Zeman po čase viděl trenýrky a demonstranty. Takto si s nimi poradil. A pak slyšel: Rozbrečela jsem se, když jsem slyšela Sobotku

09.03.2016 14:02

Prezident Miloš Zeman navštívil dnes v rámci své výjezdní cesty do Karlovarského kraje město Bochov. Kromě příznivců na něj při příjezdu čekalo také pár občanů s několika transparenty. Jedez nich symbolizoval fotomontáž prezidenta v rudých trenýrkách, na druhém byl nápis „Zeman je gentleman“ s podpisem Adolfa Hitlera. „Asi nám chudáci utekli a šli pobírat sociální dávky,“ rýpl si do mužů s transparenty při následné diskusi Zeman, neboť i přes jeho výzvu nedorazili do sálu k debatě. Prezident se nejprve setkal s vedením města, následně podiskutoval i s přítomnými občany.

Zeman po čase viděl trenýrky a demonstranty. Takto si s nimi poradil. A pak slyšel: Rozbrečela jsem se, když jsem slyšela Sobotku
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Bochově

„Jste jeden ze starostů, který má za sebou tři volební období. A vždy jste říkal, že v prvním volebním období je člověk zvolen na základě slibů. V druhém volebním období je zvolen na základě slibů, které splnil, a ve třetím volebním období, tak to už je politický génius,“ promluvil úvodem v Kulturním domě Bochov Zeman ke starostovi města Miroslavu Egertovi. „Slyšel jsem o vás, že jste přišel do prázdné kanceláře a město mělo hodně dluhů. Je obdivuhodné, že se vám daří dluhy splácet,“ vysekl poklonu a dodal baťovské heslo: „Neříkej, že to nejde, říkej, že to neumíš.“

„Město Bochov mě zaujalo tím, že je zde největší nezaměstnanost v Karlovarském kraji. A chtěl bych se s vámi poradit o tom, čím to je,“ pozastavil se nad patnáctiprocentní mírou nezaměstnanosti ve městě. „Tak jsem si říkal, přijedu do města, které bude obklopeno nepropustnými horami, kolem bude divoký veletok, a ti lidé budou izolováni a nebudou mít kam jezdit za prací. A pak jsem si přečetl, že Karlovy Vary jsou odsud 16 kilometrů a jak mi bylo řečeno, doprava je docela dobrá. Takže nemusíte používat vlastní mercedesy, bentley nebo trabanty, pokud ještě jsou,“ poznamenal ironicky.

„Panu starostovi jsem nabídl jednu hypotézu, kterou znám z některých jiných měst. Jsou lidé, kterým se říká nepřizpůsobiví. A to není žádná kategorie vázaná na nějaké konkrétní etnikum, barvu pleti, rasu. Nepřizpůsobivý je člověk, který odmítne nabízenou práci. A když ji odmítne, měl by dostávat pouze tzv. existenční minimum, což je 2350 korun, a to se může jednou rozšoupnout v baru a pak už mu nic nezbude. Myslím si, že toto je jedno z možných témat v naší diskusi. Dalším tématem, které s tím souvisí, jsou jistě veřejně prospěšné práce, veřejná služba a další konkrétní opatření,“ sdělil.

Výkupné i přímluva za kostel

První z dotazů, který v Bochově zazně, byl na téma politiků, kteří podle tazatele kradou miliony. „Chtěl bych se zeptat na jednu zapeklitou věc, a to ohledně výkupného za Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou, které byly uneseny v Pákistánu. Kolik šlo teroristům a kolik zůstalo za nehty místním politiků,“ otázal se. „Na tuto otázku odpovědět neumím. Konstatuji, že na jednání Bezpečnostní rady státu, která o tom jednala, jsem nebyl. Nevím, kolik za nehty zůstalo, neboť to se nikdy veřejně nepřizná. Ale rozhodně si nikdo nepřeje, aby dvě české občanky byly zabity či skončily v harému, ale na druhou stranu si říkám, že si za svou neprozřetelnost mohou samy, takže bych předepsali jim i jejich rodinám k úhradě část výkupného, pokud tam tedy opravdu bylo,“ odpověděl Zeman.

„Nejsem věřící, ale náš kostel padá, teče do něj. Jsou tam krásné malby i mumie ve sklepích,“ přimlouval se jeden z občanů za kostel v nedalekém Mnichově, který patří premonstrátům. „Má rada bude stručná. Svatá církev katolická inkasovala jenom tento rok dvě miliardy korun. Premonstráti jako jeden z řádů patří pod svatou církev katolickou. Jinými slovy, mám-li každý rok dvě miliardy korun, které jsem předtím neměl, a nechávám-li neopravený kostel, je to ostuda těch, kteří tyto peníze mají a nepoužívají je pro tento účel,“ sdělil Zeman a připomněl slova papeže Františka, který mu v osobním rozhovoru měl říct, že „církev je služba“. "A pokud tento kostel chátrá, tak církev neposlouchá papeže Františka, protože neslouží,“ doplnila hlava státu.

Inkluze ve školství a elektronická evidence tržeb

„V současné době se v celé republice řeší problém týkající se inkluze. Vím, že jste odpůrce tohoto řešení a chci se zeptat, jak je tedy možné, že musíte příslušnou novelu zákona podepsat?“ zeptala se jedna z přítomných občanek. „Je potřeba si uvědomit dvě věci. Šlo o takzvaný školský zákon, který se skládá z mnoha paragrafů. A toto byl paragraf 16, který se týká inkluze. Všechny ostatní paragrafy se týkaly něčeho jiného. Vyhodit celý zákon kvůli jednomu paragrafu není rozumné,“ odvětil Zeman s tím, že veto zákona nemělo význam, neboť by jej poslanci přehlasovali. 

