Dobeši, škola ať začíná v devět, radí experti

01.09.2011 8:17

Vyučování na školách by se podle odborníků mělo posunout na devátou hodinu. Vědci tvrdí, že brzké vstávání dětem nesvědčí a nejsou schopné se tak dobře soustředit, zvlášť v zimě. Informují o tom Lidové noviny.

Dobeši, škola ať začíná v devět, radí experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Posun na devátou hodinu by mohl pomoci dětem v jejich lepší koncentraci," řekla LN Zdeňka Bendová z fyziologického ústavu AV. Mnoho lidí totiž vydrží být vzhůru dlouho do noci, ale vstávání pro ně není jednoduché. Naopak u těch, kteří rádi vstávají brzy, by posun problém nepředstavoval.

Přineslo by to problémy 

„Ministerstvo by to mělo doporučit minimálně formou vyhlášky, jinak tu bude stále přetrvávat tradicionalismus," uvedl stínový ministr za ČSSD Marcel Chládek. Souhlasí s ním také bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ale zatím změnu neplánuje. „Platná vyhláška jim v tomto směru dává vůli, je to plně v kompetenci ředitele každé školy, myslí si. Také pro většinu škol je to zatím nemyslitelné. Musely by se také změnit třeba jízdní řády nebo posunout odpolední zájmové kroužky."

Psali jsme:
Josef Dobeš: Ke Klausovi chovám velkou úctu. Je to vlastenec
Platy ve školství jsou zachráněny, vzkazuje Dobeš
Odbory hrozí stávkou. Školy možná neotevřou. Kvůli školníkům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…