Dvacítka škol otestuje Dobešovy smlouvy s rodiči

28.08.2011 16:56

Smlouvy s rodiči zlobivých žáků se na dvaceti vybraných základních školách budou uzavírat již v tomto školním roce. Ústavy tak otestují projekt z dílny ministerstva školství, který by podle plánu šéfa resortu Josefa Dobeše mohl vejít v platnost ve školním roce 2013/2014. Písemná smlouva by školám měla usnadnit spolupráci s rodinou problémového dítěte.

Dvacítka škol otestuje Dobešovy smlouvy s rodiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Dokument by měl jasně stanovovat pravidla a povinnosti dětí, rodičů i školy a navrhovat opatření při nedodržování těchto pravidel. Ministerstvo školám pošle i návrhy, jaké tresty za jednotlivé prohřešky použít. Finální podobu svých smluv si ale učitelé s rodiči budou muset sestavovat sami.

„Vnímáme to jako jednu z možností, jak společně řešit problémy ve vzdělávání a ve výchově žáků. Pokud si společně sepíšeme zásady, které budou všechny tři strany dodržovat , může se podařit rodiče i žáky přimět k větší zodpovědnosti," řekla server iDnes ředitelka anonymní devítileté školy, která se pilotního testování zúčastní.

Rodiče, kteří chtějí situaci zlepšit, opatření přivítají, míní pedagožka

Podle ní učitele běžně trápí pozdní třeba příchody do výuky, nerespektování školního řádu nebo odmítání spolupráce s pedagogicko - psychologickou poradnou. Pedagožka však přiznává, že donutit rodiče, aby své dítě do poradny vzali, smlouva stejně nemůže. Rodiče totiž nemusí dokument podepsat.

Rodičům je podle ředitelky nutné řádně vysvětlit pozitiva smluv. Nutit je k akceptování smlouvy ale škol v pravomoci nemá. „Pokud budou mít rodiče zájem na zlepšení situace, jistě budou spolupracovat. Už dnes ale víme, že někteří rodiče tuto formu spolupráce odmítnou, tak jako i další formy prevence, které jsme dosud nabízeli," přiznává pedagožka. Dodává, že na sepisování pravidel smlouvy by se v některých případech mohlo podílet i dítě. Mohlo by to prý pomoci k snadnějšímu přijetí pravidel ze strany problematického žáka.

Smlouvy by podle ředitelky měly řádně popisovat konkrétní problémy a uvádět opatření závazná pro žáka, školu i rodiče. „Dále by mohly být uvedeny další termíny schůzek, kde by se mohly řešit důsledky přijatých opatření a kde by se hodnotila jejich účinnost," dodává.

Čtěte také:

Dobeš: Smlouva s rodiči bude dobrovolná. S vymahatelností počkáme 

Reformu školství vezmu od základek, tvrdí Dobeš 

Dobeš dementoval Nečase. Chce 180 tisíc pro začínající učitele  

reklama

autor: qot

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…