S Dobešem do koše. Studenti z Brna jsou naštvaní

28.02.2012 21:12

Ministrovi školství Josefovi Dobešovi (VV)se povedlo něco, co tu naposledy bylo v listopadu roku 1989. Jeho politické postoje vyprovokovaly tisíce studentů k akci, kterou nazvaly Týden neklidu. V Brně studentské demonstrace vyvrcholily v úterý, kdy do ulic vyšlo více než 6 tisíc studentů. Ti požadují politickou hlavu ministra Dobeše.

S Dobešem do koše. Studenti z Brna jsou naštvaní
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Průvod studentů odstartoval v úterý v 16 hodin z Malinovského náměstí a pokračoval do centra města. Venku silně pršelo, ale studenti v pláštěnkách, s kapucemi nebo s deštníky hrdě nesli transparenty hlásající hesla jako: Když je ti dvacet, chce se ti hnusem zvracet nebo Protanči studium v rytmu splátkového kalendáře.

Demonstrace byla poklidná, ani ze samotných studentů nevyzařovala zlost, jak potvrdil ParlamentnímListům.cz Václav Drozd, zástupce iniciativy Brno za svobodné vysoké školy: “Na náměstí mezi účastníky demonstrace nepanuje nenávist vůči ministrovi, ale spíše je cítit sounáležitost a semknutá atmosféra mezi studenty. Všichni jdou za jedním společným cílem. A to je přinutit ministra Dobeše, aby stáhnul plánované reformy. Už teď je patrné, že akce má úspěch. Dobeš například zrušil návrh školného, ale to nestačí. Nepřestaneme, dokud nedosáhneme svého. Pokud to bude nutné, budeme v demonstracích pokračovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Drozd.

Studenti vyhrožují další stávkou

Studenti mu dávají za pravdu: “Když to bude nutné, vyjdeme do ulic znovu,“ křičí na znamení souhlasu skupinka opodál stojících studentů. Drozd pro ParlamentníListy.cz dodává: “Chceme, aby ministr školství s námi diskutoval.“

Mluvčí ministerstva školství Radek Melichar oponuje. “Není pravda, že nevedeme diskuzi. Naopak. S představiteli vysokých škol, nikoliv studenty, je na téma reforem ve školství diskutováno již více než půl roku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Melichar. A dodal: “Pokud se studenti rozhodnou vyjádřit svůj názor tímto způsobem, je to jejich věc a jejich právo, které pramení z ústavy.“

Studentka: Dobeš nám chce zavřít pusu

A že to studenti myslí vážně a hodlají svého práva využít na maximum, dokázali právě při úterní demonstraci. Ústupek Dobeše, který odstoupil od myšlenky, zavedení školného, je neumlčel.

“Jestli si pan Dobeš myslí, že nám tím zavře pusu, tak je na omylu. Nějaký nesmyslný kompromis nám rozhodně nestačí. Dobeš sice stáhl návrh na zavedení školného, což je důležité, ale představa, že budou platit studenti, kteří přetahují studium, je také nemyslitelné. Mě osobně to může být jedno, nepatřím mezi takové studenty, nicméně z principu s tím nesouhlasím. Návrhy pana Dobeše povedou jenom k tomu, že se setře rozdíl mezi soukromou a státní vysokou školou. Úroveň vzdělání klesne a zvýhodněni budou bohatší studenti,“ rozčiluje se mladičká Anna, která studuje Fakultu sociálních studií.

Protesty nekončí. Někteří studenti z Brna se chystají ve středu jet podpořit své studentské kolegy z Prahy. Ani Brno po úterní akci neutichne. Studenti Výtvarného umění VUT plánují na středu celonoční diskuzi a promítání filmů v prostorách školy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…