Předsedkyně Akademie věd se zúčastnila oslav sametové revoluce

17.11.2018 15:27

Před devětadvaceti lety skončila komunistická diktatura. Mezinárodní den studenstva a boje studentů za svobodu si připomněla i Akademie věd ČR. Její předsedkyně Eva Zažímalová nejprve na zámku v Lužanech předala ocenění Josefa Hlávky a 17. listopadu se zúčastnila pietní akce u Hlávkových kolejí.

 Předsedkyně Akademie věd se zúčastnila oslav sametové revoluce
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Výročí roku 1939 a 1989 připomínají důležitou roli studentů a vzdělání ve společnosti. Jsou pro nás také trvalým mementem, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmé a je potřeba za ně bojovat,“ řekla předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová, která u Hlávkových kolejí na Albertově položila věnec k pamětní desce Jana Opletala. Tohoto studenta lékařství nacisté postřelili 28. října 1939 během demonstrace a jeho pohřeb se o dva týdny později stal velkou protinacistickou manifestací a záminkou k perzekucím studentů.

Medaile Josefa Hlávky pro slavného botanika Jana Květa

Akci každoročně pořádá ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, která je nejdéle fungující nadací na českém území. Slavnostní program, jehož součástí byl i koncert, moderoval předseda nadace Václav Pavlíček a zúčastnila se ho řada osobností, mimo jiné také bývalý předseda Senátu Milan Štěch, bývalý předseda AV ČR Jiří Drahoš, předsedaČeského svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebo pamětník událostí z listopadu 1939 Vojmír Srdečný.

Nadace také tradičně v těchto dnech uděluje ocenění Josefa Hlávky, určené jak vynikajícím studentům a mladým vědeckým pracovníkům, tak výrazným osobnostem české vědy a umění. Medaili Josefa Hlávky letos získal i renomovaný přírodovědec, botanik a ekolog Jan Květ z Akademie věd, který se zásadním způsobem podílel na vytvoření české terminologie růstové analýzy rostlin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…