Klaus: Kvůli protestům studentů mi celý den chodí esemesky

01.03.2012 8:12

Ve středu již po jedenaosmdesáté zazněl na Hradě jazz. Koncert kvintetu Piotra Barona si mohli tentokráte návštěvníci vychutnat v Jízdárně Pražského hradu. Úplně poprvé. V poslední době totiž bývají koncerty převážně ve Španělském sále.

Klaus: Kvůli protestům studentů mi celý den chodí esemesky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Koncert tradičně zahájil prezident republiky Václav Klaus. Ten občas během úvodního slova prohodí i nějakou vtipnou glosu týkající se současného politického dění. Tentokráte tak však v úvodu neučinil.

Nakonec došlo i na studenty

„Dámy a pánové, vážení vzácní hosté, dobrý večer. Já jsem také chtěl mluvit o tom, že jsme prvně vyzkoušeli na Pražském hradě další sál, takže doufám, že ten jazz zde také bude znít. Já to nebudu dlouho protahovat, nicméně musím říci, jak je to možné, že tato kapela tady dneska je. My jsme byli začátkem prosince na takovém krátkém zájezdu v polské Vratislavi, Wroclavi a večer pan primátor města pro nás udělal dole na radnici v takovém klubu překvapivý a pro nás nečekaný jazzový večer. My jsme tam tuhletu bezvadnou kapelu poslouchali. Slovo dalo slovo a přijeli nám sem na Pražský hrad. Tam hráli strašně moc pěkně a já myslím, že budou hrát pěkně i tady,“ řekl Klaus.

Nicméně k současnému dění se Klaus kratičce vyjádřil při zahajovacím přípitku po skončení koncertu. „Všichni už asi pospícháte domů, abyste věděli, co se nadějeme od našich studentů. Celý den mi kvůli tomu chodí esemesky a nevypadá to moc dobře,“ poznamenal prezident, který již dříve kritizoval studentské protesty. Podle něho jsou nátlakové akce na univerzitní půdě nepřijatelné a nemělo by se jim ustupovat. Podle něho studentům nejde o diskusi, ale pouze o nátlakovou politiku.

Duchovní hudba

Kapela hrála ve složení Piotr Baron (saxofon), Adam Milwiw-Baron (trubka), Dominik Wania (klavír), Maciej Adamczak (kontrabas) a Przemyslaw Jarosz (kontrabas).

Piotr Baron patří k nejvýznamnějším postavám polské jazzové scény. Je římským katolíkem a tím je ovlivněna i jeho tvorba. Na koncertu například zazněly skladby Modlitba, Amen a předvelikonoční Kristus z mrtvých vstane. Kapela hrála před zaplněným sálem téměř dvě hodiny. 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…