Zpět na vrchol? Část Věcí veřejných chce Bártu za svého předsedu

19.05.2012 20:21

VÍME PRVNÍ Jak se exkluzivně podařilo zjistit ParlamentnímListům.cz, nejvyšší patra Věcí veřejných řeší v posledních dnech zásadní téma. Tím jsou hlasy z některých regionů, které si žádají jak vrácení členství Vítu Bártovi, tak jeho návrat coby šéfa partaje.

Zpět na vrchol? Část Věcí veřejných chce Bártu za svého předsedu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Už 14. května například Středočeský kraj zažádal Grémium dříve nejmenší vládní strany, aby bylo vráceno členství bývalému ministru dopravy Vítu Bártovi. Jak řekl naší redakci jeden ze členů středočeských Věcí veřejných: "Jeho jednání, ani úmysl neshledáváme v rozporu se stanovami strany, ale ani s etickým kodexem VV." Výzva klubu Rožnov pod Radhoštem, která do centrály VV podle našich informací putovala v pátek v podvečer, navíc požaduje, aby se členem partaje znovu stal i bývalý ministr školství Josef Dobeš.

"Navíc klub VV v Třeboni zažádal Grémium, aby zrušilo dočasné pozastavení členství ve straně pana poslance Víta Bárty, a zároveň navrhuje pana Víta Bártu za kandidáta na předsedu politické strany VV," prozradil ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen partaje. A co víc, podle našich informací by Bártu v čele partaje rádo vidělo také domažlické vedení VV.

Samotný Vít Bárta nechtěl námi zjištěné informace v sobotu odpoledne jakkoli komentovat. Jak jsme už dříve informovali, o souboj předsedy VV se dosud přihlásil současný šéf Radek John anebo bývalý místopředseda Tomáš Jarolím.

Minulost a současnost Víta Bárta

Osmatřicetiletý Vít Bárta do politiky vstoupil z podnikatelského prostředí jako spolumajitel bezpečnostní agentury ABL. Podíl v ní po volbách v roce 2010 prodal svému bratrovi. Přesto mu byla právě bezpečnostní agentura v politické kariéře pomyslnou koulí na noze. Ačkoliv se stal v nové koaliční vládě ministrem dopravy, po necelém roce v dubnu loňského roku na post rezignoval.

Příslovečným hřebíčkem do rakve ministra pak bylo obvinění dnes už bývalého Véčkaře a blízkého Bártova spolupracovníka Jaroslava Škárky, že bral od Bárty úplatky za loajalitu. To navíc přišlo po sérii mediálních ataků s odposlechy politiků, které měla ABL provádět ještě před Bártovým vstupem do nejvyšší politiky.

Blonďatá bestie a odštěpení LIDEM

Škárku v obvinění podpořila další Véčkařka, v té době předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných, Kristýna Kočí, která se vytasila s půlmilionovým úplatkem, který jí měl též za loajalitu Bárta vnutit. Ačkoliv čas potvrdil, že oběma poslancům šlo o rozvrat Véček a soud tomu nasadil korunu, když Škárku odsoudil za podvod, plná rehabilitace Bárty nenastala. Ten samý soud totiž půjčky, které zmíněným poslancům poskytl, označil za úplatek, byť z něj byly vylákány podvodně a s cílem ho diskreditovat. Proti rozsudku se Bárta odvolal.

Přesto rezignoval na post předsedy klubu Věcí veřejných a dokonce pozastavil své členství ve straně. Ta navíc dostala další úder, když ji krátce na to opustila Karolína Peake a ostatní ministři za Věci veřejné - Pavel Dobeš a Kamil Jankovský.

Následně premiér Petr Nečas vypověděl Véčkům koaliční smlouvu a dál se ODS spolu s TOP 09 rozhodla vládnout s přeběhlíky z VV, kteří pod křídly Karolíny Peake zakládají novou politickou stranu LIDEM. Věci veřejné jsou tak z vládní strany stranou opoziční.

Bárta si v online deníku nebere servítky

Ať tak či tak, je Bárta médii dosud označován za faktického lídra strany, byť do parlamentu ji přivedl jako předseda Radek John. O tom, že Bárta nezmizel z veřejného života, svědčí zejména skutečnost, že před několika dny začal jako první politik v zemi vydávat svůj vlastní online deník. Ten je k vidění na jeho oficiálních stránkách, které se během uplynulých dnů zároveň zaplnily obsahem.

Ve svém deníku si Bárta nebere servítky ani proti svým bývalým spolustraníkům. Naposledy to byl ministr dopravy Pavel Dobeš, jehož Bárta označil za pokračovatele éry Aleše Řebíčka. Tomu jsou dodnes vyčítány o miliardy korun předražené projekty.

Bárta také už několik dnů jezdí po České republice, kde se setkává s lidmi. "Mám z toho výborný pocit," řekl, když před třemi týdny oznámil záměr utkat se v Plzeňském kraji o post hejtmana. Zajímavostí je, že víc jak 80 procent místních se vyjádřilo pro jeho kandidaturu kladně, a to na serveru RegionPodLupou.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …