Přijímací zkoušky na střední školy: Jen někde jsou povinné

26.04.2011 11:03

Na středních školách dnes začínají přijímací zkoušky. Povinné a navíc i jednotné zkoušky ale hejtmané nakázali konat jen ve čtyřech krajích České republiky.

Přijímací zkoušky na střední školy: Jen někde jsou povinné

Ve čtyřech krajích České republiky hejtmanství rozhodla o povinných jednotných přijímačkách na střední školy. Jedním z regionů s povinnými přijímacími zkouškami je Pardubický kraj. Hejtmanství o tom dalo vědět už vloni o prázdninách a žáci měli dost času se připravit.

Mnohé střední školy ale přijímací zkoušky zrušily, protože zájemců je tak málo, že ke studiu přijmou všechny, a je proto zbytečné žáky ještě stresovat nějakými testy.

„Máme školu spádovou téměř pro celou republiku, a tak se obáváme velmi reálné možnosti odlivu studentů z naší školy," vysvětlila Českému rozhlasu ředitelka chemické průmyslovky Miroslava Katzerová. Prý proto u některých oborů přijímací zkoušky škola dělat nebude.

Ředitel radí: Rozsáhlé a málo bodované úkoly vynechte

Ředitel pardubického Gymnázia Mozartova Otto Horák také není přílišným zastáncem povinných zkoušek. Navíc tvrdí, že děti budou mít na vyřešení testových otázek málo času. Prostřednictvím rozhlasu dětem proto radí: „Aby se nebály rozsáhlé úlohy, které jsou málo bodované, přeskočit, protože na nich mohou ztratit spousty času."

Jak ale dále informuje Český rozhlas, jednotné přijímačky někde vyvolaly velké negativní reakce. V okolních krajích totiž žáci testy dělat nemusí, a tak se ředitelé některých škol obávají, že nebudou mít už vůbec žádné studenty.

Budoucí studenti mohou v testech získat maximálně 180 bodů, přičemž 115 bodů jim zajistí studium na gymnáziích nebo obchodních akademiích.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…