Školkami hýbou zmatky, kdy mají děti s odkladem platit?

16.01.2012 21:23

Nově schválené reformní zákony nejsou vždy tak jednoznačné, jak by se jejich autorům mohlo původně zdát. Své o tom vědí už nyní ředitelé mateřských škol, kteří by od nového roku podle nového zákona měli vybírat poplatky od dětí s odloženou školní docházkou. Zda ale mají poplatky vybírat už nyní nebylo jasné. Světlo do výkladu zákona vneslo až vysvětlení na stránkách ministerstva školství.

Školkami hýbou zmatky, kdy mají děti s odkladem platit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Zpočátku jsme si s tím já ani kolegyně ředitelky nevěděly rady, protože to nebylo zcela jasné. Bylo by lepší, abychom měli podobné věci vyřešené dřív, než zákon vyjde,“ zoufá si ředitelka školy v Praze-Řepích Alena Lucová.

„Je to dáno výkladem, který teď visí na stránkách ministerstva. Je důležité si ho podrobně přečíst. Pokud chtějí peníze po dětech s odkladem již nyní, jdou proti dikci zákona,“ vzkázal v ČT náměstek ministra školství Ladislav Němec.

„Je to kompromisní řešení, protože odklady narůstají. V minulosti byly hodně zneužívány právě proto, že byly bezplatné,“ dodává náměstek.
Poplatek za poslední rok školky u dětí s odkladem by měl činit ve státních zařízení nejvýše dvanáct set korun. Platit budou jak ti, kteří se pro odklad rozhodli dobrovolně, tak i děti, kterým odklad doporučili odborníci.

„Domníváme se, že rodiče by neměli platit za něco, co nemůžou ovlivnit. A to je zralost nebo nezralost jejich malých dětí,“ staví se proti nové právní normě Kateřina Kubešová ze společnosti EDUin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…