan Antonín Duchoslav a na podiu zazpíval i Jiří Helekal

Poté, co ParlamentníListy.cz uveřejnily řadu materiálů o tristním stavu socdem na úrovni tajemníků, tedy zaměstnanců, jsme měli možnost hovořit hned s několika ryzími a letitými členy. Na ně už ale zřejmě žádné lepší zítřky nečekají.

Anketa

Schvalujete vyjádření Miloše Zemana na téma novičok, učiněné 3. května na TV Barrandov?

89%
11%
hlasovalo: 17153 lidí

Severní Čechy a konkrétně Chomutov nepředstavuje centrum mediálního zájmu, co si budeme povídat. Čas od času se tam možná naskytne příležitost udělat zajímavou reportáž anebo rozhovor, bližší dění ovšem žádná z redakcí podrobněji nesleduje. Ani ParlamentníListy.cz se na tuto svéráznou a místy drsnou krajinu nezaměřují. Tentokrát učiníme výjimku. K té nás přitom nedonutily okolnosti, ale nadmíru zajímavá událost, kterou jsme před několika dny měli možnost vyslechnout. Strávili jsme několik hodin s chomutovskými sociálními demokraty, kteří už vlastně ani sociálními demokraty nejsou. Členská průkazka jim sice zůstala, ale sami se ocitli v jakémsi podivném vakuu – jsou bez své místní organizace, a nemají tudíž žádný vliv na chystané kroky ve straně.

Důvod? Velice prostý. Touha lokálních podnikatelů po ovládnutí systému stranického aparátu. Pakliže máte silnou buňku nebo organizaci, máte také vliv. Ten určuje třeba i skutečnost, koho nominujete na čelné příčky kandidátky. Dotyčný pak v místním zastupitelstvu může hájit vaše zájmy. Jednoduché a zcela běžné. V minulosti to tak fungovalo u ODS, ČSSD, ale taky u Zelených. Na ně se nabalili podnikatelé (často „velrybáři“), kteří počtem členů ve svých buňkách dokázali zvrátit to či ono rozhodnutí. Většina předsedů nad tím raději přivřela oči, jelikož právě hlasy silných postav v zákulisí jim zajišťovaly další roky na stranickém trůnu. Bohuslav Sobotka, pokud bychom mluvili o něm, se proto raději dohodnul se všemi „zlými“ a jednotlivé starosti a problémy nechal takzvaně vyhnít. Jestli se něco změní v okamžiku, kdy se k oranžovému kormidlu dostali Jan Hamáček a Jiří Zimola, to se teprve uvidí. Zatím tomu nic nenasvědčuje.

ČSSD je sice, co se počtu členů týká, velmi rozsáhlá organizace, ale nám bude prozatím stačit znalost tří jmen. První je Miloň Houda, dnes již bývalý předseda místní buňky ČSSD v Chomutově, dále Radek Scherfer, předseda okresního výkonného výboru, a konečně podnikatel Vlastimil Rindoš z firmy RRR. K jejich rolím se dostaneme postupně. Pro celkové pochopení situace budeme potřebovat ještě několik dat.

Scherfer střídá ve funkci šéfa kraje bývalého předsedu Arno Fišeru, který složil funkci. Píše se rok 2013 a nic nenasvědčuje, že by měl mít Houda (hovoří na mikrofon) s mediálně neviditelným Scherferem problémy

V Chomutově vznikla první buňka (místní organizace, tedy MO I.), kterou donedávna zastupoval chomutovský radní Miloň Houda, již kolem roku 1992. Těžko lze tyto zakládající členy vinit ze snahy o obchody a kupčení s vlivem. Pro připomenutí: Během voleb do zastupitelstev obcí v listopadu 1994 měla ČSSD v okrese Chomutov, který tehdy patřil pod Severočeský kraj, 7,05 procenta. Komunistická strana Čech a Moravy téměř 24 procent a Sdružení nezávislých kandidátů přes 40 procent.

Druhá chomutovská buňka, ta má pořadové číslo 23, vznikla 14. října 2015. Na její první schůzi bylo podle svědků osmadvacet přítomných. Klíčový je ovšem bližší pohled na některé z nich. Náš zdroj totiž tvrdí, že „sedmnáct z těchto lidí byli buďto příbuzní, nebo zaměstnanci Rindoše“. Mimochodem: z buňky socdem, která nesla pořadové číslo 1 a bylo v ní přes padesát členů, přešlo do nově vzniklé pět lidí. Tři z nich jsou opět zaměstnanci podniku, který má nemalé finanční prostředky právě ze spolupráce s některými lidmi ze sociální demokracie. Jejich identitu známe, ověřujeme a už nyní můžeme říct, že se jedná o firmu RRR podnikatele Rindoše. Také k tomu se ještě opakovaně dostaneme.

Že nejde o klasické drby či pomluvy, to dokládají fakta. ParlamentníListy.cz měly možnost nahlédnout do členské struktury úderné místní organizace Chomutov 23, kde jsme narazili hned v pěti případech na příjmení Rindoš: Josef, Lukáš, Tomáš, Vlastimil a konečně Rindošová Iveta. Podobně četné příjmení je snad pouze na Praze 10, kde pro změnu dominuje rodina Novákova.

Když jsme začali ověřovat jednotlivé skutečnosti, ptali jsme se zprvu nezaujatých pozorovatelů. Tedy těch, kteří mají povědomí o dění v Chomutově, ale vesměs se na něm nepodílejí. Ano, hovoříme o výše zmíněných zákulisních postavách. Jejich odpovědi sice byly stručné, ale na straně druhé zásadní. A věcné. „Tak jako Rindoš jede obchody roky, to ví každej,“ zazněla slova na adresu lokálního podnikatele. „Scherfera moc neznám, většinou byl jen prostředníkem, nikdy s věcma nehejbal,“ hodnotí druhé jméno. Tím třetím, na něhož jsme se ptali, byl radní a „vyloučený“ Miloň Houda. „Co se říká, věčně si na něco stěžuje, neznám ho, kšefty nikdy nedohazoval,“ uzavřel výčet našich klíčových postav poměrně silný ústecký boss. Přál si zůstat v anonymitě, což vhledem k jeho minulosti rádi dodržíme.

Radek Scherfer až překvapivě bedlivě pozoruje socialistickou kolegyni Arnoštovou (foto z jejího Twitteru)

Poté jsme se ptali členů ČSSD a lidí, kteří mají k partaji nejblíž. Chtěli jsme vědět, proč byla buňka místní organizace zrušena, desítky členů mohou odejít, kandidátka pro blížící se komunální volby je v nedohlednu a nikdo s tím (jako obvykle v ČSSD) nic nedělá.

Podle zdrojů blízkých sociální demokracii šlo o snahu zničit jednu buňku, aby ta druhá měla vliv na kandidát(k)y. Přeneseně pak na personální obsazování podniků či dohazování kšeftů. Tak jako třeba donedávna ODS (dříve vlivní podnikatelé Hrdlička, Janoušek, Rittig) v Praze. „Ano, šlo taky o nominace. Organizace Kadaň a Jirkov by proti Chomutovu neměly většinu. Taky potřebují schválit kandidátku do Chomutova – města. A zřejmě očekávají, že ti lidi opustí ČSSD,“ uvedl zdroj. Podle něho je propojení byznysu na politiky ČSSD zcela běžné: „Peníze, moc, vazby na kraj (Růžek a jistí podnikatelé v Litvínově), Vlasta Rindoš chce jednat (obchodovat) za okres,“ dodal.

