Začínáme chápat jejich systém, říká Šlachta. Policie se blíží nejmocnějším

15.07.2012 21:53

Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty policie v kauze zneužívání regionálních operačních systémů začíná chápat fungování celého systému a dostává se stále dál.

Začínáme chápat jejich systém, říká Šlachta. Policie se blíží nejmocnějším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

"Můžu jen vzkázat, že se určitě nezastavíme. Rozplétání vedeme výš a výš," řekl Šlachta v nedělních Otázkách Václava Moravce. Podle něho policii hodně pomáhá i to, že už začíná chápat fungování celého systému. Lidé zapojení do zneužívání dotací začínají být podle Šlachty nervózní a dělají chyby.

"Je vidět nervozita určitých osob... Daří se potom rozkrývat i věci, o kterých jsme neměli před nějakou dobou ani povědomí," tvrdí. Policie spolupracuje také s dalšími kontrolními orgány v České republice a Evropské unii: "Velmi s nimi spolupracujeme, v současné době šetříme asi 16 případů poškozování finančních zájmů Evropské unie, kdy škoda dosahuje témeř 8,5 miliardy korun."

Zatím poslední zadržení proběhlo na dotačním úřadu ROP Severozápad, kde policie zadržela dvě osoby. Pro prvního obviněného v kauze ROP také padl první trest. Bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz byl tento týden odsouzen na 7,5 roku vězení s ostrahou kvůli úplatkářství a byl mu také udělen peněžitý trest ve výši 750 tisíc. Kušnierz požadoval po žadatelích o dotace 1,7 milionu korun, přičemž si 255 tisíc fyzicky přebral. Spolu s ním bylo odsouzeno i dalších šest obžalovaných, tři Kušnierzovi komplicové dostali pět let, tři žadatelé o dotaci podmíněné tresty.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …