Pobouřený Klaus: Co si to dovolují akademici? Je to falešná hra na svobodu

24.01.2012 14:56

Prezidenta Václava Klause velmi pobouřily ostré reakce na reformu vysokého školství Josefa Dobeše. Argumenty, že změny jsou zásahem do akademických svobod, prezident rezolutně odmítá.

Pobouřený Klaus: Co si to dovolují akademici? Je to falešná hra na svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Naši akademici se musí rozhodnout. Nemohou bojovat na několika tématech současně a přitom jsou ta témata naprosto protikladná. Nemohou bojovat proti školnému a současně chtít maximální akademickou svobodu a plné rozhodování o vysokých školách. Pokud školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak by samozřejmě museli chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků," uvedl prezident pro ČRo.

Školné odmítají. Proč tedy chtějí svobody jako soukromé školy?

Klaus připomíná, že akademici žijí v přesvědčení, že mohou o všem rozhodovat. Přitom jsou ale závislí na daňových poplatnících, nikoli na školném, To odmítají. "To co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu,“ dodal Klaus.

Prezident také řekl, že každý ví, že české vysoké školství není v dobrémm stavu. "Že školy usilují primárně o extenzi počtu studentů a extenzi vědeckých a pedagogických titulů u svých učitelů si štěbetají vrabci na střeše, reforma je nezbytná. Jsem velmi pobouřen tím, co si akademický svět v této chvíli dovoluje a jsem velmi rád, že se k tomu zcela jasně vyjádřil i premiér Nečas,“ zlobí se prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…