Z obdržených dokumentů je patrné, že společnost RRR, jejímž jednatelem je právě podnikatel Rindoš, se státní správou či samosprávnou obchoduje ráda a čile. K dispozici máme platné smlouvy například s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, statutárním městem Chomutov, s Kadaní či akciovou společností Krajská zdravotní. Tento rozsáhlý konglomerát pěti nemocnic Ústeckého kraje má mimochodem za místopředsedu představenstva jistého Radka Scherfera. Ano, toho muže, který ze své pozice činí všechny kroky v neprospěch chomutovské organizace ČSSD číslo 1 a pomáhá organizace 23, která vypadá téměř na rodinný podnik Rindošových. Naše redakce dokonce disponuje seznamy „členů“, u kterých je poznámka, že „jsou Rindoše“: Sacharová, Sejček, Stopka, Časar, Tůma, Vosmík, Greschner, Čech, Pazdera a další. Zbylé členy podle všeho doplnily Technické služby. Sestava sociálních demokratů par excellence. Prokazatelné pojítko mezi chomutovským podnikatelem a oranžovým Radkem Scherferem najdeme i v Kadani.

Zástupce ČSSD je totiž v tomto městě zastupitelem. Firma RRR tam pro změnu bude za milion stavět čtyři chatičky. Jedná se o projekt „Koupaliště Prunéřov – chatky“ a smlouvu máme rovněž k dispozici. Pokud bychom se u tohoto drobného případu jistě náhodné spolupráce pozastavili, je až neuvěřitelné, jak pružně úředníci v Kadani pracují. Veřejná zakázka byla vypsána 20. února a už 12. března je na stole smlouva mezi starostou Jiřím Kulhánkem z ODS a podnikatelem Rindošem z ČSSD. Ostatně o mega-byznysové spolupráci mezi „stranou modrých ptáků“ a „oranžové růže“ bylo popsáno mnoho stran. I těch s logem Policie ČR.

Nechceme být uštěpační, ale na podpis se zřejmě hodně spěchalo, neboť přesné znění data ve smlouvě, kdy byla zakázka vypsána, je rok „22 018“. Můžeme se směle ptát, zdali v tu dobu bude ještě svět, natož pak zmíněné chatičky z dílny Vlastimila Rindoše stát.

„Chci jen podotknou, že veřejná zakázka byla vypsána 18.1.2018 a 15.2.2018 byl proveden výběr. Bohužel vítězná firma s námi odmítla z kapacitních důvodů podepsat smlouvu, proto jsme 20.2.2018 opakovali výzvu s termínem dokončení, tak aby se stihla letošní turistická sezóna. Ceny byly kontrolovány, jak u výrobce, tak i v programu, který vychází z racionalizace ve stavebnictví KROS," dodal k vysvětlení Zdeněk Vaško, tajemník úřadu města Kadaň.

To však nic nemění na osudu několika desítek srdcařů, kteří se bohužel ocitli mezi takzvaně vyššími zájmy. Jejich snaha po sociálnědemokratických principech při nich nehraje roli. Jde o moc, peníze a zakázky. Snaha dovolat se vyšší instance v okrese (socialista Scherfer), na kraji (předseda Miroslav Andrt) nebo v centrále ČSSD (úředník, tajemník Kucián) doposud vyznívá jako naprosto marná a zoufalá. Obyčejné straníky duo Hamáček & Zimola zřejmě postrádat nebude… Doplňme navíc, že podle všech podkladů, které jsme viděli, byla buňka zrušena v rozporu se stanovami sociální demokracie.

Co se zadávaní zakázek týká, získali jsme rovněž podrobný popis principů, jak to v Chomutově, Teplicích či Litvínově chodí. Kdo komu platí, kolik a jak. Vzhledem k citlivým okolnostem zatím uvedená zjištění nebudeme publikovat.

ParlamentníListy.cz se ovšem budou tématice ústecké ČSSD věnovat i nadále. Ve shora uvedených souvislostech jsme oslovili nejen desítky jejích členů, ale rovněž městské či krajské politiky. Jejich vyjádření postupně přineseme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…