Zase živo kolem sudetských Němců: Lumpárna, plivanec. Chovejme se ke krajanům slušně. Schwarzenberg, Doubrava, Filip, Ženíšek...

23.05.2016 10:23

„Sudetské Němce potřebujeme kvůli rizikům v Evropě,“ nejen těmito slovy v rozhovoru pro Deník Právo rozdělil premiér Sobotka názorově český národ. Co si myslí o jeho slovech ohledně vztahu České republiky k sudetským Němcům, se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil senátor Jaroslav Doubrava, předseda komunistické strany Vojtěch Filip, senátor Jan Veleba, Karel Schwarzenberg, mladý lidovec Šimon Heller, poslanec Marek Ženíšek i Jaroslav Foldyna.

Zase živo kolem sudetských Němců: Lumpárna, plivanec. Chovejme se ke krajanům slušně. Schwarzenberg, Doubrava, Filip, Ženíšek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Andrej Babiš zvažuje Věru Jourovou coby kandidátku na prezidenta. Co vy na to?

hlasovalo: 7079 lidí

„Sudetské Němce potřebujeme jako spojence kvůli rizikům v Evropě,“ řekl Sobotka při rozhovoru pro Právo v souvislosti s tím, že ministr kultury Herman minulý víkend promluvil na sudetoněmeckém shromáždění. Premiér také řekl, že sudetští Němci učinili několik vstřícných kroků, které on pokládá za důležité. Vyjádřil se také, že to, že se ministr Herman zúčastnil sjezdu v Norimberku, je důkazem, že se chceme orientovat na budoucnost.

Nejen slova premiéra Sobotky, ale právě i účast ministra Hermana na sjezdu rozdělila českou politickou scénu názorově na dva tábory.

Účast ministra na sjezdu i slova premiéra nepotěšila například senátora Doubravu. A ParlamentnímListům.cz vysvětlil své důvody velmi radikálně.

Lumpárna a poplivaná minulost

„Orientovat se na budoucnost a poplivat minulost? To určitě ne! Účast Hermanna na jejich sjezdu byla ta největší lumpárna za posledních x let. To Sobotka opravdu chce stavět budoucnost s někým, kdo našemu národu vrážel kudlu do zad, a nejen to? On s ní ještě točil, aby ta bolest byla větší! Já na rozdíl od Sobotky i slovutného Hermana jsem přesvědčen, že tito lidé by se v budoucnu zachovali naprosto stejně jako před druhou válkou. Nezaznamenal jsem z jejich strany minimálně omluvu za zvěrstva, kterých se dopouštěli na našich občanech, když je hnali z jejich domovů. Nezaznamenal jsem omluvu za zmařené životy našich lidí. Nebo už to snad není pravda? Je snad dnes již pravda, že se s našimi lidmi loučili se slzami v očích a usmažili jim řízky na dalekou cestu? Nebo už není pravda, že naše lidi vraždili?“ ptá se senátor Doubrava a dodává:

„Účast Hermanna v Norimberku není důkazem toho, že se orientujeme na společnou budoucnost. Je důkazem toho, že náramně rychle zapomínáme na minulost. A zapomínáme také, že bez znalosti minulosti není budoucnosti. V tomto případě to platí stonásobně! Je podle mne hanebné, že je to právě vláda ‚socdem‘, která si to neuvědomuje, nebo snad nechce uvědomit! Takto by nás Sobotka oblbovat určitě nemusel. Mohl si pro tu hanebnou cestu svého ministra vymyslet trochu inteligentnější výmluvu! Tato hra je nedůstojná a hloupá,“ uzavírá senátor Doubrava

Se slovy premiéra Sobotky nesouhlasí ani předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Považuji výrok pana premiéra za naivní. Těžko může být spojencem ten, kdo vznáší nároky na majetek našeho státu či našich občanů a kdo odmítá respektovat náš právní řád. Stačí, kdyby si pan premiér poslechl urážlivý projev Bernda Posselta na posledním srazu,“ vyjádřil se Vojtěch Filip.

Jako absurdní hra absurdního dramatika

V podobném duchu jako Jaroslav Doubrava a Vojtěch Filip se vyjádřil i Jaroslav Foldyna.

„Je to jako absurdní hra absurdního dramatika. Rusy, kteří nás osvobodili od fašismu a nacismu, považujeme za nepřátele. Sudetské Němce, kteří náš národ zradili a rozbili naší republiku, máme považovat za přátele a spojence. Přiznám se, že v politice nemám rád definované pocity a vztahy. Lidsky dobrý vztah k sudetským Němcům vnímám, ale jako politik to tak nevidím a nemohu to takto říci,“ říká Jaroslav Foldyna.

Ani senátoru Janu Velebovi se vyjádření Bohuslava Sobotky nelíbí.

„Pro mne je Sobotkovo vyjádření naprosto nepřijatelné a svědčí o tom, že zcela rezignoval na obhajobu českých národních zájmů. Sudetské krajanské sdružení přece nemůže být partnerem české vlády. Tím je minimálně bavorská zemská vláda, lépe vláda spolková. Na budoucnost se budeme těžko orientovat tak, že Hitlerovu pátou kolonu a ty, kteří se k jejímu odkazu hlásí, budeme nazývat „milými krajany“. Nebo že se budeme neustále omlouvat za odsun, který byl výsledkem rozhodnutí vítězných mocností, aniž by se německá vláda omluvila za vyhnání našich obyvatel z pohraničních oblastí v roce 1938. Sobotka zašel ve svém servilním projevu daleko a doufám, že si toho voliči všimnou. Představa, že budou sudetští Němci našimi spojenci, je zkrátka nepřijatelná.

Zlepšení vztahů se sudetskými Němci je důležité

Komu se naopak postoj ministra Hermana i premiéra Sobotky líbí, je mladý lidovec Šimon Heller.

„Osobně si velmi cením postoje ministra Hermana potažmo premiéra Sobotky. Je dobře hledat to, co nás spojuje, a nikoli to, co nás rozděluje. A k tomu jsou vstřícné kroky obou stran zapotřebí. Přítomnost ministra Hermana v Norimberku vysílá jasný signál, že vláda má zájem orientovat naši zemi na západ a to je pro budoucnost naší země naprosto zásadní,“ vysvětluje Šimon Heller

Se slovy Bohuslava Sobotky souhlasí i poslanec Marek Ženíšek, který se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil velmi stručně.

„Ano, vnímám to podobně,“ sdělil Marek Ženíšek.

Zlepšení vztahů se sudetskými Němci by přivítal Karel Schwarzenberg.

„Nastavit vstřícnost vůči našim bývalým krajanům je podle mého názoru věc slušnosti. Oni udělali opravdu, co mohli, takže se sluší a patří, abychom se k nim taky chovali slušně,“ vyjádřil se Karel Schwarzenberg s tím, že ale na druhou stranu příliš nerozumí tomu, v jakém smyslu bychom měli sudetské Němce potřebovat kvůli rizikům v Evropě.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …