Národní muzeum otevírá novou výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“

18.11.2016 18:52

Národní muzeum zve návštěvníky na slavnostní zahájení nové výstavy „Milý Ježíšku, přeji si…“, které proběhne ve čtvrtek 24. listopadu 2016 od 17.00 hodin v Národopisném muzeu Národního muzea. Vánoční výstava prezentuje zejména hračky, které nacházely děti pod stromečkem v 19. a 20. století. Veřejná vernisáž bude zahájena tanečně-hudebním vystoupením Dětského folklorního souboru Kytice, připravena je i komentovaná prohlídka výstavy s její autorkou Monikou Tauberovou. Výstava potrvá do 31. ledna 2017.

 Národní muzeum otevírá novou výstavu „Milý Ježíšku, přeji si…“
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava pojednává především o snech a přáních dětí, které si přejí splnit o Vánocích. Stejně jako dnes, i v dobách minulých si děti přály dostat pod vánoční stromeček hlavně hračky. Právě hračkám je výstava „Milý Ježíšku, přeji si…“ z velké části věnována. Výstava představuje dřevěné malované hračky, ale i panenky v lidových krojích či v městském oblečení, pokojíčky pro panenky, dřevěná zvířátka a další hračky městské provenience. Vánoční výstavu doplňuje skříňkový betlém s drobnými figurkami, adventní kalendáře pro děti z 20. a 21. století a vánoční ozdoby různých tvarů. Návštěvníci se také dozvědí, jak se na vesnici i ve městě děti oblékaly ke svátečnímu štědrovečernímu stolu. K vidění jsou dětské lidové kroje z Čech a Moravy z 19. a 20. století či městský slavnostní oděv z 20. let z 20. století.

Tradice vánočních dárků

Ačkoliv jsou dárky považovány za symbol Vánoc, vzájemné obdarování nepatří mezi staré zvyky. Pravidlem se dárky staly až v 19. století, kdy je děti dostávaly už v adventním čase od Mikuláše a dalších tajemných bytostí, nadělovalo se však i do punčochy nebo do boty za oknem. Nejčastějším dárkem byla tzv. mikulášská zahrádka – drobné ovoce nabodnuté na dřívka zapíchané do velkého jablka. Hračky byly dlouhou dobu vyráběny pouze podomácku, později se rozvinula řemeslná výroba hraček. V 19. století u nás začala vznikat významná centra výroby klasických dřevěných hraček, jako byl Skašov, Krouna nebo dílny na Hlinecku, Domažlicku, Klatovsku, Příbramsku, Hořicku aj. Velmi oblíbené byly lidové dřevěné hračky představující různé lidské postavy, ptáčky, zvířata, kolébky, panenky, houpací koně, vozíky či miniatury předmětů každodenního života. Přelom 19. a 20. století se stal „zlatou érou“ hračkářského průmyslu. Tehdy vzniklo hnutí na podporu rukodělně vyráběných hraček, objevila se i snaha o umělecké ztvárnění hračky – vzniklo sdružení výtvarných umělců Artěl v Praze.

Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno ve dnech úterý – neděle od 10.00 do 18.00 hodin;
vstupné do objektu je 70 Kč / plné, 40 Kč / snížené, 110 Kč / rodinné.

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…