Dobeš: Maturitě z cizího jazyka zabráním. Byla by to katastrofa

31.08.2011 19:22

Ministr školství Josef Dobeš v rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že se musí zabránit povinné maturitě z cizího jazyka, protože by zlikvidovala 90 procent odborných škol s maturitou a technických škol. Také se vyjádřil k připravovaným změnám v novém školním roce.

Dobeš: Maturitě z cizího jazyka zabráním. Byla by to katastrofa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Zítra začíná nový školní rok, který s sebou mnoho nového přinese. Budou to například srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd. „Dítě v páté třídě si sedne k počítači a dostane zadání například z matematiky - když tam bude dvacet dětí, každé dostane jiné zadání - a bude mít 45 minut. Až to napíše, odklikne a za deset minut přijde výsledek," popisuje Dobeš.

Smlouvy s rodiči jsou šance 

Důležitým tématem jsou také smlouvy s rodiči problémových žáků. Otázkou ale je, zda na ně rodiče těchto dětí přistoupí. „Já si představuji, že když bude první třídní schůzka a rodiče se dozvědí, že je tu takovýto nástroj, je tu šance, že se do toho zapojí. Když se to nepovede, je tu třetí, nejvíce represivní stupeň - sociální pracovnice, oddělení péče o dítě," myslí si Dobeš.

Téma: Státní maturity

To nejzávažnější, co Dobeš přiznal, je katastrofální úroveň výuky cizích jazyků na školách - povinnou maturitu tak proto zatím odmítá. „Kdybychom to nechali i s povinnou zkouškou z jazyka, tak fakticky rušíme zhruba 90 procent učebních oborů s maturitou a technických škol. To by byla katastrofa. Ty školy na to nejsou vůbec připraveny," uvedl ministr.

Psali jsme:
Dobeš si maturity chválí. Začátkem července zveřejní všechny testy
Ministr Dobeš: V příštím roce bude státní maturita jednodušší a přátelštější
Státní maturita příští rok? Kdo ví, jak to dopadne
ODS a ČSSD zablokovaly KSČM a VV okamžitý odklad státních maturit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…