Zloději zubaři, levné Polsko? Zaskočí vás, kdo kam ve skutečnosti jezdí

18.04.2023 10:07 | Kauza

České zloděje nepodporovat, v Polsku jsou zubní zákroky levnější, tvrdí někteří Češi. Koluje dokonce ceník zubních zákroků z města Walbrzych. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler však kontruje: Za složitějšími zákroky Poláci naopak jezdí k nám. Český systém je prý pro pacienta mnohem přívětivější než polský. „V Praze máme hodně pacientů z Hradce, Ostravy nebo Karlových Varů, protože se jim vyplatí dojet. V regionech jsou ceny mnohdy vyšší než v hlavním městě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šmucler.

Zloději zubaři, levné Polsko? Zaskočí vás, kdo kam ve skutečnosti jezdí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Výcvik zubařů a zubařek - ilustrační foto

Že se Polsko stalo oblíbenou nákupní destinací Čechů, to už není žádná novinka. Tisíce lidí nejen z příhraničních oblastí, ale i z různých koutů republiky, zjistily, že návštěva našich severních sousedů uspoří tisíce korun.

Češi v Polsku nakupují potraviny, drogerii i léky, jejichž některé druhy se u nás staly v posledních měsících nedostatkovým zbožím. ParlamentníListy.cz však v jedné ze skupin na sociální síti Facebook objevily ceník, který sdílel návštěvník stomatologie v polském Walbrzychu.  

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Nový zub o polovinu levněji 

Ceny se v případě některých zákroků dost výrazně liší. Pod příspěvkem se brzy rozběhla zajímavá diskuse, ve které lidé sdíleli vlastní zkušenosti a porovnávali ceny stomatologického ošetření v Čechách s Polskem. 

„U nás mi doktorka napočítala implantát za cca 30 tisíc. To se mi tedy vyplatí raději zajet do Polska. A ještě zbude na pořádný nákup,“ napsala žena vystupující pod jménem Melissa LaurNuch. Při pohledu na polský ceník je totiž patrné, že implantát tam vyjde o polovinu levněji.

„To jo, české zloděje nepodporovat,“ odpověděla jí jedna z komentujících.

Jakub Drzewniak však oponoval, že to s cenami není zas tak jednoduché: „Máte různé značky, cena implantátů je také závislá na stavu kostí a dásní. Máte i české implantáty za cca 12–15 tisíc.“

ParlamentníListy.cz porovnaly ceny ještě u dalších zákroků. Redakce zjistila, že ceny například fotokompozitních výplní, které patří v současnosti k nejpoužívanějším, se u polského lékaře pohybují v přepočtu mezi 1250 a 1750 korunami, v Česku však za ně zaplatíte od 1300 do 2600 korun. Za vytrhnutí zubu vytáhnete v Čechách z peněženky různou sumu – záleží totiž na tom, kolik má zub kořenů. U těch komplikovanějších případů se cena pohybuje od 3–4 tisíc výše. Jak však můžeme vidět v případě polského stomatologa, ten si za extrakci zubu s více kořeny účtuje 350 zlotých, což je v přepočtu při současném kurzu cca 1760 korun.

Ač i mezi českými stomatology panují ohledně cen za prováděné zákroky značné rozdíly, nikde jsme nenašli cenovou hladinu srovnatelnou s Polskem.

„Já teda u zubaře vůbec nic neplatím,“ sdělila členům facebookové skupiny další žena. „Já také ne, mám zubaře v Dolním Benešově. Už 10 let jsem mu věrný,“ přidal se Jan Neubauer.

„Já vešla do ordinace, a měla jsem to za 500, ošetření zubů za 1500, o novou korunku už jsem neměla zájem,“ uvedla Andrea Šimonová. „Starý zubař, kterého jsem měla předtím, nic nechtěl. Ale ten nový by jen účtoval…“

„Můj zubař šel do důchodu a rok a půl jsem nikde nikoho nesehnal, a když už, tak 80 km daleko. Do Polska to mám 20 km. Čeští zubaři teď využívají situace, když někdo zubaře nemá…“ napsal člen skupiny jménem Jaromír Horák.

Šmucler: Ceny jsou regulované a pacienti mohou dojíždět

Po četbě různorodých komentářů, kdy si jedna skupina na české stomatology stěžovala, a druhá na ně zase nedala dopustit, se redakce ParlamentníchListů.cz obrátila na lékaře-stomatologa Romana Šmuclera. Poslali jsme mu k nahlédnutí ceník polského kolegy a požádali ho, aby záhadu kolem financování zubařských zákroků vysvětlil.

„Polský systém je pro pacienty mnohem méně přívětivý,“ uvedl předseda České stomatologické komory. „Uznávám sice, že pro naše občany jsou někdy v Polsku zákroky za nižší ceny, ale naopak Poláci jezdí zase k nám na složitější ošetření – typicky do Krnova nebo Těšínsko.“

Ceny polského zubaře ve Walbrzychu ho nijak nepřekvapily: „Je to takový průměrný ceník v ČR. Našel bych u nás ceny vyšší i nižší.“

Co se právě cen týče, rozhodně prý neplatí, jak tvrdili někteří komentující na sociální síti, že lékaři „střílí ceny od boku“: „Ten systém je přísně hlídaný a regulovaný. Mezi stomatology jsou nepochybně rozdíly,“ potvrdil Roman Šmucler, „ale jsou to rozdíly v zásadě v čase, tzn. v objednací době pro pacienty.“

Čeští pacienti podle Šmuclera mají ohledně cen za stomatologickou péči dostatečný výběr a dojíždět za stomatologem i stovky kilometrů se stává standardem: „Na internetu existuje několik srovnávačů cen, pacienti si vyhledají vhodnou cenu a neváhají za vhodným lékařem jezdit přes celou republiku. V Praze máme hodně pacientů z Hradce, Ostravy nebo Karlových Varů, protože se jim vyplatí dojet. V regionech jsou ceny mnohdy vyšší než v hlavním městě.“

Prostor pro zlepšení zde prý stále je: „Máme v České republice rakouský systém, který je mnohem lepší než v avizovaném Polsku. Pár věcí se tady ale nedotáhlo, třeba jako jsou doporučené ceny nadstandardů. Stomatologická komora však dělá vše pro to, aby se to tady také zavedlo,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…