Odborníci žádají ministry: Odložte zavedení školného, jinak vyjdeme do ulic

17.12.2011 6:24

Rada vysokých škol (RVŠ) spolu s Českou konfederací rektorů se ostře postavila proti zákonu o finanční pomoci studentům a vysokoškolskému zákonu, které uvedlo ministerstvo školství Josefa Dobeše (VV). Pokud je ministerstvo nezreviduje, hrozí obě instituce protesty. Místopředseda RVŠ Jiří Zlatuška v pátek prohlásil, že je v sázce budoucnost celého českého vysokého školství.

Odborníci žádají ministry: Odložte zavedení školného, jinak vyjdeme do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborářský protest na Palackého náměstí v Praze

"Pokud nebude respektována váha racionálních argumentů, nedá se vyloučit nic, rozhodně," řekl Zlatuška podle serveru Eurozpravy.cz. Zároveň vyzval studenty i akademickou obec k mobilizaci. K protestním shromážděním vyzval i předseda Studentské komory RVŠ Miroslav Jašurek.


Podle Zlatušky by se ministerstvo mělo uchýlit ke kompromisnímu řešení a místo vysokoškolského zákona uvést mírnější komplexní novelu. "Toto není reforma, to je revoluce,“ nechal se na stejné téma slyšel Jašurek.
Roční odklad

Ministerstvo školství chce zákony předložit ke schválení do konce roku. Podle kritiků přitom obsahují řadu sporných míst. "Nejsou kvantifikovány dopady na státní rozpočet. Dopady jsou vypočítané jenom pro úvahu, nepočítalo se s modifikacemi, mnohé se neprovedly vůbec," upozornil Marek Hodulík, předseda legislativní komise Rady vysokých škol. Dodal, že rada sestavila návrh, podle kterého by vláda měla poslat oba zákony ministru Dobešovi k přepracování. Měl by na to dostat rok.


Rada kritizuje i to, že zákon vychází z nerealistických formulací, které jsou obsažené už ve vládním programovém prohlášení. Odborníci navíc připomínají, že politici studentům původně přislíbili pozdržení zavedení školného až do doby, kdy bude fungovat finanční systém pomoci studentům. Od tohoto příslibu však později ustoupili.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…