Komunistka Semelová hovoří o nehoráznosti vlády ve vztahu k učitelům

02.05.2012 20:54

Boj o peníze, aniž by měli šanci ti, o které se jedná, nějak významně do něj zasáhnout. I tak se může jevit situace v rezortu školství. Kvůli škrtům ve výši 2,5 miliardy korun se totiž stále hlasitěji hovoří o tom, že už nyní podhodnocení učitelé a pedagogičtí pracovníci, budou mít ještě nižší platy.

Komunistka Semelová hovoří o nehoráznosti vlády ve vztahu k učitelům
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

A tak se zvedá vlna nevole, kterou může zastavit snad jen nově jmenovaný ministr školství Petr Fiala. Vzhledem k tomu, že mu však nějaký čas potrvá, než se v rezortu zorientuje, zatím jasno není a obavy tím neustávají. V průměru totiž takovéto omezení financí do školství  může učitelům přinést v reálu méně na výplatní pásce o 560 korun, u nepedagogických pracovníků o 310 korun. Vzhledem k narůstajícím existenčním nákladům na živobytí, to tak je velmi alarmující zpráva.

„Avizované snížení objemu finančních prostředků určených na platy učitelů a školských pracovníků ve školách všech stupňů se může mimo jiné odrazit i v přeřazování učitelů a učitelek z 9. do 8. platového stupně. A to v rozporu s jejich kvalifikací i skutečně vykonávanou prací. Tak dojde k výraznému snížení ročního příjmu učitelů v řádech tisíců korun,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz bývalý místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

Jarolím: Berte tam, kde se dá a mělo by - v daních, které se nevybraly...

A v dané souvislosti připomenul to, co nedávno zjistil. „Generální finanční ředitelství eviduje za období let 2007 – 2011 kumulovaný objem nevybraných daní ve výši převyšující 118miliard korun a zároveň ministři financí ČR v období 2006 – 2011 odpustili daně, odvody, poplatky a případné související penále a pokuty v objemu více než 40,5 miliard korun. Ve srovnání s těmito údaji je hrozící finanční postižení pedagogických zaměstnanců neúměrné a podle mého názoru za hranicí dobrého vkusu,“ dodal Jarolím. Nutno dodat, že proti jeho tvrzení se z odpovědných míst ozvala silná vlna nesouhlasu, konstatující, že se poslanec prý mýlí.

Opoziční poslankyně z KSČM, která je zároveň vedoucí odborné sekce školství ÚV KSČM, Marta Semelová, se k dané záležitosti vyjádřila obsáhleji.

Peněženky hubenější o několik set korun a učitelé na dlažbě? To je vize vlády?

„Vzdělání je opět popelkou. Oslavné tirády kolem zvyšování platů učitelů ztratily lesk a nastupuje tvrdá realita. Nejenom, že byl zrušen takzvaný věkový automat, čímž došlo k tomu, že kantoři nemohou počítat se zvyšováním platu v souvislosti s odpracovanými léty za katedrou, ale ještě se jim plat sníží. A to dost citelně. Učitelé, kteří nesou zodpovědnost za vzdělání, a tím za budoucnost této země, kteří nezřídka nahrazují rodinu, co se týče výchovy, tak přijdou o 500 někdy až 1 000 korun měsíčně. A to nemluvím o přímo zoufalé situaci nepedagogických zaměstnanců, kteří mají už dnes tak mizerné platy, že se propadají vyloženě na dno. Nedovedu si představit jejich další snížení. Kromě toho jsou tito zaměstnanci škol, tedy kuchařky, uklízečky, hospodářky a školníci ministerstvu školství tak na obtíž, že si dlouhodobě pohrává s myšlenkou přehodit zodpovědnost za jejich financování na obce. Kam by to spělo, si asi každý dovede představit. Snížení platů ve školství, nepromyšlený návrh na změnu financování regionálního školství či návrh na propuštění 17 tisíc učitelů do dvou let, to jsou jen některé střípky z vládních nápadů, které jsou hrozbou pro naši zem,“ uvedla Semelová pro ParlamentníListy.cz.  

A dodala, že členové současné vlády, kteří působí českému státu značné škody a miliardové ztráty, berou nezasloužené vysoké platy. „Zatímco zaměstnanci škol, jež odvádějí poctivý kus práce na poli vzdělanosti našich dětí a mládeže, počítají každou korunu a ještě mají být víc a víc okrádáni. Je to nehoráznost,“ uzavřela komunistka Marta Semelová.

Hrozba snížení platů učitelům přitom byla údajně důvodem toho, proč nakonec ze své funkce ministra školství odešel Josef Dobeš (VV). Odmítl totiž při jednání vlády podpořit, aby školství letos o několikamiliardovou částku přišlo. Bylo mu jasné, že by musel snížit platy učitelů. "Nemohl jsem akceptovat drakonické zavázání rozpočtu školství," řekl tehdy Dobeš.

Úřad se brání, peníze prý učitelům nevezme

Vyjádření jeho nástupce, od středy nově prezidentem jmenovaného ministra školství Fialy, se ParlamentnímListům.cz získat nepodařilo. Nicméně úřad se prostřednictvím tiskové zprávy proti tomu, že by chystal snižování platů učitelům, přece jen ohradil. Nechce prý ani přes škrtání výdajů o 2,5 miliardy učitelům na platy ani osobní příplatky sáhnout. "Dá se jen předpokládat, že by vázání mohlo být na vrub omezení mimořádných odměn ve čtvrtém čtvrtletí 2012," uvedl úřad. To, že vše ale může být nakonec jinak, se s příchodem nového ministra čekat dá. To, do jaké míry bude ochotný za práva učitelů základních škol bojovat, když se on sám dosud pohyboval hlavně na akademické půdě, ukážou nejbližší týdny. Ostatně i to, zda školství nakonec budou vyplaceny evropské dotace, které musely být pozastaveny.

Pokud zůstaneme u čísel z otevřených zdrojů, pak z nich vyplývá, že letos je pro regionální školství (platy a odměny) vyčleněno 1,65 miliardy korun. Vloni se na mimořádné odměny včetně odvodů vyplatilo 4,4 miliardy korun, z toho v závěru roku 3,1 miliardy. Škrt 2,5 miliardy korun, o kterém rozhodla vláda letos v březnu, je tedy zcela zásadním zásahem.

Už v minulosti to zkritizoval mimo jiné i 1. Místopředseda Ekonomické rady Asociace krajů ČR Jan Mládek (ČSSD). "Plošné škrtání platů je nejhorší možná varianta," řekl. Podle něj by se mělo spíše vsadit na dlouhodobější řešení,  což představuje restrukturalizace školství.

„Demografický vývoj je známý a je známé, kolik bude možné očekávat v tom kterém typu škol dětí," podotkl Mládek s tím, že nižší ohodnocení pedagogů může omezit domácí poptávku. Ta přitom podle Mládka, který je zároveň stínovým ministrem financí, generuje až 70 procent HDP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…