Že se Pavel nepřišel podívat sem. Horníci poté, co prezident vyfáral

02.04.2023 18:45 | Reportáž

„Vláda nemá žádnou kvalitní koncepci a odborníkům na různé oblasti hospodářství moc nenaslouchá, což potom negativně dopadá na celou veřejnost,“ uvádějí odborářští předáci z Ostravska i z Prahy. A prezident Pavel, který nedávno fáral do zaniklého dolu Darkov? Že se nepřišel podívat na dosud funkční důl ČSM, zaznělo.

Že se Pavel nepřišel podívat sem. Horníci poté, co prezident vyfáral
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Prezident Petr Pavel sfáral při své návštěvě Moravskoslezského kraje do už zaniklého dolu Darkov

Naši nejvyšší ústavní činitelé se v právě uplynulém týdnu rozjeli do ekonomicky postižených regionů na Moravě a ve Slezsku. Zatímco u prezidenta Petra Pavla je to už třetí návštěva ekonomicky slabší oblasti po jeho nedávném zvolení, premiér Fiala se svými kolegy z vlády se po delší době ukázal na oficiální návštěvě v Olomouckém kraji, konkrétně v Jeseníku. Na toto téma zažertovala i nová hlava státu při své návštěvě Ostravska, že je dobrým signálem, když vláda Petra Fialy vytáhla paty z Prahy.

Prezident Pavel při návštěvě Moravskoslezského kraje (MSK) pak nenavštívil jen Ostravu, kde diskutoval se svými překvapivými podporovateli v prezidentských volbách, kteří před pár týdny vystoupili z hnutí ANO, tedy s primátorem Ostravy Tomášem Macurou a hejtmanem MSK Ivo Vondrákem, ale zajel i na Karvinsko, kde sfáral do už zaniklého dolu Darkov. Zajímal se také, jak se Karvinsko, kde nezaměstnanost stále dosahuje okolo osmi procent, vypořádalo s útlumem těžby a jak si povede po definitivním uzavření všech šachet v ostravsko-karvinských dolech.

„Pan prezident u nás zjišťoval situaci a ptal se na určité možnosti, jak by se dalo nejen Karvinsku, ale i na celém Ostravsku pomoci při transformaci těžkého průmyslu. Slíbil, že o tom bude mluvit i s premiérem Fialou. Na mě to udělalo dojem, že to myslí vážně a že je z jeho strany určitě nějaká šance ohledně té slibované pomoci. Při návštěvě našeho kraje také řekl, že tady u nás jsme na tom přece jen lépe než například v Ústeckém kraji, protože Krajský úřad v Ostravě celkem slušně šlape a připravil už řadu projektů na to, aby se lidem žilo líp,“ informoval Jiří Waloszek, bývalý havíř a nyní odborářský předák z posledního funkčního dolu ČSM.

Utekl premiér před odboráři?

Dost kontroverzní reakci u havířů i u vedení státního podniku OKD, ale také u novinářů vyvolal prezident Pavel svou poznámkou o tom, že na dole Darkov jsou téměř luxusní podmínky ohledně zajištění bezpečnosti práce oproti tomu, co viděl na šachtách v africké Ghaně.

„Domnívám se, že pan prezident to nemyslel zle, spíše nás chtěl pochválit, ale hodně mých kolegů i někteří lidé z vedení OKD to nepochopili zrovna jako pozitivní hodnocení. Moji známí ze šachet k tomu dodali, že by se měl raději podívat na důl ČSM, kde se ještě pořád fárá, jaké jsou tam těžké podmínky k práci. A že i na Darkově to dříve nebývalo vůbec snadné,“ vysvětloval zkušený havíř a odborář Waloszek. Ten se také v minulých dnech účastnil protestní akce před Úřadem vlády, kterou uspořádali odboráři společně se zástupci opozice.

„Připadá mi to, jako by vláda i s premiérem před námi utekla do Jeseníku, aby nemusela diskutovat o současných palčivých problémech v ekonomické oblasti. Nevím, jestli to měla dlouho předem naplánované, anebo to bylo z její strany rychlé rozhodnutí. V každém případě my odboráři nejsme spokojení s jejími výsledky vládnutí zejména v ekonomické oblasti, kde teď zaostáváme za zbytkem Evropy. Vláda nemá žádnou kvalitní koncepci a odborníkům na různé oblasti hospodářství moc nenaslouchá, což potom negativně dopadá na celou veřejnost. My z Moravskoslezského kraje pak musíme nakupovat potraviny i pohonné hmoty v Polsku, kde si dnes i řada lidí objednává také různé řemeslné zakázky, které tam vyjdou o dost levněji než u nás. A to není určitě dobrá situace. S taškou polské prodejny Biedronka jsem viděl v médiích i pana prezidenta Pavla, takže asi také využil svou návštěvu v Polsku k nějakému levnějšímu nákupu,“ s úsměvem konstatoval odborář Waloszek.

Takřka stejným názorem se pak prezentoval i Rostislav Palička, také bývalý horník a nynější předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, který ještě dodal, že současnou vládu určitě nemůžeme považovat za vládu odborníků v odvětvích, která jim byla svěřena.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je faleš jako prase.., jako kdyby Pávkovi záleželo na hospodářství ČR., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserychlý CZEXIT , 02.04.2023 19:24:05

|  12 |  1

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …