Zeman by jmenoval úřednickou vládu. Na trápení Nečase se nedá dívat

09.09.2012 17:27

Patové situace u některých zákonů navrhovaných současnou vládou by mohla vyřešit vláda odborníků. Poměry by se zklidnily a lidé by zase začali o politice přemýšlet konstruktivně. Teď je jen štve. Takové je řešení horkého prezidentského kandidáta Miloše Zemana. O majetkovém vyrovnání s církvemi by se podle něj mělo rozhodovat v referendu, protože občané jsou posledních pár let inteligentnější než politici.

Zeman by jmenoval úřednickou vládu. Na trápení Nečase se nedá dívat
Foto: SPOZ
Popisek: Miloš Zeman navštívil Pardubický kraj.

„Uvidíme, jestli padne vláda. Obávám se ale, že předčasné volby by nic nevyřešily. Doporučil bych, aby u nás byla alespoň na rok dosazena uklidňující vláda odborníků, kteří by nebyli spjati s žádnou politickou stranou a dokázali by do řádných voleb zemi rozumně spravovat,“ přemýšlí o tragické situaci, v níž se ocitla vládní koalice, čestný předseda Strany práv občanů – Zemanovci a kandidát na prezidenta Miloš Zeman.

Pomsta za IZIP

Vzpouru šesti poslanců ODS podezřívá ze zištných důvodů. „Jejich odbojová akce může být motivována buď úmysly čestnými anebo úmysly nízkými. Já jsem se v politice naučil určité podezřívavosti, právě proto bych vsadil spíše na druhou variantu. Jedním z možných vysvětlení je trestní oznámení, které nedávno podal ministr zdravotnictví Leoš Heger v souvislosti s IZIP, tedy elektronickou zdravotní knížkou. Ale tito poslanci, ať je to pravda nebo ne, nikdy nepřiznají své skutečné motivy. Budou je vždy zastírat oněmi vznešenými úvahami, třebaže je zajímavé, že titíž poslanci pro tentýž zákon před tím ve sněmovně hlasovali,“ soudí Zeman. Jednoduše řečeno, jejich vzpoura je pomstou za IZIP.

A k čemu může v následujících dnech podle Zemana dojít? „Třeba bude trestní oznámení staženo a vše bude pokračovat dál v zajetých kolejích. Nicméně bouřlivou situaci by opravdu zklidnila vláda úředníků. Není až tak důležité, kdo by jim dělal premiéra, ale spíš, kdo budou její ministři. Chtěl bych, aby se opět vrátila doba, kdy ministr zemědělství bude rozumět zemědělství, ministr průmyslu zase průmyslu a tak dále,“ dodává.

O Nečasově slabosti

I nadále prý považuje premiéra Petra Nečase za osobně slušného člověka. „ Ale obávám se, že mu někdy chybí železná pěst, byť by byla navlečena do sametové rukavičky. Nemyslím si, že se moc zastává Miroslava Kalouska. Ministr financí je klíčový ministr v jakékoliv vládě, to je úplně jasné. Sám jsem musel vyměnit dva ministry financí, než jsem byl spokojen s tím třetím, což byl Jiří Rusnok. Předpokládám, že možná Petr Nečas, vzhledem k tomu, že se jedná o koaličního partnera, nikoliv člena jeho vlastní strany, nemůže takovou výměnu uskutečnit,“ podotýká.

„Pokud jde o pana ministra Kalouska, je to nesporně vystudovaný chemik a pokud vím, tak působil jako náměstek ministra obrany. Uznávám však, že se finanční problematikou zabývá dlouhá léta. I když zásadně nesouhlasím s jeho finanční politikou, těžko ho mohu označit za zcela nekompetentního, na rozdíl od jiných ministrů,“ prohlásil již dříve o nejvíce kritizovaném ministrovi dneška.

Verdikt o církvích, volba občanů

Místopředseda Zemanovy vlády Egon T. Lánský prosazuje v souvislosti s církevními restitucemi návrh ČSSD, který je prý skoro jako dvojče právní úpravy, jíž sepsal zesnulý exministr kultury Pavel Dostál. Sociální demokraté navrhují založení veřejnoprávního fondu řízeného církvemi, do něhož by stát původní majetek církví převedl.

Více o tématu miliardy pro církve

Lánského bývalý šéf má však zdánlivě jednodušší řešení. „Otázka církevních restitucí se vleče dvacet let, a pakliže dodnes nedošlo k dohodě, svědčí to o tom, že bychom rozhodování měli svěřit občanům v referendu. Jak posledních pět let říkám, tuzemští občané se stali inteligentnější než čeští politici. A to nikoliv proto, že by výrazně vzrostla inteligence českých občanů,“ hraje si s větami Zeman.

Zeman obhajuje referendum, protože jde o značnou částku, cifru přesahující sto miliard korun a o tom by se mělo rozhodnout ve všelidovém hlasování. Ostatně Zeman nechce debaty o církevních restitucích nijak zlehčovat a tak na Novinkách.cz již dříve zkritizoval kampaň sociální demokracie.

Na jejích billboardech je zobrazena ruka chtivého preláta přebírajícího pytel se 135 miliardami korun.  „Za seriózní argumentaci nepokládám plakáty, které nápadně připomínají karikatury z Árijského boje, Vlajky nebo Dikobrazu 50. let,“ okomentoval ji. I v tomto tématu, které polarizuje českou společnost, je tedy pro posilování přímé demokracie a rozhodnutí nechává na přání většiny.

Dlouhodobě sledujeme téma Přímá volba prezidenta



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …