Akademici chystají na protest proti Dobešově reformě Týden neklidu

22.02.2012 19:23

Chystaná vysokoškolská reforma nadzvedla mandle celé akademické obci. Od 26. února do 2. března pořádají všechny české univerzity protestní Týden neklidu, na který je připravena řada přednášek, které mají studentům i veřejnosti vysvětlit, co se akademikům na dobešově reformě nelíbí.

Akademici chystají na protest proti Dobešově reformě Týden neklidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

 „Program se stále upravuje, jeho finální podoba ještě není jasná. Týden  neklidu však bude nabitý k prasknutí přednáškami, divadelními představeními, workshopy a protestními akcemi,“  uvedl pro ČTK Jan Gruber ze sdružení Za svobodné vysoké školy.

Na programu jsou projekce studentských filmů, přednášky, nebo třeba happening Vzplanutí akademických svobod. Z úterý na středu proběhne ve všech univerzitních městech, tedy Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni, Liberci, Olomouci, Opavě, a Ústí nad Labem, Noc univerzit, kdy budou vzdělávací ústavy otevřeny veřejnosti, která si bude moci vyslechnout, proč akademikům připravovaná reforma vadí.

Středeční ráno studenti věnují protestnímu pochodu z náměstí Jana Palacha až k budově Úřadu vlády. V Týdnu neklidu bude přednášet například šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, předseda Rady vysokých škol Jakuba Fischera nebo předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Miroslava Jašurka.

Odpůrci reformy nechtějí pouze kritizovat, ale rádi by předložili i vlastní konstruktivní návrhy. Celou akci by měla zahájit v Divadle Komedie debata o vysokoškolské a kulturní politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…