75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha připomíná výstava před Generálním štábem

28.05.2017 11:18

Výstavu věnovanou 75. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zahájil v pátek 26. května dopoledne první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun. Součástí expozice, která je umístěná před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí, jsou panely s dobovými fotografiemi a historickými souvislostmi.

75. výročí atentátu na Reinharda Heydricha připomíná výstava před Generálním štábem
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Výstava před Generálním štábem AČR v pražských Dejvicích je připomínkou 75. výročí operace Anthropoid a hrdinství lidí s ní spojených

Její autoři, Zdeněk Špitálník, Petr Bjaček a plukovník Michal Burian z Vojenského historického ústavu, poskládali archivní materiály dokazující hrdinství lidí zapojených do československého domácího i zahraničního odboje za 2. světové války. Zaměřili se na období přípravy a provedení atentátu. Při této příležitosti připomínají nejen dějinné souvislosti, ale i represe, které následovaly po smrti nenáviděného kata, zastupujícího říšského protektora.

Na dobových dokumentech ukazují nevšední hrdinství lidí, kteří neváhali poskytnout pomoc parašutistům, kteří byli ke splnění úkolu vyslaní z Anglie. Možná právě proto nese výstava příznačný název - Anthropoid němá svědectví.

„Dnes se ve svých myšlenkách vracíme o 75 let zpět, do období uprostřed 2. světové války, kdy byl československý domácí odboj oslaben o tisíce svých nejlepších členů popravami, vězněním v koncentračních táborech i bojem s gestapem. Do této situace seskakovali českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie, aby podpořili domácí odboj v boji s okupanty. Nemohli by uspět bez podpory stovek mužů a žen, kteří jim nezištně poskytli veškeré potřebné zázemí,“ uvedl v projevu generálporučík Jiří Baloun. Dodal, že výstava jako je tato, je tou nejmenší splátkou našeho dluhu vůči hrdinství parašutistů i jejich spolupracovníků domácího odboje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…