130+ 30 let Národního divadla a Nové scény

05.11.2013 13:00

V pondělí 18. listopadu 2013 si Národní divadlo připomene 130. výročí znovuotevření po požáru. Ve stejný den oslaví své 30. narozeniny Nová scéna ND. Národní divadlo připravilo v rámci výročí pro své diváky mimořádný program, kterým se také zapojuje do mezinárodního projektu Noc divadel.

130+ 30 let Národního divadla a Nové scény
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

„Výročí nám připomíná silnou vůli a touhu našich předků po vlastní kultuře. Je to více než aktuální odkaz i pro dnešní dny,“ říká ředitel Národního divadla doc. Jan Burian.

Oslavy 130 let zahájí Národní divadlo i Nová scéna již v sobotu 16. listopadu v rámci projektu Noc divadel. Pro návštěvníky budou připraveny bezplatné komentované prohlídky historické budovy (od 12 do 17 hod., registrace předem je nutná na tel. 224 901 440 nebo e-mailu nocdivadel@narodni-divadlo.cz).

Komentované prohlídky proběhnou i na Nové scéně, a to od 17 a 18 hodin. Jejich součástí bude ukázka principů Laterny magiky (registrace předem je taktéž nutná, tel.: 224 931 482, e-mail: novascena@narodni-divadlo.cz).

Ve stejný den se na piazzetě Národního divadla ve 21.45 hod. uskuteční noční vernisáž výstavy 130 let Národního divadla, která připomíná významné či zajímavé události ze života divadla v uplynulých 130 letech.

Výstava 130 let Národního divadla představuje obrazový materiál především z bohatého fondu archivu Národního divadla, a to jak dokumenty divadelní tvorby, čili herecké a inscenační fotografie, tak dokumenty ze společenského života Národního divadla. Nevyhýbá se i určitým kuriozitám, jakými je např. střídání politických garnitur v prezidentské lóži, tzv. zábor Stavovského divadla či zajímavé pohledy na zlatou kapličku v průběhu generální rekonstrukce na přelomu 70. a 80. let 20. století. Výstava bude bezplatně na piazzetě ND přístupna veřejnosti do 10. prosince 2013.

Od 22.00 a znovu od 23.00 hodin odehraje Nová scéna pod širým nebem na piazzetě ND originální představení s názvem 131ND 56LM 31NS II, které prezentuje principy Laterny magiky v outdoorovém prostoru a připomíná Laternu magiku coby první multimediální divadlo na světě.

První site-specific performance Laterny magiky! Prostranství piazzety ND oživí multimediální outdoorová show z dílny tanečníků Laterny magiky a Baletu ND. Performance vznikla při příležitosti zahájení sezony 2013/14 a její základní myšlenkou je využití principů Laterny magiky pro site-specific představení ve veřejném prostoru.

Výročí Národního divadla jsou dále věnována všechna představení, která se odehrají na scénách ND ve dnech 16.–18. listopadu 2013. Na všechna představení jsou vstupenky v prodeji v běžném režimu. Patří k nim opery NÁPOJ LÁSKY, DON CARLO a PRODANÁ NEVĚSTA, činoherní představení VĚC MAKROPULOS, STRÝČEK VÁŇA a MIKVE, zbrusu nová inscenace baletu ROMEO A JULIE v choreografii Petra Zusky či představení Laterny magiky COCKTAIL 012 – THE BEST OF a ANTIKÓDY na Nové scéně.

Jako připomínku roku 1883 vydalo Národní divadlo ve spolupráci se společností Národní Pokladnice exkluzivní pamětní medaili. Tato limitovaná oficiální emise obsahuje úplně první vyobrazení opony Vojtěcha Hynaise na pamětní medaili a je k dostání v pokladně Národního divadla.

V pokladnách je, v druhém doplněném vydání, již opět k dispozici oblíbená publikace NÁRODNÍ DIVADLO PŘED OPONOU autorky Dany Flídrové.

Idea zbudování českého Národního divadla má své kořeny již v 70. letech 18. století. Silnou podporu pak získala po roce 1848, kdy byl ustanoven Sbor pro zřízení Národního divadla. Základní kámen stavby byl položen v rámci celonárodní slavnosti dne 16. května 1868 a finance na novou budovu byly získávány prostřednictvím proslulé peněžní sbírky. Poprvé bylo Národní divadlo otevřeno 11. června 1881 slavnostní operou Libuše od Bedřicha Smetany. Během letních dokončovacích prací však divadlo kompletně vyhořelo, a to 12. srpna 1881. Díky obrovské vlně občanské solidarity a novým peněžním sbírkám mohla být budova již za dva roky znovu otevřena, přesně 18. listopadu 1883. Od té doby na scéně Národního divadla téměř nepřetržitě hrají soubory Opery, Činohry a Baletu. V průběhu 130 let se pod hlavičku Národního divadla postupně dostalo Stavovské divadlo (1920), Nová scéna, zbudovaná v rámci generální rekonstrukce ND a jeho okolí (1977–83), a naposledy Státní opera (2012).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…