Zlomená čelist. Osmkrát. Domlouval nepřizpůsobivým. Teď Ústečan přistoupil k akci

12.08.2021 9:54 | Reportáž

Rozdrcená čelist od feťáků a bezdomovců se ústeckému živnostníkovi stala osudným zlomem, proč čtyři roky před čtyřicítkou jít do politiky. Teď jako pětka na kandidátní listině Přísahy táhne za jeden provaz s Robertem Šlachtou.

Zlomená čelist. Osmkrát. Domlouval nepřizpůsobivým. Teď Ústečan přistoupil k akci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Lukáš Navrátil hovoří s lidmi a rozdává balónky Přísahy na neformálním setkání na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Šestatřicetiletý Lukáš Navrátil žije v obci Habrovany, šest kilometrů vzdálené od krajského města. V Ústí nad Labem tráví spoustu času, protože zde na Střekovském nábřeží vede podnik Lunch Bar Mamma´s Coffee.

Jako kandidát benjamínek vidí sám za sebe jako hlavní téma v Ústeckém kraji bezpečnost. „Myslím si, že bezpečnost je zde hodně slabá a je potřeba s tím tady něco udělat. Právě kvůli tomu jsem jednoznačně do kampaně šel,“ říká. Sice nikdy nebyl policista, kterými – již většinou bývalými – se to na volebních kandidátkách Přísahy hemží, ale jak říká, zkušenosti má, a to dosti osobní.

„To mě už opravdu naštvalo!“

„Jsem podnikatel a v Ústí nad Labem v Přístavní ulici mám kavárnu. Nepřizpůsobivým občanům jsem se snažil vysvětlovat, aby nebrali drogy a aby z veřejného prostranství odešli. Dopadl jsem tak, že jsem měl přeraženou čelist…“ vzpomíná na událost, která se mu přihodila letos na jaře a stala se zlomovou: „Byla tím hlavním rozhodnutím, kdy jsem si řekl, že půjdu do politiky. Měl jsem osmkrát zlomenou čelist, a to mě už opravdu naštvalo,“ dodává emotivně.

„Jako běžný občan toho moc nezmůžete,“ rozhazuje rukama muž, který jinak do svých šestatřiceti let nebyl nijak politicky aktivní, ale došlo mu, že bez toho se nic zvrátit nedá.

Jednotlivé body programu Přísaha blíže představí 25. srpna, každopádně už teď je známo, že se hnutí bude snažit mimo jiné prosadit například změnu zastaralého trestního řádu, který vznikl v roce 1961, takže je zcela odtržen od reality dnešní kriminální činnosti.

K tématu bezpečnosti se ve volebním programu Přísahy promítají také potřeby zkrátit trestní řízení, zvrátit zdlouhavost českých soudů a docílit skutečné vymahatelnosti práva: „Kde lidé nevěří ve spravedlnost, tam neradi žijí, nevychovávají své děti, nepodnikají, neberou stát za svůj. To chceme změnit.“

Hnutí chce mimo jiné obnovit specializované policejní útvary a namísto papírování se opět zaměřit více na práci v terénu. Cílem například důsledných kontrol a vyžadování dodržování pravidel má být mimo jiné odvrácení rizika, že by docházelo k rozšiřování vyloučených lokalit, kde jsou zákony České republiky téměř nevymahatelné. „Vidíme to na řadě lokalit v zahraničí, kde neplatí zákony země, a těmto takzvaným no-go zónám se i policie vyhýbá obloukem. Kriminální gangy tu vládnou na úkor důvěry občanů. Nechceme, aby se ze stovek českých vyloučených lokalit stal stejný průšvih,“ řekl k tomu Robert Šlachta, který mimo jiné zcela otevřeně tvrdí, že česká policie není skutečně nezávislá.

Z věcí, které se mají dotknout konkrétních občanů, půjde například o snahy zpřísnit tresty za týrání starých lidí nebo zvířat, a podpořit programy pro pomoc obětem násilí – zejména domácího. Za problém k řešení, který se týká rovněž příhraničních oblastí, vidí nelegální zaměstnávání cizinců. V oblasti bezpečnosti migrace pak hodlá Přísaha opětovně osamostatnit cizineckou policii k účinnější ochraně hranic a boji proti převaděčství migrantů.

Covidová petice? Lidem toto vadí...

Lukáš Navrátil tento týden doprovázel Roberta Šlachtu a jeho tým ve třech městech kraje: „Zavítali jsme na nové náměstí ve Štětí, část dne jsme trávili v prostoru ústeckého Zanádraží a dále na Pastýřské stěně v Děčíně.“ Nikdy nechyběl stánek s Peticí za důkladné prověření covidových státních zakázek.

Zkušenosti s lidmi? „Zatím jenom pozitivní. Nic negativního jsem nezaznamenal. Hodně se chtějí bavit přímo s panem Šlachtou. Pokud jim řeknu, že máme covidovou petici, tak je opravdu hodně zajímá. Hojně se nám podepisují, protože je prostě vidět, že veřejnosti vadí, že smlouvy na tyto zakázky jsou neveřejné,“ uvádí ještě ústecký podnikatel Lukáš.

Další kandidáty pro severočeský kraj najdete zde.

Ústečanky Jarmila Růžičková a Marta Žejglicová v petičním stánku. Foto: Lucie Bartoš

Jedna z prvních, která tento týden podepsala petici v krajském městě Ústecka, byla místní Marta Žejglicová, kterou zklamalo ANO a zajímá ji Přísaha. Při podepisování petičního listu prozradila, jak je zklamaná z očkování proti koronaviru: „Mám aplikovanou jednu dávku a druhou už si píchnout nenechám. Udělaly se mi pásové opary. Prostě ne,“ svěřila se ParlamentnímListům.cz. S ní dorazila na akci ústeckých kandidátů také Jarmila Růžičková. Petici rovněž podepsala, ale o volebních prioritách ještě rozhodnutá není: „Zajímá mě to, proto jsem přišla na akci Přísahy. Chci si obecně udělat názor,“ prozradila redakci.

V pátek se Přísaha objeví v Novém Jičíně, po víkendu v úterý 17. srpna pak například  na Kuksu, v Jánských Lázních, v Peci pod Sněžkou a debatu přímo s Robertem Šlachtou a dalšími kandidáty bude moci rozvinout v Trutnově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…