„Musíme klubům pomoci!“ vzkazuje slovácký Senátor Ivo Valenta, který přichází s řešením

04.09.2019 13:05

Stovky sportovních klubů nedosáhnou na peníze pro mládež

„Musíme klubům pomoci!“ vzkazuje slovácký Senátor Ivo Valenta, který přichází s řešením
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Velké množství sportovních klubů nejen na Slovácku se v těchto dnech dozvídá smutnou zprávu. Často kvůli zcela banálním formalitám nezískají v letošním roce státní příspěvek z programu „Můj klub“. Pro mnoho sportovních organizací to bude znamenat velké ekonomické problémy. S finančním příspěvkem státu, určeným na podporu sportující mládeže, totiž často už počítaly.

„Prostřednictvím Nadace SYNOT podporuji téměř 20 let amatérský mládežnický sport v našem kraji. Za tuto dobu jsme pomohli tisícům sportovních klubů dohromady desítkami milionů korun. Proto mne velmi mrzí, že kvůli administrativnímu pochybení v dotačním programu "Můj klub", pramenícímu z neúměrné byrokratické zátěže, přijdou sportovní oddíly v našem regionu o několik milionů korun, které budou v klubových rozpočtech logicky chybět," posteskl si slovácký senátor Ivo Valenta.

„Opakovaně jsem jednal s ministrem školství a předával jsem mu reálné zkušenosti mnoha sportovních klubů, které naráží na velké byrokratické překážky. Apeloval jsem na to, že hlavním smyslem programu „Můj klub“ má být podpora sportující mládeže, nikoliv boj s papíry a razítky,“ připomněl senátor Valenta, který byl překvapen, s jak velkou byrokratickou zátěží se sportovní kluby musí při vyřizování této státní podpory potýkat.

Proto přivítal aktivitu mladého experta Lukáše Žmolíka, který se rozhodl po delší době, kdy mimo region sbíral cenné zkušenosti právě s administrací dotačních projektů v oblasti sportu, vrátit zpět na rodné Slovácko. Nyní chce pomáhat především moravským sportovním klubům k tomu, aby byly ve vyřizování žádostí ještě úspěšnější.

„Za dobu svého působení na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jsem se detailně seznámil se všemi úskalími, se kterými se sportovní kluby musí při vyřizování dotací vypořádat. Zároveň jsem získal podrobný přehled o problémech, se kterými se potýkají. Přitom práci v klubech odvádějí zpravidla stále nadšení dobrovolníci ve svém volném čase, bez nároku na sebemenší odměnu. Pro tyto "srdcaře" je složité dotační řízení další neúměrnou zátěží, se kterou se musí potýkat. Proto jsem se rozhodl, že jim nabídnu své dosavadní profesní zkušenosti a budu jim s vyřizováním žádosti profesionálně pomáhat,“ řekl Lukáš Žmolík.

Slovácký senátor Ivo Valenta vytvořil předpoklady pro start tohoto sportovního poradenství, které mohou prostřednictvím Lukáše Žmolíka využít jak velké, tak i ty sebemenší sportovní kluby. Zázemí pro poskytování konzultací bude mít Lukáš Žmolík mimo jiné přímo v regionální kanceláři senátora Ivo Valenty v uherskohradišťské Pasáži Slunce.

A jak se zdá, Lukáše Žmolíka čeká nemalý nápor žadatelů již v průběhu letošního podzimu. „Čeká nás ostrý start, neboť již na říjen je vypsán další ročník dotačního programu „Můj klub 2020“, který považuji za vlajkovou loď našeho servisu. Zpracování projektu na klíč dá spolkům jistotu, že jejich žádost projde formální kontrolou, přičemž bude schválena včas a s částkou, kterou si mohou býti jisti v klubových rozpočtech již v říjnu. V kraji navíc působí až stovka klubů, která splňuje všechny požadavky pro obdržení dotace, avšak o těchto možnostech buď neví, nebo má strach ze složitosti dotačního řízení. Výrazné meziroční navýšení příjemců považuji za jednu z naprostých priorit,“ uzavřel Žmolík.

Pro více informací mohou sportovní kluby kontaktovat přímo Lukáše Žmolíka, a to buď na telefonu 605 126 708, nebo prostřednictvím e-mailu zmoliksport@gmail.com.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…