„Jaký je váš osobní názor na elektronickou evidenci tržeb? A podepisujete zákony proto, že musíte?“ zeptala se následně hlavy státu jedna z kadeřnic. „Nikdy nedělám nic, co musím. Vetoval jsem například služební zákon, a když mě Sněmovna přehlasovala, dal jsem podání k Ústavnímu soudu, neboť jsem jej považoval za špatný,“ řekl s tím, že stejně tak podpořil zákon o prokázání původu majetku. „Jsem přesvědčen o jeho správnosti, neboť každý, kdo je poctivý, nemá problém uvést, jak k majetku přišel. A ten, kdo si nakradl, ať už je to Kožený nebo Bakala, ten problémy mít bude. Zákon je totiž zaměřen proti nim,“ řekl prezident.

„Jsem přesvědčen, že elektronická evidence tržeb, vedle dalších daňových hlášení, je užitečným nástrojem pro odhalení daňových podvodů. Mimochodem v USA je daňový podvod druhý největší zločin po vraždě, zatímco u nás je daňový podvod chápán jako kavalírský delikt. A proto podporuji všechny zákony proti daňovým podvodům,“ sdělil Zeman.

Migrační krize nemohla chybět

Samozřejmě, že nemohla chybět ani otázka na migrační krizi. „Když jsem včera slyšela pana premiéra Sobotku, tak jsem se rozbrečela. Česko je podle jeho slov připraveno přijmout uprchlíky. Proč my, kteří jsme nebombardovali severní Afriku, je máme přijímat? Nemám nic proti Vietnamcům, ale toto je o něčem jiném, toto je středověk. A divím se, že největší armáda světa v Afghánistánu neuměla porazit Tálibán a udělat hráz mezi Tureckem a Řeckem,“ rozhorlila se návštěvnice.

„Všichni v tomto sále jistě znají moje často opakované názory na migrační krizi. Sdílím názor slovenského premiéra Roberta Fica, který uvedl, že dokud bude premiérem, nebude na slovenském území jediný, a pozor, ne uprchlík, ale ilegální migrant. My se soucitem říkáme uprchlíci, ale uvědomme si, že to jsou ilegální migranti, tedy lidé, kteří porušují zákony. Připomněl bych také výrok finského prezidenta, který nedávno řekl: Neříkejme těmto lidem uprchlíci, ale ilegální migranti. A na závěr bych zmínil výrok švédského premiéra: Budeme zpátky deportovat 80 tisíc migrantů. Osmdesát tisíc lidí ze země, která byla pověstná příliš liberální politikou vůči migraci. Teď se ozývají stejné hlasy i v Rakousku a v Německu. Ale ti si o to řekli, pozvali si zejména Syřany. Všichni jsme go-go, všichni jsme Syřani,“ řekl s tím, že nechápe, proč bychom měli být jiní. „Nebudujme žádná detenční zařízení, nepouštějme je do země, a v případě, že by Česko mělo být tranzitní zemí, zavřeme hranice a pouštějme tyto lidi z hranic zpátky,“ uzavřel tuto otázku.

„Dostávám denně stovky dopisů, a protože v silách prezidenta není tyto dopisy přečíst, nechávám si dělat svodku dopisů, kde je na pár řádcích shrnut obsah dopisu se jménem adresáta,“ podotkl k dotazu jednoho z návštěvníků Zeman. Návštěvníka diskuse totiž zajímalo, zda četl jeho dopisy, které mu zaslal. „A jak se díváte na otázku vybíjení křesťanů na Středním východě a na uprchlíky z těchto oblastí?“ otázal se.

„Legální uprchlíci jsou ti, kteří požádají o azyl a azyl dostanou. Případně jsou to ti, kteří požádají o mezinárodní ochranu, a také ji dostanou. Těchto legálních uprchlíků je však menšina. Minimálně 60 % migrantů jsou ekonomičtí migranti a ti nemají nárok na azyl,“ podotkl Zeman. Podle něj si nemůžeme dělat iluze, že tu budeme mít nové pracovní síly z řad těchto lidí. „A teď k otázce vybíjení křesťanů. A to je právě jeden z důvodů, proč jsem proti islámu. Ten totiž říká: Podrob si nevěřící. A nevěřící jsme my všichni, kteří nejsme muslimové,“ sdělil. 

Poslední otázka se věnovala bankovnictví, české koruně a důchodovému pojištění. „To, že jsem kritizoval ČNB kvůli tzv. devizovým intervencím, určitě víte, a ta kritika nebyla jediná, byla opakovaná a zesílila. Pokud jde o to, že dle vás nemám moc to ovlivnit, tak se mýlíte, protože prezident má právo jmenovat guvernéra a členy Bankovní rady ČNB. A mohu vás ujistit, že nebudu jmenovat lidi, kteří nadšeně podporují devizové intervence, protože oni znehodnocují úspory,“ řekl s tím, že se vznikem státní banky však nesouhlasí. Vedlo by to prý pak pouze k existenci „kmotrů“.

Závěrem se prezident podepsal do pamětní knihy města a dekoroval prapor města stuhou prezidenta republiky. Z Bochova si odnesl dar v podobě zdravých potravin a obrázek místního hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…