Poslední prázdninový víkend půjdou hrady a zámky spát až k ránu

25.08.2018 15:10

Pokud se rozhodnete strávit noc ze soboty na neděli na některé z více než stovky památek zapojených do Hradozámecké noci, můžete kromě neopakovatelné noční atmosféry zažít také rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další pestrý program. Prostě uvidíte některý z hradů, zámků, klášterů, kostelů, ale i vil nebo paláců doslova v jiném světle.

 Poslední prázdninový víkend půjdou hrady a zámky spát až k ránu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hlavním sídlem letošní Hradozámecké noci bude v sobotu 25. srpna západočeský zámek Kynžvart, letní sídlo předního evropského diplomata – knížete Metternicha. Poprvé uvidíte jeho evropsky unikátní nástolní ozdoby, dar francouzského krále a měst Bruselu a Paříže. Setkáte se také s představiteli české šlechty a diplomacie. A co ještě? To se můžete dozvědět přímo od pana kastelána, který sobotní večer přiblížil v Dobrém ránu České televize.

Malířem ve vyhlášené buquoyské sklárně se na jeden večer můžete stát na hradě Rožmberk, který připomene sklářskou produkci rodu Buquoyů v 19. století. Vyzkoušíte si malbu na sklo, těšit se můžete i na tematické přednášky s ukázkami zdobení skla profesionály. Hostem večera bude Jan Vyčítal, velvyslanec České republiky v Iráku.

Fandíte-li spíše koštování zlatavého moku, na Bítově si můžete prohlédnout hradní pivovar a okusit místní pivo Tesák, zhlédnout pohádku Tajemství staré bambitky, která se na hradě natáčela, a za svitu loučí prozkoumat hladomornu a mučírnu.

Hradozámecká noc na Kunětické hoře bude zahájena lampionovým průvodem z podhradí k paláci, děti pomohou rozsvítit hrad a pak už budou následovat večerní prohlídky zpestřené o doprovodný program.

Další zajímavý program se chystá na zámku Čechy pod Kosířem, kde si budete moci užít open-air ples ve stylu první republiky, na který vás před začátkem akce naladí koncert písní Jana Masaryka a dalších skladatelů 30. let v prostorách Velkého sálu zámku.

Nenechte si ujít hru světel a stínů na zámku Kačina. Bude zde pro vás připravena světelná show, koncert operetních melodií, příběh císařovny Sisi v hudebně dramatickém podání a mnoho dalšího.

Zámek Náměšť nad Oslavou pro vás nachystal hrané kostýmované prohlídky, které připomenou objekt za první republiky. Prohlédnout si budete moci také probíhající výstavu, která je první republice věnována.

Vyhlášenou tradici schwarzenberských lovů připomene zámek Hluboká. Večerní tematické prohlídky soukromými apartmány zpestří lovečtí trubači a ochutnávka zvěřinových specialit.

Do milé společnosti pamětníků vás během Hradozámecké noci pozve zubrnický skanzen. V domě z Loubí se společně s nimi při poslechu akordeonu, předčítání archivních materiálů, vůni právě upečených buchet a horké melty seznámíte s minulostí místa.

Historie Hradozámecké noci se začala psát v roce 2010. Tehdy se Národní památkový ústav ujal organizace jejího prvního ročníku, jehož cílem bylo představit památky netradiční formou a v době, kdy jsou jejich brány obvykle uzamčeny. Snahou bylo také ukázat historické objekty jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Tehdy pro návštěvníky připravilo program celkem 38 památek. Od té doby se počet objektů každoročně zvyšuje.

Program Hradozámecké noci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…