Dvořáková zdvihla mandle vedení ZČU. Vyhlašuje jí válku

27.09.2011 22:21

Vedení Západočeské univerzity v Plzni se ostře ohradilo proti výrokům předsedkyně akreditační komise ministerstva školství Vladimíry Dvořákové proneseným v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Šéfka akreditační komise kritizovala univerzitu za to, že neodebrala mnohem více diplomů rychlostudentům, kteří je získali nestandardním způsobem na plzeňské právnické fakultě. Mluvčí ZČU Kamila Kvapilová uvedla pro ParlamentníListy.cz, že univerzita udělala maximum, co bylo v jejích silách.

Dvořáková zdvihla mandle vedení ZČU. Vyhlašuje jí válku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

"ZČU si na jaře nechala zpracovat nezávislý odborný posudek ve věci správních řízení o zrušení diplomů od známého českého právníka Tomáše Sokola. Z jeho posudku jasně nevyplývá, zda má univerzita diplomy rušit, či nikoli, upozorňuje však na to, že o věci mohou rozhodnout pouze nezávislé soudy a univerzita nemůže v mnoha případech pochybení jasně prokázat, neboť by se vystavovala riziku soudů a s nimi spojených finančních sankcí," řekla mluvčí Kvapilová.

Více o Plzeňském kraji najdete ZDE

Diplomy podle jejích slov univerzita zrušila pouze v případech, které byly evidentní. "U ostatních osob není důkazní situace taková, aby bylo možné zcela jednoznačně a bez právního rizika diplom zrušit. Primárním cílem univerzity nebylo postihovat své studenty, zejména tam, kde student studoval v dobré víře a pochybnosti vyvstaly zejména kvůli rozhodnutím a postupům bývalého vedení," pokračuje Kvapilová.

Sokolova analýza odkryje karty

"Pokud jde o trestní odpovědnost bývalého vedení, doktor Sokol nyní zpracovává pro ZČU na toto téma zprávu, která bude hotová do 31. října. Fakulta právnická již dříve podala podnět na státní zastupitelství v Plzni k prošetření zákonnosti jednání bývalého vedení fakulty, který byl ale odložen se zdůvodněním, že se jednalo pouze o porušení vnitřních předpisů fakulty, nikoli porušení zákona," řekla Kvapilová. Dodala, že ZČU připravuje vyjádření ke zprávě BIS, ve které se píše o propojení plzeňské právnické fakulty s některými představiteli policie, advokacie a státní správy. Termín vypracování tohoto vyjádření Kvapilová neuvedla.

Titul za tři měsíce

"Důvodem pro zrušení diplomů byl ve všech případech fakt, že se univerzitě podařilo prokázat, že dotyční z různých důvodů nedokončili vysokoškolské studium. Jednou z nejčastějších příčin byla extrémně krátká doba studia, která v některých případech dosahovala pouhých dvou až tří měsíců a nedávala reálnou možnost studium absolvovat," řekl právní expert univerzity František Korbel, který se zabýval rušením diplomů. Korbel uvedl, že se prokázalo množství nesplněných studijních povinností, chyběly závěrečné práce, a ve dvou případech se jednalo o plagiátorství. Všechny tyto případy doprovázely manipulace v průběhu celého studia a obvykle též nestandardní postupy při přijetí. Nejrychlejší student pak dokázal zvládnout studia na právech za 2,5 měsíce.

Původně začala univerzita prověřovat 65 studentů, se kterými univerzita zahájila správní řízení ve věci prokazování řádného studia. V některých případech bylo zjištěno, že vina leží na fakultě, vzhledem k jejímu nepořádku v dokumentaci. "Zjistili jsme, že ti lidé studovali řádně, doplnili na požádání chybějící dokumentaci. U 12 osob jsme zjistili tak závažné důvody, které nám umožnily zrušit jejich diplomy," dodal Korbel.

Šéfka akreditační komise Dvořáková v rozhlasovém pořadu Radiožurnálu vyjádřila rozhořčení nad tím, jak skončila velká kauza s rychlostudenty na plzeňských právech, když univerzita nakonec odebrala jen 12 neoprávněně získaných diplomů. Vyšetřovací komise přitom odhalila až stovku pochybení. Podle Dvořákové měla škola riskovat celou řadu soudních řízení a odebrat další sporné tituly.

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uvedla předsedkyně akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková, že policie ani Západočeská univerzita v Plzni neměla zájem vyšetřit, zda na právnické fakultě této školy někdo získal titul neoprávněně. „Ani policie neměla zájem rozkrýt, co se tady dělo a nedělo. Ze strany univerzity jsem nevnímala žádný velký zájem na tom, aby se některé věci dotáhly," řekla v rozhovoru pro Radiožurnál Dvořáková. Podle jejích slov vyplynula na povrch při prověřování okolností studia na právech až stovka pochybení, ZČU prý měla riskovat soudy a odebrat další sporné tituly.

Korupční imunita

Předsedkyně akreditační komise si také postěžovala, že za celou dobu vyšetřování se jí nikdo z policie nezeptal, co zjistila její instituce. „Tady fungovala taková imunita. Ani policie neměla zájem rozkrýt, co za tím bylo. V odborném jazyce se tomu říká „korupční imunita", která vytvoří sítě, přes které se už nelze pokračovat ve vyšetřování," vysvětlila Dvořáková v Radiožurnálu. Dodala, že netuší, zda síť stále funguje

Profesorka ale upozornila, že univerzitní vyšetřovací komise odvedla obrovský kus práce, protože vytvořila materiál s konkrétními jmény, kde je popsáno, jak byl porušen zákon nebo vnitřní předpisy univerzity. Spisy nelze zveřejnit, ale má je k dispozici policie.

Více o právech v Plzni ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…